Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων για τις πρόσφατες πυρκαγιές

Μόλις με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου γίναμε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές. Δάση και φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας παραδόθηκαν για μια ακόμα φορά στο έλεος του «στρατηγού» ανέμου. Οικισμοί εκκενώνονται και σπίτια καταστρέφονται. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων και τα 1.000 περίπου μέλη μας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες της καταστροφικής πυρκαγιάς σε Κορινθία και Δυτ. Αττική.

Πολύ κουβέντα θα γίνει ξανά για την απώλεια περιουσιών και στην «επάρκεια ή μη» των εναέριων μέσων. Για την τεράστια οικολογική καταστροφή τα Μ.Μ.Ε. αφιέρωσαν από ελάχιστο ως καθόλου χρόνο. Λυπηρό γεγονός τα σπίτια που κάηκαν, αλλά για τα δένδρα, τα ζώα; Αυτή η προσέγγιση αντικατοπτρίζει και τον κεντρικό σχεδίασμά αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Κυρίως νια το επιχειρησιακό σχεδιασμό, ποιος θα μιλήσει; Πάλι κάποιοι γραφικοί και αμετανόητοι όπως εμείς. Τι να κάνουμε; Κάποιος πρέπει να παίξει κι αυτό το ρόλο.

Για να σβήσουν οι φωτιές γρήγορα και αποτελεσματικά πρέπει να γίνουν μερικές απλές κινήσεις εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

1. Χρειάζεται καλή γνώση του δάσους, του δασικού οδικού δικτύου και του ανάγλυφου της περιοχής ευθύνης κάθε Πυροσβεστικού Σταθμού.

2. Απαιτείται σωστή διασπορά των αυτοκινήτων σε θέσεις κλειδιά (καραούλια) για έλεγχο της περιοχής και του δάσους.

3. Η σωστή διασπορά και τα καραούλια δίνουν την δυνατότητα στην Π.Υ. να έχει επαφή με την έναρξη της φωτιάς χωρίς να αναγκάζεται να περιμένει αναγγελία από πολίτες, με αποτέλεσμα χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

4. Οι επίγειες δυνάμεις δεν επεμβαίνουν μέσα στο δάσος. Δεν είναι επιχειρησιακά ορθό να περιμένουν τα αυτοκίνητα τη φωτιά στην άσφαλτο, αδιαφορώντας αν μέσα στο δάσος καταστρέφεται η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής καθώς και περιουσίες ανθρώπων.

5. Οι φωτιές δεν σβήνονται από τον αέρα αλλά από το έδαφος. Τα εναέρια μέσα δεν προορίζονται να σβήνουν τις φωτιές, αλλά έχουν σκοπό να την ελαχιστοποιήσουν, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο να την κατασβήσουν οι επίγειες δυνάμεις.

6. Στόχος της Π.Υ. πρέπει να είναι το σβήσιμο της φωτιάς μέσα στο δάσος και όχι στην άσφαλτο. Εάν επέμβουμε μέσα το δάσος τότε είναι λογικό ότι και η φωτιά δεν θα καταστρέφει ανεξέλεγκτη στο πέρασμά της περιουσίες και δεν θα θρηνούμε ανθρώπινες ζωές.

7. Αγώνα για να σβήσουν οι φωτιές μέσα στο δάσος και άμεση παρέμβαση δίνουν και οι εθελοντικές ομάδες κάθε δήμου, γιατί πονάνε το δάσος της περιοχής τους.

Παρόλα αυτά δυστυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε και τη σύγκριση. Δεν θα σταματήσουμε να λέμε ότι η Δ.Υ. (όταν επί 30 χρόνια είχε την ευθύνη της κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών) με μόλις το 10% του μηχανικού εξοπλισμού και το 10% ανθρώπινου δυναμικού, σε σχέση με τα σημερινά αντίστοιχα της Π.Υ. και χωρίς να έχει τη βοήθεια από εθελοντικές ομάδες, να μετρά μόλις 3 ανθρώπινες απώλειες εκ των οποίων ο ένας ήταν εποχικός δασοπυροσβέστης. Τα οικονομικά (και όχι μόνο) μεγέθη είναι σίγουρα ασύλληπτα και ασύγκριτα.

Όσον αφορά το ζήτημα των αντιπυρικών ζωνών (αποψιλωμένες επιφάνειες πλάτους 40 μέτρων και πλέον) καλύτερα να μην επεκταθούμε. Απλώς να αναρωτηθούμε αν υπάρχει μεγαλύτερη αντιπυρική ζώνη απ’ αυτή της Λίμνης του Μαραθώνα, απ’ την οποία πέρασε η πυρκαγιά του 2009 ή ακόμα και απ’ αυτήν της Επαρχιακής Οδού Αθηνών – Μαραθώνος απ’ την οποία πέρασε η καταστροφική πυρκαγιά του 2018.

Δεν είμαστε αισιόδοξοι, αλλά για μια ακόμα φορά ζητούμε:

1. Αλλαγή του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

2. Αναδιοργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών και κάθετη υπαγωγή τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος..

3. Αλλαγή του θεσμικού και νομικού πλαισίου για τη δασοπροστασία.

4. Αυτόνομη, επαρκή και σταθερή χρηματοδότηση στη Δασική Ανάπτυξη και Προστασία, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Δασών, αξιοποιώντας αυτοτελείς πόρους προερχόμενοι από το σύνολο των δασικών δραστηριοτήτων.

5. Άμεση στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών με προσωπικό όλων των βαθμίδων.

Δεν ξεχνάμε, δεν σταματάμε να διεκδικούμε.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

 ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: