Ο θρυλικός ανταρόλυκος μπορεί να μην ήταν… λύκος

Ο ανταρόλυκος (Canis dirus) είναι ένα από τα διασημότερα προϊστορικά σαρκοφάγα της Βόρειας Αμερικής – και αγαπημένο ζώο των θαυμαστών της σειράς Game of Thrones – παρόλα αυτά σχετικά λίγα είναι γνωστά για την εξέλιξη και την εξαφάνισή τους.

Οι ανταρόλυκοι, οι οποίοι εξαφανίστηκαν μαζί με τα μαμούθ και τους σμιλόδοντες τίγρεις στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων, θεωρούνταν ότι ήταν στενοί συγγενείς με τους γκρίζους λύκους. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, επιστήμονες κατάφεραν να βρουν την αλληλουχία του DNA των ανταρόλυκων, και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.

Από την ανάλυση DNA προέκυψε ότι οι ανταρόλυκοι ακολούθησαν μια μοναχική, εξελικτική πορεία: Είναι τόσο διαφορετικοί από τους άλλους λύκους, κογιότ και σκύλους που δεν ανήκουν στο γένος που περιλαμβάνει αυτά τα ζώα. Αντ΄ αυτού, υποστηρίζουν οι ερευνητές, απαιτείται μια εντελώς νέα, επιστημονική ταξινόμηση.

Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν ότι οι ανταρόλυκοι κυριαρχούσαν στη Βόρεια Αμερική πριν από περίπου 250.000 έως 13.000 χρόνια. Ήταν μεγαλύτεροι από τους σημερινούς γκρίζους λύκους και, όπως και άλλοι λύκοι, ταξίδευαν πιθανώς σε αγέλες, κυνηγώντας βίσωνες, αρχαία άλογα, και ίσως ακόμη και μικρά μαμούθ και μαστόδοντα.

Πολλοί ανταρόλυκοι, ακολουθώντας τη λεία τους, παγιδεύτηκαν στους λάκκους υγρής πίσσας στη περιοχή La Brea Tar Pits του Λος Άντζελες. Μια από τις πιο σημαντικές τοποθεσίες απολιθωμάτων. Πάνω από 4.000 σκελετοί έχουν βρεθεί σε ανασκαφές κοντά στο Λος Άντζελες! Τα ζώα αυτά διατηρήθηκαν για αιώνες και τώρα ανακαλύπτονται συνεχώς νέα ευρήματα.Αλλά εκεί σταματούν οι περισσότερες γνώσεις. Επειδή οι σκελετοί των ανταρόλυκων είναι παρόμοιοι με αυτούς των γκρίζων λύκων, τα δύο ζώα θεωρήθηκαν στενά συνδεδεμένα από γενετική άποψη. Οι επιστήμονες έχουν ταξινομήσει εδώ και καιρό τους ανταρόλυκους ως Canis dirus, τοποθετώντας τους στο ίδιο γένος με τους γκρίζους λύκους, κογιότ και σκύλους. Αλλά αυτό που θα μπορούσε να «σφραγίσει» την ταξινόμηση – το DNA του ανταρόλυκου- είχε καταστραφεί από την πίσσα των λάκκων.

Στη νέα μελέτη, ομάδα ερευνητών «όργωσε» τη Βόρεια Αμερική προσπαθώντας να εξάγουν γενετικά δείγματα από δεκάδες απολιθώματα ανταρόλυκων σε πανεπιστήμια και μουσεία. Ανέκτησαν περίπου το ένα τέταρτο του πυρηνικού γονιδιώματος και το πλήρες μιτοχονδριακό DNA σε πέντε γενετικά προφίλ, από απολιθωμένους σκελετούς ηλικίας 13.000 έως 50.000 ετών.

«Με αυτήν την πρώτη ανάλυση του DNA των ανταρόλυκων, αποκαλύπτεται ότι η ιστορία των ανταρόλυκων και κυρίως η σχέση τους με τους γκρίζους λύκους, είναι πολύ πιο σύνθετη απ’ όσο νομίζαμε», δήλωσε η Άντζελα Πέρι, ζωοαρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Durham στη Μεγάλη Βρετανία. «Παρόλο που μοιάζουν με λύκους, οι ανταρόλυκοι δεν έχουν καμία σχέση με τους λύκους. Η έρευνα έδειξε πως δεν ήταν απλά ένας μεγάλος γκρίζος λύκος, μα ένα είδος με διαφορετικό DNA.», προσθέτει.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον Κίρεν Μίτσελ από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, «όλα μας τα δεδομένα δείχνουν τον ανταρόλυκο ως τον τελευταίο επιζώντα μιας αρχαίας ράτσας ξεχωριστής από κάθε άλλο ζωντανό κυνοειδές».

Τα τεκμηριωμένα στοιχεία έχουν πείσει την ομάδα ερευνητών να προτείνει την απομάκρυνση των ανταρόλυκων από το γένος Canis και την τοποθέτησή τους αλλού στην ευρύτερη οικογένεια Canid-, η οποία – εκτός από τους λύκους και τους κογιότ – περιλαμβάνει αλεπούδες, τσακάλια και άλλα κυνοειδή. Οι ανταρόλυκοι θα είχαν ταξινομηθεί ως Aenocyon dirus, μια ονομασία που προτάθηκε το 1918, αλλά αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους επιστήμονες.Αυτή η μοναδικότητά τους οδήγησε και στην εξαφάνισή τους. Οι γκρίζοι λύκοι και τα κογιότ επιβίωσαν από την Πλειστόκαινο (περιλαμβάνει τη χρονική περίοδο 2.588.000 με 11.700 χρόνια περίπου πριν, ονομάζεται και περίοδος των παγετώνων) χωρίς προβλήματα, και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό συνέβη χάρη στην περιβαλλοντική και τροφική τους ευελιξία (αν κάθε τι που έτρωγαν οι ανταρόλυκοι πέθανε, τότε πέθαναν και οι ανταρόλυκοι). Ή είναι πιθανό να τα κατάφεραν τα άλλα είδη, επειδή μπόρεσαν να αναμειχθούν με άλλα κυνοειδή.

Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος που δεν έχουμε ανταρόλυκους για κατοικίδια, είναι η περιβαλλοντική προσαρμοστικότητα και όχι το γεγονός ότι δεν… είμαστε Σταρκ, ή έστω κατά το ήμισυ, όπως συνέβαινε με το Τζον Σνόου στο Game of Thrones.

Πηγές: – sciencemag.org, – www.nature.com, – wired.com, – reader.gr


Πότε συμβαίνει υβριδισμός λύκου-σκύλου

Η στιγμή που οι λύκοι μεταμορφώθηκαν σε σκύλουςΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: