Κ. Σκρέκας – Δασικοί Χάρτες: Τιτάνια προσπάθεια να διορθωθούν τα λάθη χωρίς ταλαιπωρία

«Δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από τους δασικούς χάρτες οι πολίτες της Κρήτης, του Αιγαίου ή του Ιονίου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Δεν θα χάσουν ούτε σπιθαμή που κατέχουν νόμιμα, είτε για βοσκή, είτε για καλλιέργεια ή άλλη χρήση», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν κινδυνεύουν να χάσουν ούτε ένα ευρώ επιδότησης», πρόσθεσε και αναφέρθηκε αναλυτικά στο τι έχει συμβεί και «γιατί ξαφνικά κάποιοι βλέπουν έκταση που χρησιμοποιούν επί δεκαετίες ως αγροτεμάχιο για βοσκή, να έχει δασικό χαρακτήρα».

Ο κ. Σκρέκας μίλησε για τιτάνια προσπάθεια να διορθωθούν τα λάθη εσωτερικά χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς κόστος για τους πολίτες. «Εδώ θα είμαστε μετά από 5-6 μήνες να δούμε αν πράξαμε με ορθό τρόπο», είπε, αλλά παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «η αναρχία πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει».

Τι έχει συμβεί 

Υπάρχουν φρυγανώδεις εκτάσεις, δηλαδή καλυμμένες με θαμνοειδή βλάστηση που ενώ έπρεπε να χαρακτηρίζονται ως χορτολιβαδικές, εντούτοις φαίνεται ότι έχουν δασικό χαρακτήρα. Και αυτό το σφάλμα θα διορθωθεί, οριζόντια, μέσα από τις υπηρεσίες, χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο πολίτης και χωρίς κανένα κόστος, είπε ο Κώστας Σκρέκας.

Τι πρέπει να διορθωθεί 

Για τα φρύγανα υπάρχει ήδη υπουργική απόφαση που καθορίζει ότι δεν προσδίδουν δασικό χαρακτήρα σε μία έκταση. Παρόλα αυτά υπάρχουν χάρτες όπου φρυγανώδεις εκτάσεις παρουσιάζονται ως δασικές.

Για τον ασπάλαθο που αφορά κυρίως την Κρήτη, ήδη αναμένεται απάντηση «εντός ωρών» από το Τεχνικό Συμβούλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το αν ο ασπάλαθος χαρακτηρίζει μία έκταση ως δασική ή όχι.

«Εφόσον κι αυτό λυθεί, τότε επίσης πολλές εκτάσεις που χαρακτηρίζονται δασικές, θα εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι εξήγησε ότι προηγείται η ανάρτηση δασικών χαρτών από το Κτηματολόγιο, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

«Θα τακτοποιήσουμε τα προβλήματα πάνω στη νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας», είπε ο υπουργός και έφερε ως παράδειγμα εκτάσεις που εκχερσώθηκαν με νόμιμες αποφάσεις το 1950 και πρέπει να συμπεριληφθούν. «Δόθηκε έξι μήνες παράταση στις υποβολές αντιρρήσεων των πολιτών, ώστε να διορθώσουμε τα σφάλματα και αφού δουν την τελική εικόνα του χάρτη να πάνε, αν χρειάζεται σε επιτροπές αντιρρήσεων», εξήγησε.

«Δεν θέλουμε να γεμίσουμε με εκατοντάδες χιλιάδες αγωγές όλη την Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό, «δίνουμε τη δυνατότητα μέσα από Επιτροπές Αντιρρήσεως που αποτελούνται από έναν δασολόγο από τη Δημόσια Διοίκηση, και δικηγόρους καθώς και μηχανικούς από τον ιδιωτικό χώρο και την κοινωνία , να κρίνουν αν ο πολίτης έχει δίκιο ή όχι», ανέφερε ο υπουργός.

Από πού ξεκινάει η μέτρηση

Δεν είναι τι θέλουμε, αλλά τι επιβάλλεται από το Σύνταγμα και την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας. «Άρα πάμε στο 1945, που ήταν οι πρώτες ολοκληρωμένες αεροφωτογραφίες και κάνουμε τη σύγκριση με εκείνες του 2007 ή και το 2013».

Πρέπει να δοθεί λύση αναφορικά με τις εκτάσεις που με χαρακτηρισμό του 1945 είναι δασικές και κατόπιν, χαρακτηρίστηκαν αγροτικές και επίσης, για εκτάσεις που το 1945 ήταν αγροτικές κι επειδή εγκαταλείφθηκαν σήμερα έχουν δασωθεί, οι λεγόμενοι δασωμένοι αγροί.

liberal.grΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΙΤΛΗ ΚΤΗΜΑΤΌΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΖΕΤΕ ΔΑΣΙΚΟ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: