Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2021

Γιώργος Μαγουλάς,
Δασοπόνος

Μία ακόμη στις πολλές παγκόσμιες ημέρες. Αυτή της Δασοπονίας. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την θέσπιση αυτής της επετείου. Αυτής της λέξης με ευρεία ερμηνεία καθώς κρύβει μεγάλη γκάμα από οφέλη, διαχείρισης, παραγωγής.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία επιβάρυνση τόσο στα δάση (βλ. δασικές πυρκαγιές, ανεξέλεγκτη υλοτομία, ανέκαθεν υπερβόσκηση) όσο και στο γενικότερο περιβάλλον. Οι πυρκαγιές αυξάνονται κ ξεκινούν πλέον νωρίτερα του καλοκαιριού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συνεχόμενη μείωση των ποσοστών δασοκάλυψης σε συνδυασμό με τις ανθρώπινες επεμβάσεις. Η ελάχιστη αν όχι ανύπαρκτη φύλαξη των δασών ευνοεί την λαθρουλοτομία καθώς και την μόλυνση τους με την εναπόθεση περιττών πραγμάτων από τους ανθρώπους.

Την φετινή χρονιά είναι ίσως περισσότερο από ποτέ επιτακτική ανάγκη για προστασία του δασικού μας πλούτου καθώς λόγω της πανδημίας, πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν καταφύγιο για ψυχολογική τόνωση, περπατώντας, κάνοντας κάποιο σπορ κτλ. Είναι λυπηρό το γεγονός πως σε έναν περίπατο στο βουνό ή στο δάσος θα συναντήσεις αρκετά πράγματα που ουδεμία εναρμόνιση έχουν με το φυσικό περιβάλλον. Εμείς οι ίδιοι οφείλουμε να προφυλάξουμε το δάσος καθώς είναι ζωτικής σημασίας η ύπαρξη του για τον άνθρωπο. Με την αρωγή της πολιτείας είναι εφικτό να διαφυλαχθούν τα δάση και πάντα με την συμβολή του πολίτη. Μην ξεχνάμε πως η παγκόσμια ημέρα δασοπονίας συμπίπτει με την έναρξη του εαρινού ηλιοστασίου δηλ τον ερχομό της άνοιξης. Ξεκινάει μία νέα σεζόν και οφείλουμε να προστατεύσουμε το δάσος για να δρέψουμε τ’ αποτελέσματα του.. Άνθρωπος κ δάσος συνοδοιπόροι!

 


 ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: