Διαδικτυακή ημερίδα του έργου PREVAIL για «βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης καύσιμης ύλης και έξυπνες λύσεις για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς»


Τα τελευταία έτη οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα πρόβλημα που χειροτερεύει σε παγκόσμιο επίπεδο, για μια σειρά από λόγους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα κατά τα τελευταία έτη μεγάλο μέρος του προβλήματος αποτελούν οι πυρκαγιές που παρουσιάζουν εκρηκτική συμπεριφορά με αποτέλεσμα να προξενούν πολύ μεγάλες καταστροφές καθώς και απώλειες ανθρώπινης ζωής. Έτσι, ένα σημαντικό μέρος των προσπαθειών της έρευνας αλλά και της πράξης σήμερα, επικεντρώνεται στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές και συγκεκριμένα στην εξεύρεση τρόπων για την πρόληψη, την καταστολή και τη μείωση των επιπτώσεών τους.

Στο πρόβλημα των μεγάλων δασικών πυρκαγιών επικεντρώνεται και ερευνητικό έργο με τον τίτλο PREVAIL ((PREVention Action Increases Large fire response preparedness) (https://www.prevailforestfires.eu/ ). Το PREVAIL είναι ένα έργο συνεργασίας μεταξύ 5 ερευνητικών οργανισμών από χώρες του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα δασικών πυρκαγιών (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα), το οποίο αποσκοπεί στο να επιδείξει πως η πρόληψη των πυρκαγιών, ιδίως μέσω της διαχείρισης της καύσιμης ύλης, μπορεί να καταστήσει την καταστολή των μεγάλων πυρκαγιών πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή. Το έργο συγχρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2021.

Στο πλαίσιο του έργου αναζητήθηκαν και τεκμηριώθηκαν παραδείγματα έξυπνων λύσεων για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς που εφαρμόζονται ήδη στη διαχείριση του τοπίου σε διάφορα μέρη της νοτίου Ευρώπης. Κάποια από τα σημαντικότερα αποτελέσματα του έργου θα περιγραφούν σε μια διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης καύσιμης ύλης και έξυπνες λύσεις για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς». Η ημερίδα θα γίνει στην Αγγλική γλώσσα, στις 14 Απριλίου 2021, θα είναι διάρκειας τριών ωρών και θα ξεκινήσει στις 11:00 ώρα Ελλάδας σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα. Η παρακολούθηση θα είναι ελεύθερη στον σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/84058946548 για όλους τους ενδιαφερόμενους.ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις, Συνέδρια - Ημερίδες

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: