Αναδιάταξη στο ορθό

 

Δημήτριος Η. Παπαστερίου
Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

«Θα έχουμε μια αναδιάταξη σε ό,τι αφορά τη λογική των δασικών εκτάσεων, άρα οριζόντιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα εξορθολογίσουν τους δασικούς χάρτες και στη συνέχεια, όταν πλέον θα έχουμε έρθει στο ορθόν, τότε θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες με ενστάσεις να αποκαταστήσουν τις μεμονωμένες περιπτώσεις»: Υπουργός κ. Γ. Γεραπετρίτης.

Πρόκειται για τη νέα εξαγγελία επεμβάσεων στο δίκαιο των δασικών χαρτών και μέσω αυτής στο Δασικό Κτηματολόγιο και στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Στις πιο πρόσφατες εντάσσονται ο ν. 4685/2020 και το π.δ. 3/21.

Μη έχοντας άλλη πηγή πληροφορήσεως για την παραπάνω εξαγγελία, θα προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε ό, τι είναι δυνατό να επέλθει ως αποτέλεσμα της επιχειρούμενης αναδιατάξεως, ίσως μάλιστα και ανεξαρτήτως του συγκεκριμένου περιεχομένου της.

Θεωρούμε ως δεδομένο ότι θα τηρηθούν οι αρχές της καλής νομοθετήσεως, που σημαίνει ότι η επικαλούμενη αναδιάταξη στο ορθό θα υλοποιηθεί μέσω του αρμόζοντος νομοθετήματος, υπαγόμενη σε διαβούλευση.

Ο όρος αναδιάταξη αποφεύγει την πεπατημένη της «βελτιώσεως», «επιταχύνσεως» και «εκσυγχρονισμού» προηγούμενων νομοθετικών επεμβάσεων. Από την άποψη αυτή περιέχει στοιχείο προόδου.

Αναδιάταξη στο ορθό σημαίνει ένα σύνολο διατάξεων, που θα κινούνται στο πλαίσιο των άρθρων 24 και 117, παρ. 3, Συντ. Άλλο «ορθόν» δεν μπορεί να υπάρχει.

Σημαίνει επίσης ότι θα τηρηθούν πράγματι – και όχι μόνο κατά δήλωση –  οι θέσεις της νομολογίας και μάλιστα σειράς ολόκληρης αποφάσεων του ΑΕΔ, ΣτΕ και ΑΠ. Εξ ορισμού οι θέσεις αυτές συμβάλλουν στην ορθότητα.

Αναδιάταξη στη λογική των δασικών χαρτών είναι μία νέα προσέγγιση. Διότι, όπως έχουν τα πράγματα, λογική στο δίκαιο των δασικών χαρτών είναι εδώ και χρόνια το ζητούμενο, αλλά πάντα με βάση το Σύνταγμα και όχι άλλα κριτήρια.

Στόχος, κατά δήλωση, είναι ο εξορθολογισμός των δασικών χαρτών. Αυτό σημαίνει ότι κάτι μάλλον σημαντικό λείπει από το 1986 μέχρι σήμερα  στο πεδίο των δασικών χαρτών, ώστε να απαιτείται εξορθολογισμός. Μπορεί να είναι, για παράδειγμα, η κατάσταση που διέπει τους δασικούς χάρτες; Μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι ανακριβείς, ελλιπείς ή ασαφείς; Μπορεί στόχος του εξορθολογισμού να είναι η εξάλειψη κάθε ελαττωματικότητας;

«Όταν πλέον θα έχουμε έρθει στο ορθόν» είναι μια διατύπωση  – για να αποφύγω την ενυπάρχουσα αίρεση που αναφέρεται σε μέλλον και αβέβαιο γεγονός –η οποία εμπεριέχει το στοιχείο του χρόνου. Η απαιτούμενη χρονική διάρκεια της νέας επεμβάσεως δεν μπορεί να παρεκκλίνει ενός «εύλογου» χρονικού διαστήματος. Ποιο θα είναι άραγε αυτό; Θα περιέχει παρατάσεις;

Θα δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα ενστάσεων. Δηλαδή θα υπάρξει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από την όποια εξωδικαστική διαδικασία μέχρι την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, διαβλέπω μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, χρονοβόρα κατά πάσα πιθανότητα κατά την εφαρμογή της, ίσως μάλιστα μερικών δεκαετιών. Αυτό μας διδάσκει το παρελθόν. Και αυτό μπορεί να αποδοθεί ως επιλογή της σκοπούμενης αναδιατάξεως.

Κατά τα άλλα, ο Υπουργός κ. Σκρέκας πρόσθεσε ότι η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί έργο εθνικής σημασίας, το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου.

Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 08.04.2021



ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Εξαιρετικό !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: