Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη της Ελλάδας για τις περιοχές Natura


Καταδικαστική απόφαση εξέδωσε για την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με την προστασία της βιοποικιλότητας.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Ελλάδα δεν προστατεύει επαρκώς την βιοποικιλότητα σε περιοχές Natura, καθώς, από το 2012 η χώρα μας δεν έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για τη διατήρηση οικοτόπων και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες που απαιτούνται για αυτό το σκοπό.

«Η Ελληνική Δημοκρατία, μη θεσπίζοντας εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών όλα τα αναγκαία μέτρα για τον καθορισμό των κατάλληλων στόχων διατήρησης και των κατάλληλων μέτρων διατήρησης όσον αφορά τους 239 τόπους κοινοτικής σημασίας οι οποίοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και περιλαμβάνονται στην απόφαση 2006/613/ΕΚ της Επιτροπής, της 19ης Ιουλίου 2006, σχετικά με την έγκριση, σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, του καταλόγου των τόπων κοινοτικής σημασίας για τη μεσογειακή βιογεωγραφική περιοχή, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει, αντιστοίχως, από το άρθρο 4, παράγραφος 4, και από το άρθρο 6, παράγραφος 1, της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1992, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2006/105/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2006», αναφέρει η απόφαση.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η Ελλάδα κινδυνεύει με την επιβολή προστίμου.

Mε πληροφορίες από ΣΚΑΙ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ της 17ης Δεκεμβρίου 2020


 ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Η Ελλάδα έχει την τύχη να βρίσκεται γεωγραφικά σε μια περιοχή με πλούσια οικοσυστήματα. Ο λόγος που ‘εντάχθηκε’ στο δίκτυο natura το 28% είναι διότι:

  1) Η περιοχή ήταν καταφύγιο ειδών κατά την εποχή των παγετώνων
  2) Αποτελεί σταυροδρόμι 3 ηπείρων και 5 βιοπεριοχών
  3) Έντονη νησιωτικότητα, μεγάλες οροσειρές ενώ οι ορεινοί όγκοι λειτουργούν σαν ΄φράγματα’ για τα είδη
  4) Μεγάλο ποσοστό ενδημισμού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερα ενδημικά είδη στο νησί της Σύρου απ’ ότι σε όλη την Αυστρία.

  Οι περιοχές ‘εντάχθηκαν΄ μετά από εκπόνηση επιστημονικών μελετών.

  Αν δεν υπήρχε το δίκτυο natura και η Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε είναι σίγουρο ότι οι κυβερνήσεις μας θα είχαν φροντίσει να εξαφανίσουν ότι πιο όμορφο έχει αυτή η χώρα, τον φυσικό της πλούτο.

 2. Τώρα σοβαρά, αυτό είναι μόνο το πρόβλημα???? Το περασμένο καλοκαίρι περπατώντας ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΆ του Ολύμπου, στη διαδρομή πάνω από την παλαιά μόνη του αγ. Διονυσίου, “πέσαμε” πάνω σε κατασκηνωτες και… πυρες!! Φωτιές για σουβλάκια μέσα στο καταξερο δασος!! ΠΟΥΘΕΝΆ δεν υπήρχε παρουσία του δασαρχείου! Του φορέα! Κάτι!! Όποιος θέλει, ότι θέλει, όπου γουστάρει!! Επικοινώνησα με τηβ αστυνομία, με τον φορέα, με τους ορειβατικους συλλόγους και το δασαρχείο Πιερίας. Το τελευταίο ήταν ΆΦΑΝΤΟ! Κανένα τηλέφωνο δεν απάντησε, σε κανένα mail δεν μου απάντησαν. Τελικά έγινα η γραφική που ψωναζει! Ντροπή σας κύριοι του δασαρχείου! Ντροπή!

 3. Πλέον του 30% της ελληνικής επικράτειας έχει ενταχθεί στο προστατευτικό δίκτυο NATURA 2000, όταν τα ποσοστά άλλων κρατών – μελών της ΕΕ (πλην των Βαλκάνιων) είναι μονοψήφιοι αριθμοί. For what? Κανένας δεν μας πίεσε να δηλώσουμε τέτοιο ποσοστό της επικράτειας. Θα μπορούσαμε να δηλώσουμε μόνον εκείνες τις περιοχές που με σιγουριά πληρούν τα επιστημονικά κριτήρια και που η χώρα μας είναι ικανή να διαχειριστεί αποτελεσματικά. Συμπεριφερόμαστε ωσάν να μην προστατεύονται οι τόποι οικολογικού ενδιαφέροντος αποτελεσματικά από το Εθνικό δίκαιο. Πιθανές εκδοχές που ενδέχεται να μας οδήγησαν στην ένταξη του ποσοστού αυτού είναι η βιασύνη μας να δείξουμε στους άλλους πόσο γενναίοι οικολόγοι είμαστε ή η πρόσκαιρη ικανοποίηση από τους πόρους που διατίθενται για το σκοπό αυτό. Είναι όμως αναμενόμενο ότι λογαριασμός αργά ή γρήγορα θα έρθει, καθώς οι δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα NATURA για το τεράστιο αυτό τμήμα της επικράτειας που έχουμε εντάξει δεν είναι εφικτό να τηρηθούν. Έτσι οι υποχρεώσεις προς την ΕΕ θα συνεχίσουν να τρέχουν και δυστυχώς προβλέπω οι καταδικαστικές αποφάσεις να μην έχουν τέλος..

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: