ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ: «Αιολικά σε Ισπανία – Ελλάδα: βρείτε τις ομοιότητες…»


16 Όρνια βρήκαν τραγικό θάνατο μετά από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες στην περιοχή της Αραγονίας στην Ισπανία (https://www.4vultures.org/16-griffon-vultures-dead-wind-turbine-collision-aragon), αναφέρει σημερινό άρθρο στον ιστότοπο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Τα νεκρά πουλιά παρατήρησαν τον περασμένο μήνα αγρότες της περιοχής, οι οποίοι ειδοποίησαν τις τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Μετά από εργασία πεδίου σε τρεις Αιολικούς Σταθμούς, οι ερευνητές της Asociación Naturalista de Aragón (ANSAR) εντόπισαν 16 νεκρά Όρνια, καθώς και ένα ζωντανό, με ακρωτηριασμένο φτερό. Πρόσθετο προβληματισμό προκάλεσε το γεγονός ότι κάποια από τα νεκρά Όρνια ήταν ήδη σε προχωρημένη αποσύνθεση, κάτι που υποδεικνύει ότι η αντίστοιχη εταιρεία αγνόησε την υποχρέωσή της να ερευνά τακτικά για νεκρά πουλιά και να τα συλλέγει. Μόνο ύποπτο, άλλωστε, χαρακτηρίζεται το γεγονός πως, ενώ οι ερευνητές της ANSRA σε μία μόνο επίσκεψη στον έναν Αιολικό Σταθμό βρήκαν 9 νεκρά Όρνια, τους τελευταίους δέκα μήνες η εταιρεία ανέφερε την εύρεση μόλις δύο νεκρών Όρνιων… Σημειώνεται, επίσης, πως οι παραπάνω Αιολικοί Σταθμοί κατασκευάστηκαν στην περιοχή παρά την, εδώ και δεκαετίες, ύπαρξη σημαντικών θέσεων κουρνιάσματος Όρνιων και Ασπροπάρηδων σε κοντινή απόσταση.

Δυστυχώς, όπως τονίζει η Ορνιθολογική, η εξίσου καταστροφική για τα Όρνια διαδικασία ακολουθείται και στην Ελλάδα, όσον αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικών Σταθμών:

  • Στα Άγραφα, μία από τις πλέον σημαντικές θερινές περιοχές τροφοληψίας των Όρνιων, δύο Αιολικοί Σταθμοί σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε «απόσταση αναπνοής» (1-3 χλμ) από τη σημαντικότερη θέση κουρνιάσματός τους: στην κούρνια αυτή έχουν καταμετρηθεί έως και 50 Όρνια, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20-25% του πληθυσμού της ηπειρωτικής χώρας! 
  • Στα Ακαρνανικά Όρη, Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη αναπαραγωγική αποικία του Όρνιου στην ηπειρωτική χώρα, έχουν ήδη εγκατασταθεί 11 ανεμογεννήτριες, χωρίς την υποβολή και αξιολόγηση Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης (όπως ορίζει η νομοθεσία) και χωρίς οποιαδήποτε άλλη μέριμνα για τον άμβλυνση των επιπτώσεων στην τοπική ορνιθοπανίδα.
  • Στη Νάξο, όπου μαζί με την Ηρακλειά φιλοξενεί τον τελευταίο (εκτός Κρήτης) αναπαραγωγικό πληθυσμό Όρνιων στο Αιγαίο, έχουν αδειοδοτηθεί 36 ανεμογεννήτριες διασκορπισμένες στα ορεινά του νησιού, τη βασική περιοχή δραστηριοποίησης των Όρνιων.

Οι διαδρομές δύο εβδομάδων ενός και μόνο Όρνιου με δορυφορικό πομπό στη Νάξο καθιστούν απολύτως σαφές πως οι αδειοδοτημένοι Αιολικοί Σταθμοί βρίσκονται στην «καρδιά» της ζώνης δραστηριότητας του τοπικού πληθυσμού

  • Η μετακατασκευαστική παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας στους Αιολικούς Σταθμούς αποτελεί μία τελείως αδιαφανή διαδικασία, αφού διεξάγεται από ερευνητές που προσλαμβάνουν απευθείας οι ίδιες οι εταιρείες και οι εκθέσεις τους δεν δημοσιοποιούνται.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα τρία είδη Γυπών (Όρνιο, Μαυρόγυπα, Γυπαετό), που βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης μέσω του Προγράμματος LIFE IP-4 NATURA, περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για την κατά το δυνατό μεγαλύτερη θωράκιση των Όρνιων από τις επιπτώσεις των Αιολικών Σταθμών. Ωστόσο η εφαρμογή τους εναπόκειται στη βούληση της διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας…

www.ornithologiki.grΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Α.Π.Ε.

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: