Μπαράζ παραιτήσεων


Μπαράζ παραιτήσεων στην Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) για την παρακολούθηση της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση μέσω του τότε αρμοδίου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Από ότι φαίνεται, επισημαίνουν κύκλοι της ΠΕΔΔΥ, η συγκρότηση της ομάδας έργου, για αυτό το πολύ σημαντικό σχέδιο αναδασώσεων που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση, δεν μακροημέρευσε και αυτό προκαλεί εύλογες ανησυχίες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την τελική έκβαση αυτού του μεγαλόπνοου εγχειρήματος.

Ήδη δύο διαπρεπή μέλη της Ομάδας, οι κ.κ. Μαρία Κοζυράκη (Δασολόγος-Αρχιτέκτων Τοπίου, Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης) από 2/2/2021 και ο Γρηγόρης Βάρρας (Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), από 3/2/2021, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι παραιτήσεις των ανωτέρω σηματοδοτούν (εκ του αποτελέσματος) κάποια δυσλειτουργία στην επικοινωνία των μελών της επιτροπής ή κάποιες ουσιαστικές διαφορές στον τρόπο που προσέγγιζαν την οργάνωση του σχεδιασμού και την εκπόνηση της στρατηγικής του έργου των αναδασώσεων που εξαγγέλθηκαν ή κάτι άλλο;

Εγκαταλείπεται το σχέδιο των αναδασώσεων πριν ακόμα ξεκινήσει;

Ποιος θα απαντήσει για το τι πρόκειται να ακολουθήσει;

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι το αντικείμενο της Ομάδας Έργου, όπως είχε καθοριστεί στην απόφαση συγκρότησης της, δεν επετεύχθη κάτι που ήταν αναμενόμενο όπως τονίζει και η ΠΕΔΔΥ σε ανακοίνωσή της, που κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για πολιτική βιασύνη και προχειρότητα καθώς και για την απουσία των Δασικών Υπηρεσιών από όλα τα στάδια του σχεδιασμού. Για έμπειρα στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας που παρακολουθούν από κάποια απόσταση το εγχείρημα, ήταν βέβαιο ότι η έλλειψη σαφούς και ξεκάθαρου συντονιστικού ρόλου ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής καθώς και πιθανές ελλείψεις σε επίπεδο συνεργασιών με τους εμπλεκόμενους φορείς και Υπουργεία (σε επίπεδο προγραμματισμού και στρατηγικής), συνετέλεσε στην αποχώρηση των δύο εξειδικευμένων στελεχών της Ομάδας Έργου.

 


«Προγράμματα Αναδασώσεων» και η οδυνηρή (δασική) πραγματικότητα…ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Δασική Υπηρεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: