Καθορισμός εθνικών στόχων διατήρησης φυσικών τύπων οικοτόπων και ειδών ενωσιακού ενδιαφέροντος

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυρά, περί καθορισμού εθνικών στόχων διατήρησης φυσικών τύπων οικοτόπων και ειδών ενωσιακού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, σκοπός της αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/30339/982/31.03.2021 (Β΄ 1375) υ.α. είναι ο καθορισμός εθνικών στόχων διατήρησης για φυσικούς τύπους οικοτόπων και είδη (Παραρτήματα Ι και ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, αντίστοιχα) ενωσιακού ενδιαφέροντος κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» (Α΄ 60).

Στόχος είναι η διασφάλιση ή/και η επίτευξη της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης (ΙΚΔ) των φυσικών τύπων οικοτόπων και των ειδών που περιλαμβάνονται στα Παραρτήματα Α και Β της υπουργικής απόφασης.

Πεδίο εφαρμογής είναι η χωρική κατανομή που παρουσιάζουν οι φυσικοί τύποι οικοτόπων και τα είδη ενωσιακού ενδιαφέροντος των Παραρτημάτων Α και Β σε όλη την επικράτεια της χώρας σύμφωνα με την Εθνική Έκθεση του άρθρου 17
της Οδηγίας των Οικοτόπων (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ).

Οι στόχοι διατήρησης λαμβάνονται υπόψη στην κατάρτιση των σχεδίων διαχείρισης των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 47 του ν. 4685/2020, καθώς και κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Η κατάσταση διατήρησης ενός φυσικού τύπου οικοτόπου του Παραρτήματος Α θεωρείται ικανοποιητική όταν:

  1. η περιοχή της φυσικής κατανομής του και οι εκτάσεις που περιέχει μένουν σταθερές ή αυξάνονται,
  2. η δομή και οι ειδικές λειτουργίες που απαιτούνται για την μακροπρόθεσμη συντήρησή του υφίστανται και είναι δυνατόν να συνεχίσουν να υφίστανται κατά το προβλεπτό μέλλον και
  3. η κατάσταση της διατήρησης των χαρακτηριστικών ειδών κρίνεται ικανοποιητική.

Για τους φυσικούς τύπους οικοτόπων του Παραρτήματος Α οι ποσοτικοί στόχοι διατήρησης σε εθνικό επίπεδο καθορίζονται ως προς την έκταση τους. Η έκταση που καταλαμβάνει ένας φυσικός τύπος οικοτόπου ορίζεται ως το σύνολο της επιφάνειας που καλύπτει στις περιοχές / θέσεις όπου εμφανίζεται, εντός και εκτός του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου
Natura 2000.

Η κατάσταση διατήρησης ενός είδους του Παραρτήματος Β κρίνεται ως ικανοποιητική όταν:

  1. τα δεδομένα τα σχετικά με την πορεία των πληθυσμών του οικείου είδους δείχνουν ότι το είδος αυτό εξακολουθεί και μπορεί να εξακολουθεί μακροπρόθεσμα να αποτελεί ένα ζωτικό στοιχείο των φυσικών οικοτόπων στους οποίους ανήκει,
  2. η περιοχή της φυσικής κατανομής του είδους αυτού δεν φθίνει ούτε υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί κατά το προβλεπτό μέλλον και
  3. υπάρχει και θα συνεχίσει πιθανόν να υπάρχει ένας οικότοπος σε επαρκή έκταση ώστε οι πληθυσμοί του είδους να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα.

Για τα είδη χλωρίδας και πανίδας του Παραρτήματος Β οι ποσοτικοί στόχοι διατήρησης σε εθνικό επίπεδο καθορίζονται ως προς τρεις παραμέτρους:

  1. το μέγεθος του πληθυσμού (ο οποίος ορίζεται ως αριθμός ατόμων ή έκταση),
  2. την εξάπλωση (η περιοχή της φυσικής κατανομής του είδους σε κελιά παρουσίας),
  3. το ενδιαίτημα (η έκταση που καταλαμβάνει το είδος, οριζόμενη από βιοτικούς και αβιοτικούς χαρακτηριστικούς παράγοντες, στην οποία ενδιαιτάται το είδος σε οποιοδήποτε από τα στάδια του βιολογικού του κύκλου).
Σχετικό αρχείο:
ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/30339/982/31.03.2021 (Β΄ 1375) Καθορισμός εθνικών στόχων διατήρησης φυσικών τύπων οικοτόπων και ειδών ενωσιακού ενδιαφέροντος.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [164.39 KB]ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Προστατευόμενες περιοχές, Χλωρίδα

Tags: , , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: