ΟΣΕΑΔΕ: «Λύση τώρα στα τεράστια προβλήματα των Δασικών Υπηρεσιών»

Ανακοίνωση-κάλεσμα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).

Το 2ο κύμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ξαναφέρνει στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα των δασικών υπηρεσιών και ειδικά την τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα τμήματα των δασικών χαρτογραφήσεων.

Αποκάλυψε τις πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα της σημερινής της ΝΔ και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμόρφωσαν το νομικό πλαίσιο ανάρτησης και κύρωσης των ΔΧ, στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής της εμπορευματοποίησης της γης. Προβλήματα που επανειλημμένα έχουμε αναδείξει. Γνωρίζουμε όλοι, πως η διαδικασία με τους δασικούς χάρτες, δεν σταματά στην ανάρτηση. Τα θέματα που θα προκύψουν, από εδώ και πέρα στις δασικές υπηρεσίες, θα γιγαντώνονται και εκείνοι που θα επωμιστούν το βάρος, θα είναι τα γνωστά υποζύγια της κυβέρνησης: οι δασικοί υπάλληλοι της απαξιωμένης και ερημωμένης δασικής υπηρεσίας.

Η τραγική υποστελέχωση της Δασικής υπηρεσίας, που έγινε ιδιαίτερα εμφανής, λόγω του έργου των Δασικών χαρτών, αφορά στο σύνολο των δασικών υπαλλήλων. Η Δασική υπηρεσία έχει καταντήσει υπηρεσία «μίας νόσου», των χαρτών, ενώ δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για την σε επιστημονική βάση, ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των Δασικών οικοσυστημάτων. Συνάδελφοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται εκτός ωραρίου εργασίας, σε εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες, προκειμένου να ανταποκριθούν στις πιεστικές απαιτήσεις. Έχουν ξεπεράσει, εδώ και καιρό, την κόκκινη γραμμή.

Η κύρωση των ΔΧ, “φιλοδοξεί” να επιταχύνει τη διαμόρφωση “καθαρού τοπίου” στη δασική γη ώστε να υλοποιηθούν, στο πλαίσιο του “πράσινου new deal”, κερδοφόρες επενδύσεις στις ΑΠΕ, τον τουρισμό, τις κατασκευές κλπ. Αυτό άλλωστε, ζητά ο ΣΕΒ από το 2010, η Εθνική Τράπεζα από το 2014, η Παγκόσμια Τράπεζα από το 2016, ενώ είναι δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης σε ΕΕ και τρόικα η ολοκλήρωση της διαδικασίας το 2021. Η απαξίωση της δασικής υπηρεσίας, διευκολύνει και επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και την “απελευθέρωση” της γης από τα “δεσμά”, της όποιας προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, έχει απομείνει.

Τα βασικότερα προβλήματα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν, είναι:

  • Η υποστελέχωση και η έλλειψη της αναγκαίας χρηματοδότησης, σε υλικοτεχνική υποδομή, οχήματα, κλπ.
  • Οι ασφυκτικές προθεσμίες, για την υποβολή των αντιρρήσεων, που δημιουργούν πρόβλημα και στους ενδιαφερόμενους και στις υπηρεσίες και τις οποίες καλούνται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να παραλάβουν, να διαμορφώσουν τους σχετικούς φακέλους κλπ, διαδικασία που απαιτεί προσωπικό και χρόνο.
  • Τα δεκάδες επιστημονικά ερωτήματα που προκύπτουν και εκκρεμεί η απάντησή τους, από τις επίσης τραγικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ, με αποτέλεσμα πρόσθετες καθυστερήσεις εκατοντάδων υποθέσεων, που οι συνάδελφοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν, επιβαρύνοντας την εργασιακή τους καθημερινότητα και την επαφή με τους ενδιαφερόμενους.

Δε μπορούμε να μένουμε θεατές σε ένα προαναγγελθέν πολιτικό έγκλημα σε βάρος της ζωής του λαού, της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, της κρατικής δασικής περιουσίας .

Απαιτούμε:

  • Να προσληφθεί άμεσα στις Δασικές υπηρεσίες, το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι και μέσα, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
  • Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου των αντιρρήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης. Να δοθεί ανάλογο δικαίωμα και για τις παλιές αναρτήσεις.
  • Να επιλυθούν όλα τα διοικητικά και τεχνικά προβλήματα, που το ίδιο το κράτος δημιούργησε, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των ενδιαφερόμενων.
  • Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική και η πολιτική γης, από την μία ως εργαλεία ομηρίας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και από την άλλη ως εργαλεία επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων, σε βάρος των δασών και συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το ΔΣ της ΟΣΕΑΔΕ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΆΣΗΣ, έχοντας ως βάση το παραπάνω προτεινόμενο πλαίσιο, όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, Ομοσπονδίες, Συλλόγους που δρουν στο πλαίσιο της Δασικής υπηρεσίας. Να συστρατευθούμε και να αγωνιστούμε για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας μας, για αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες στις υπηρεσίες μας και για την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.

Προτείνουμε ΩΣ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ υπογραφών από όλους τους δασικούς υπαλλήλους, με το οποίο θα ζητάμε από την κυβέρνηση, την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων μας και θα προειδοποιούμε για κλιμάκωση του αγώνα.

ΠΟΙΟΙ ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ;

ΠΟΤΕ ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ;

Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε συλλογικά, μαχητικά, όλοι μαζί ενωμένοι, αυτά που δικαιούμαστε, ενάντια σε κάθε πολιτική απόφαση, που είναι σε βάρος της ζωής, της προστασίας και διαχείρισης των Δασικών Οικοσυστημάτων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΑΒΡΙΗΛ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: