Δασικοί χάρτες: Η επιτυχία του έργου έχει πολλούς «πατέρες», η αποτυχία (όπως αποδεικνύεται) κανέναν…

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ)

Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια πολύ μεγάλη κινητικότητα σε Κυβερνητικό επίπεδο για το θέμα των Δασικών Χαρτών, με αποκορύφωμα την σύσκεψη σε επίπεδο Πρωθυπουργού για το θέμα αυτό, μετά τα ατυχή γεγονότα σε διάφορες περιοχές της Χώρας στις οποίες αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες προκαλώντας μεγάλη «κοινωνική δυσφορία» αλλά και τον αντίστοιχο πολιτικό αντίκτυπο. 

Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα είδαμε για το ίδιο θέμα μια σειρά ερωτήσεων, σε επίπεδο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από την αντιπολίτευση, που με τρόπο ο οποίος παρέπεμπε σε λογικές «μικροπολιτικής πλειοδοσίας», ζητούσαν ουσιαστικά παρατάσεις στις ισχύουσες προθεσμίες για την υποβολή αντιρρήσεων και διόρθωση των δασικών χαρτών που είχαν θεωρηθεί και αναρτηθεί σε όλη τη Χώρα.

Το ερώτημα είναι αν έχουν τελικά τεχνικά λάθη οι Δασικοί Χάρτες ή απλά ζητάμε σαν κοινωνία δασικούς χάρτες ραμμένους και κομμένους στα μέτρα της κατά περίπτωση εκλογικής πελατείας στην Κρήτη ή σε άλλες περιοχές;

Υπενθυμίζουμε ότι το τεχνικό και διοικητικό πλαίσιο για τη σύνταξη, τη θεώρηση και την ανάρτηση των δασικών Χαρτών καθώς και οι διοικητικές και λοιπές διαδικασίες για την υποβολή αντιρρήσεων και την εξέτασή τους προκειμένου να κυρωθούν οι Δασικοί Χάρτες είναι ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου (και της Κυβέρνησης συνολικότερα) που όφειλαν να εδραιώσουν ένα σταθερό και δίκαιο για την προάσπιση των δικαιωμάτων του δημοσίου πλαίσιο για τους δασικούς χάρτες, το οποίο από την άλλη πλευρά θα γινόταν σεβαστό από τους πολίτες οι οποίοι είναι βέβαιο ότι γνωρίζουν ιστορικά για την προέλευση της ιδιοκτησίας τους.

Στην περίπτωση του έργου των δασικών χαρτών μόνο σταθερό δεν παρέμεινε το πλαίσιο από τη σύνταξη του Δασικού Χάρτη μέχρι την τελική Κύρωσή του και αυτό κατά την άποψη μας είναι το πρόβλημα. Δεκάδες διοικητικές πράξεις (νόμοι, τροπολογίες, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι), αντί να διευκολύνουν περιέπλεξαν περισσότερο το θέμα των Δασικών Χαρτών και δημιούργησαν ένα «χάσμα εμπιστοσύνης» ανάμεσα στους πολίτες και τη διοίκηση το οποίο έχει σαν γενεσιουργό αιτία τις πολλές, αποσπασματικές και άστοχες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, για την απόδοση των εκτάσεων δασικού χαρακτήρα στους Δασικούς Χάρτες.

Αυτό το πρόβλημα οδήγησε στη μεγάλη κοινωνική και πολιτική πίεση και τελικά στη διολίσθηση ενός έργου που αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς από ότι φαίνεται θα καταλήξει.

Οι μόνοι που δεν έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι οι Δασικοί Υπάλληλοι που κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες , σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και με κόπο ψυχής, διαθέτοντας και τα τελευταία αποθέματα ατομικής αντοχής, προσαρμόζουν κάθε λίγο τους χάρτες στα νέα δεδομένα και κατόρθωσαν (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να ολοκληρώσουν το έργο των Δασικών Χαρτών και σήμερα έχουμε αναρτημένους χάρτες στο σύνολο της Χώρας.

Δεν είναι δε τυχαίο ότι όσες φορές οι παραπάνω διοικητικές διαδικασίες οδηγήθηκαν στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγόντες δικαιώθηκαν και οι νομοθετική πρωτοβουλία ακυρώθηκε ως αντισυνταγματική (Οικιστικές πυκνώσεις(585, 586, 587 & 588 Αποφ. Ολομέλειας  ΣτΕ, Εκχερσωμένες εκτάσεις πριν και μετά το 1975 (Αποφ. 710 Ολομέλειας κλπ).

Αντί λοιπόν να επιρρίπτονται εύκολα και με επικοινωνιακή άνεση οι ευθύνες στον τελευταίο τροχό της αμάξης, δηλαδή τους δασικούς υπαλλήλους, καλό είναι να αναληφθούν πρώτα οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για τις άστοχες ρυθμίσεις που προηγήθηκαν για την υλοποίηση και ολοκλήρωση των Δασικών χαρτών εξαιτίας των οποίων φτάσαμε στο σημείο οι μη επαρκώς ενημερωμένοι πολίτες, να καταλήγουν σε βίαιες ενέργειες σε βάρος εργαζομένων (Καλαμάτα, Κρήτη κλπ).

Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων καλούν την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στην Δασική Υπηρεσία, η οποία παρά την ερημοποίηση της προσπαθεί να φέρει εις πέρας το έργο των Δασικών Χαρτών που παρά τα προβλήματα που υπάρχουν θεωρείται σημαντικό εργαλείο για την προστασία των Δασικών Οικοσυστημάτων
  • Να αναγνωρίσει έμπρακτα το έργο των Δασικών Υπηρεσιών και να πάρει πολιτικές αποφάσεις (άμεσα) για την ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών με στελεχιακό (επιστημονικό) προσωπικό
  • Να σταματήσει την απαξίωση του έργου των Δασικών Χαρτών με τις συνεχείς μειώσεις του φυσικού του αντικειμένου και να προασπίσει τα δικαιώματα του δημοσίου στα δασικά οικοσυστήματα που εκτός από φυσικό περιβάλλον αποτελούν και δημόσια περιουσία αφήνοντας έξω από τη συζήτηση το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

Νικήτας Φραγκισκάκης

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

Γεώργιος Παπαρουσόπουλος


ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , ,

2 replies

  1. “ να προασπίσει τα δικαιώματα του δημοσίου στα δασικά οικοσυστήματα που εκτός από φυσικό περιβάλλον αποτελούν και δημόσια περιουσία αφήνοντας έξω από τη συζήτηση το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.”

    Το πνεύμα του κρατικισμού καλά κρατεί από οτι φαίνεται από την πιο πάνω δήλωση. Δεν υπάρχει για παράδειγμα κανένα τεκμήριο δημόσιας ιδιοκτησίας και τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου στα Δωδεκανησα (εκτός Κω και Ρόδου). Αρπαγή ιδιωτικής περιουσίας από το δημόσιο είναι ο σωστός χαρακτηρισμός αυτού που επιχειρείται στα Δωδεκανησα με τους δασικούς χάρτες. Και δεν θα περάσει ο αυταρχισμός της γραφειοκρατίας που είναι και ανάξια να προστατεύσει οτιδήποτε.

  2. Επειδή σε όλες τις υπηρεσίες υπάρχουν καλοθελητές που με το αζημίωτο έχουν εξυπηρετήσει γνωστούς κατά καιρούς τα περασμένα χρόνια και θέλω να πιστεύω ότι είναι η εξαίρεση όλοι αυτοί έτσι και στις δασικές υπηρεσίες που όλοι όπως λένε κοπιάζουν για τους δασικούς χάρτες γιατί τους φαίνεται περίεργο και βγαίνουν και λένε ότι οι δασικοί χάρτες πάνε να γίνουν κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα της κοινωνίας όταν οι ίδιοι κόβανε και ράβανε στα μέτρα κάποιων ημέτερων; Όταν υπάρχει γνωστή μου περίπτωση με οικόπεδο και κτίσμα σε οικισμό (χωρίς να υπάρχει οικιστική πύκνωση αλλά έγινε μετά τους δασικούς χάρτες)νομιμοποιημένο αυθαίρετο ενταγμένο και στο κτηματολόγιο και με αεροφωτογραφία του 1945 βγήκε δασικό και ως δια μαγείας όμορο οικόπεδο με κτίσμα που περιέχεται μέσα στην αεροφωτογραφία σαν δάσος σήμερα να εμφανίζεται καθαρό (σαν τη μύγα μες στο γάλα βέβαια) από το 2012 τι μεσολάβησε;; ;; και αποχαρακτηρίστικε;;;; Πως θα αντιμετωπιστούν τέτοιες περιπτώσεις όταν έρθει η ώρα από τους κύριους δασάρχες που κοπιάζουν όλα αυτά τα χρόνια; Η όμοιος στον όμοιο και θα σφυρίζουν αδιάφορα

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: