Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους πλατάνου στην Αττική

Κείμενο/φωτογραφίες: Διονύσης Σωτηρόπουλος

Τον περασμένο χρόνο (2020) εντοπίστηκε και στην Αττική (περιοχή αρμοδιότητας Δασαρχείου Καπανδριτίου) η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους πλατάνου στην περιοχή “Βούτημα” Αυλώνα, στο όρος της Πάρνηθας.

Το Δασαρχείου Καπανδριτίου σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ και το Φορέα Δ.Ε.Δ. Πάρνηθας μελέτησε την συστάδα του πλάτανου και προχώρησε στην οριοθέτηση της προσβεβλημένης περιοχής. Σημάνθηκαν 500 περίπου άτομα πλατάνου που θα κοπούν και θα καούν. Σήμερα (Μάρτης 2021) βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες υλοτομίας, καύσης, νέκρωσης των πλατάνων καθώς και απολύμανσης της επιφάνειας.

Η συγκεκριμένη ασθένεια έχει εξαφανίσει αρκετές ομάδες-συσταδες πλατάνου σε όλο τον Ελλαδικό χώρο και ο κίνδυνος της διασποράς είναι πολύ μεγάλος. Για αυτό λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένη μέτρα – με κύριο την καύση των ξύλων του πλατάνου στο πεδίο.

Έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην μη μεταφορά της ασθένειας σε άλλες περιοχές, με απολύμανση όλων των μηχανημάτων και μέσων που εισέρχονται στο εργοτάξιο κατά την αποχώρηση των από το χώρο εργασίας καθώς και του προσωπικού (διπλές φόρμες και αρβύλα κλπ).

*Σχετικές φωτογραφίες με προσβεβλημένα πλατάνια και βίντεο από τις εργασίες κοπής.ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: