Ιερακοθηρία και διατήρηση αρπακτικών πτηνών (video)

Τόσο η Ιερακοθηρία και οι Ιερακοθήρες όσο και οι Ιερακοθηρικές κοινότητες και οι Ομοσπονδίες λόγω της βαθιάς τους γνώσης για τα αρπακτικά πτηνά, τόσο στην βιολογία τους όσο και στην συμπεριφορά τους, έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην διατήρηση και διάσωση ειδών αρπακτικών πτηνών. Πολλές καίριες και δυναμικές δράσεις έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες από φορείς όπως η IAF και το Peregrine Fund, που πηγάζουν από τις εφαρμογές που απορρέουν από την Τέχνη αυτή. Η πρώτη είναι η αναπαραγωγή σε τεχνητές συνθήκες σπάνιων ειδών και δεύτερη και πολύ σημαντική είναι η εκγύμναση αρπακτικών πτηνών “ειδικού” τύπου όπου πρέπει να έχουν το 100% των δυνατοτήτων τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν μετά την περίθαλψη.

Έλληνες επιστήμονες και μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοτροφίας (Σ.Ε.Ι.), όπως ο Δρ. Αζμάνης Παναγιώτης (Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Σ.Ε.Ι.) και ο Δρ. Αντωνίου Κωσταντίνος (μέλος Δ.Σ. και Επ. Επιτροπής) που διαπρέπουν στο εξωτερικό τόσο σε κτηνιατρικά όσο και σε ιερακοθηρικά δρώμενα έχουν συμμετάσχει σε δράσεις διατήρησης, αναπαραγωγής και επανένταξης σε παγκόσμιου βεληνεκούς.

Ο Σύλλογος Ελληνικής Ιερακοτροφίας ως σύλλογος Αρωγός της Τέχνης στην χώρα μας, τα τελευταία 5 χρόνια, ιδρύοντας την Ομάδα Εκγύμνασης Επανεντάξιμων Αρπακτικών Πτηνών (Rehabilitation Team AHF), υπό την επιστημονική επίβλεψη του Δρος Παναγιώτη Αζμάνη (Ευρωπαϊκά Αναγνωρισμένος Διπλωματούχος της Ζωολογικής Κτηνιατρικής) και καθοδήγηση του Προέδρου του Σ.Ε.Ι., Σταύρου Αθανασίου (Αρχιγερακάρης με πολύχρονη εμπειρία στα επανεντάξιμα αρπακτικά πτηνά), έχει ήδη επιτύχει, με διάφορες Ιερακοθηρικές μεθόδους, εκατοντάδες απελευθερώσεις αρπακτικών πτηνών όπου έχριζαν της συγκεκριμένης μεθοδολογίας για να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα επιβίωσης μετά την περίθαλψη τους.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Να σημειώσουμε ότι αυτά τα πτηνά έρχονται στα χέρια μας έπειτα από περίθαλψη που έχουν λάβει από το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής – ΑΝΙΜΑ, ένα κέντρο με χιλιάδες περιστατικά άγριων πτηνών ετησίως Για κάθε ένα από αυτά τα αρπακτικά πτηνά έχει δαπανηθεί πολύτιμος εθελοντικός χρόνος από τον εκάστοτε γερακάρη που έχει επιλεχθεί για να συμμετάσχει στο Rehabilitation team. Η ομάδα αποτελείται προς το παρόν από 13 έμπειρους ιερακοθήρες με πολύχρονη εμπειρία και εντοπισμένους σε όλη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα τα είδη που έχουν απελευθερωθεί είτε με την μέθοδο wild hacking, είτε με ενεργητική εκγύμναση είναι τα κάτωθι:

ΝΥΧΤΟΒΙΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΠΤΗΝΑ

34 Τyto alba (Τυτώ)

12 Αsio otus (Νανόμουφοι)

55 Αthena noctua (Κουκουβάγια )

32 Οtus scops (Γκιώνης)

14 Βubo bubo (Μπούφος)

27 Strix aluco (Χουχουριστής)

ΗΜΕΡΟΒΙΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΠΤΗΝΑ

48 Βuteo buteo (Ποντικοβαρβακίνα)

52 Αccipiter nisus (Ξεφτέρι)

11 Βuteo rufinus (Αετοβαρβακίνα)

78 Falco tinninculus (Bραχοκιρκίνεζα)

19 Accipiter gentilis (Διπλοσάινο)

28  Falco pereginus (Πετρίτης)

9 Falco eleonorae (Μαυροπετρίτης)

1 Aquila pomarina (Κραυγαετός)

1 Pandion haliaetus (Ψαραετός)

4 Falco subuteo (Δενδρογέρακο)

3 falco colombarius (Νανογέρακο)

Σύλλογος Ελληνικής ΙερακοτροφίαςΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: