Οικολόγοι Πράσινοι: Η ιδιωτική θηροφυλακή σε αδιέξοδο

Με αφορμή τη αναστολή λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναφέρουν της πρότασής τους για δημιουργία «Εθνικού Σώματος Φύλαξης Φυσικού Περιβάλλοντος», με μόνιμο, επαρκές και κατάλληλα εξοπλισμένο προσωπικό, που θα ενισχύσει τις καθ’ ύλην αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.

Όπως σημειώνουν, «το πρόβλημα της σημερινής οικονομικής δυσπραγίας του Ιδιωτικού Σώματος της Θηροφυλακής αν και αναμενόμενο είναι λογιστικό, αλλά όχι ουσιαστικό, αφού χρήματα εισρέουν τόσο στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΚΣΕ)  όσο και στους τοπικούς κυνηγετικούς συλλόγους, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την Θηροφυλακή, χωρίς να αγγίζουν τον «περιβαλλοντικό φόρο» που πληρώνουν οι κυνηγοί στο Πράσινο Ταμείο».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούν ότι το άνοιγμα του θέματος της χρηματοδότησης της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής εκ μέρους της ΚΣΕ είναι προσχηματικό. Σκοπό έχει, όπως αναφέρουν, την άρση από την Κυβέρνηση της απαγόρευσης του κυνηγιού κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέτρα τα οποία βρίσκουν σύμφωνους τους Οικολόγους Πράσινους.

«Είναι δε κατακριτέο αντί να πληρώνουν οι ίδιοι να επιθυμούν να πληρώνονται από το κράτος, εκβιάζοντας την ελληνική πολιτεία αρνούμενοι π.χ. να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση εισβολικών ειδών, κάτι που παραβιάζει και τις καταστατικές αρχές των κυνηγετικών οργανώσεων», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.



«Επαναφέρουμε λοιπόν την πρότασή μας για την δημιουργία «Εθνικού Σώματος Φύλαξης Φυσικού Περιβάλλοντος», με μόνιμο, επαρκές και κατάλληλα εξοπλισμένο προσωπικό, ενισχύοντας τις καθ’ ύλην αρμόδιες δασικές υπηρεσίες που καταρρέουν από το βάρος των υποχρεώσεων, και την αναστολή πρόσληψης νέου προσωπικού βάση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, κάτι που είναι πολύ ευκολότερο σήμερα, χωρίς τις τότε μνημονιακές δεσμεύσεις και με τις νέες δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης», υπογραμμίζουν.

Και καταλήγουν ότι «είναι επιπλέον απαράδεκτο να «εξαφανίζεται» ο «Εθνικός Διάλογος για το κυνήγι» από τον νέο ιστότοπο του ΥΠΕΝ, κάτι ρηξικέλευθο που δημιουργήσαμε οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ κατά τη διάρκεια της συμμετοχής μας στην προηγούμενη κυβέρνηση, όπου οι πολίτες και οι ειδικοί διατύπωναν λύσεις και προτάσεις για τον απαρχαιωμένο και κοστοβόρο τρόπο, εξαιτίας του οποίου κατασπαταλούνται οι πόροι από τις άδειες θήρας (που απαξίωσαν και απαξιούν οι κυνηγετικές οργανώσεις που βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο).».


Οικολόγοι Πράσινοι: «στρατηγική επιδίωξη η οριστική απαγόρευση του κυνηγιού στην Ελλάδα»

Κίνδυνος διάλυσης της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής

 



ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Τα χρήματα που καταβάλλουν ετησίως οι κυνηγοί υπέρ Κεφαλαίου Θήρας του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών (πλέον Πράσινο Ταμείο) θεσπίστηκαν ως ανταποδοτικά τέλη των κυνηγών με σκοπό την ειδική αντιπαροχή από το κράτος που στόχο έχει καταρχήν την εξυπηρέτηση αυτών που τα καταβάλλουν (δηλαδή των κυνηγών). Ο αρχικός και θεμελιώδης σκοπός για τον οποίο θεσπίστηκαν τα τέλη θήρας, σύμφωνα με τις πρώτες διατάξεις του Νόμου περί Θήρας και που συμπεριλήφθηκε αυτούσια και στο Δασικό Κώδικα ήταν η προστασία, διατήρηση, διαφύλαξη και αύξηση του θηραματικού πλούτου της Χώρας όπως η οικονομική κάλυψη της λειτουργίας των θηροφυλάκων και η ανάπτυξης της θηραματικής οικονομίας γενικότερα. Σίγουρα από τότε μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί επιπλέον επιμέρους σκοποί που μπορούν να ικανοποιηθούν με τα χρήματα αυτά. Η γενικότερη όμως στόχευση και ο χαρακτηρισμός όμως αυτός ως αμιγώς ανταποδοτικά τέλη και όχι φόρος, για την καταρχήν εξυπηρέτηση των κυνηγών που καταβάλλουν και τη σχετική παροχή στο Κράτος, εξακολουθεί και ισχύει και σήμερα όπως έχει αποφασίσει και η Ολομέλεια του Σ.τ.Ε. (875/2013). Άρα ο όρος “πράσινος φόρος” νομίζω πως και αδόκιμος είναι και παραπλανητικός.

  2. Αυτό πού θα ήθελα να επισημάνω είναι αυτοί που ασχολούνται με την φύλαξη του κυνηγίου και με άλλες δραστηριότητες στην ύπαιθρο θα πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από αγροτικές περιοχές η καί ορεινές περιοχές τής πατρίδος μας προκειμένου να γνωρίζουν την μορφολογία και το γεωγραφικό ανάγλυφο της κάθε περιοχής προκειμένου να γίνεται καλύτερη φύλαξη και διαχείριση της βιοποικιλότητας της πανίδας και χλωρίδας της χώρας μας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: