Παναγία των Παρισίων: Σε αναζήτηση αιωνόβιων βελανιδιών για την ανοικοδόμησή της

Γάλλοι ειδικοί «χτενίζουν» τα δάση της χώρας, αναζητώντας αιωνόβιες βελανιδιές για την αποκατάσταση του κωδωνοστασίου της Παναγίας των Παρισίων που καταστράφηκε από την πυρκαγιά.

Η φωτιά που τύλιξε τον ιστορικό καθεδρικό το 2019, κατέστρεψε στο πέρασμά της και το καμπαναριό του ναού, ύψους 96 μέτρων, ο οποίος αποτελούνταν από ατσάλι και ξύλο και αποτελούσε ορόσημο του Παρισιού.

Αμέσως μετά το γεγονός, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι ο 85 ετών καθεδρικός ναός θα έχει ανοικοδομηθεί πλήρως μέχρι το 2024, όμως ανοιχτά είχαν μείνει τα ερωτήματα γύρω από το κατά πόσον το καμπαναριό, που είχε προστεθεί το 1859 από τον αρχιτέκτονα Γιουτζίν Βιολέ-λε-Ντικ, θα αποκατασταθεί με «σύγχρονες πινελιές», όπως είχε υπονοήσει τότε ο γάλλος πρωθυπουργός.

Πέρσι τον Ιούλιο, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι το καμπαναριό θα αποκατασταθεί στην ακριβή αρχική του μορφή. Αυτό αναμένεται να απαιτήσει ακόμη και 1.000 βελανιδιές, ηλικίας 150 έως 200 ετών. Τα δέντρα πρέπει να είναι ίσια, να έχουν διάμετρο 50 έως 90 εκατοστών και ύψος 8 έως 14 μέτρων. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν κοπεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Διαφορετικά, οι κορμοί θα συλλέξουν υπερβολικά πολλή υγρασία. Πριν κοπούν σε σανίδες, οι κορμοί θα αφεθούν να στεγνώσουν περίπου επί 18 μήνες.

Από την πλευρά της η Dominique de Villebonne, υποδιευθύντρια της γαλλικής Διεύθυνσης Δασών, υποστήριξε πως πρόκειται για αρχαία δασική κληρονομιά και όχι για δέντρα είκοσι ετών. «Πρόκειται για πολύ παλιά δέντρα, ανάμεσά τους και φυτεύσεις που διατάχθηκαν από πρώην βασιλείς για τη ναυπήγηση πλοίων και την εξασφάλιση του μεγαλείου του γαλλικού στόλου.»

«Την ίδια στιγμή, καθώς αφήνουμε άλλα δέντρα να υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, φυτεύουμε παράλληλα νέα, ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους εξαιρετικά έργα.»

Ένας αριθμός ιδιοκτητών ιδιωτικών δασών έχουν προσφερθεί, σύμφωνα με τον Guardian, να δωρίσουν δέντρα για την αποκατάσταση του καθεδρικού. «Είναι ζήτημα τιμής να χρησιμοποιηθούν κάποια από τα δέντρα μας για την Παναγία των Παρισίων», δήλωσε ο Ζαν-Πολ Μεβέλ, ιδιοκτήτης δάσους 250 εκταρίων στη Βρετάνη. «Επίσης δείχνει ότι τα δάση μας συντηρούνται σωστά και αποτελούν κληρονομιά για τη χώρα μας».

Από την πλευρά του ο Philippe Gourmain, εκ μέρους της δασοκομικής ένωσης France Bois Forêt, που συντονίζει την έρευνα για τις κατάλληλες βελανιδιές, ανέφερε: «Θα χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας της Γαλλίας για να φτιάξουμε ξανά αυτή την ιστορική ξύλινη κατασκευή.»

Οι εργασίες αποκατάστασης του καθεδρικού δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το 2022. Ειδικοί της ξυλουργίας αναφέρουν ότι η αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων στην πρότερη μορφή της θα απαιτήσει 2.000 τ.μ. ξύλου, δηλαδή την υλοτόμηση περίπου 1.500 βελανιδιών. Η οροφή του ναού περιλάμβανε τόσο πολλά ξύλινα στοιχεία, που είχε αποκτήσει το ψευδώνυμο la forêt (το δάσος). Για την υποστήριξή της απαιτούνταν 25 τριγωνικές δομές με ύψος 10 μέτρων και πλάτος 14 μέτρων στη βάση τους.

Από το 2019, οι εργασίες έχουν εστιαστεί στην σταθεροποίηση του κτιρίου και την απομάκρυνση των ερειπίων από το καμπαναριό -το οποίο ανακαινιζόταν πριν τη φωτιά – που κατέρρευσε στο έδαφος.

Πηγή: in.gr και lifo.grΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: