Απεγκλωβισμός ελαφιού από δασοφύλακες της Δ/νσης Δασών Δωδ/σου (βίντεο)

Ελάφι του είδους Dama dama (πλατόνι ή πλατώνι) που είχε παγιδευτεί σε πλαστικά δίχτυα αγροκτήματος στη νότια Ρόδου (περιοχή Μεσαναγρού) κατάφεραν να απεγκλωβίσουν το Σάββατο (5/6)  δασοφύλακες της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου.

Οι δασοφύλακες, αμέσως μόλις ενημερώθηκαν από κάτοικο της περιοχής, έσπευσαν στο σημείο όπου και εντόπισαν το ελάφι. Μέσα σε λίγα λεπτά κατάφεραν να το απεγκλωβίσουν με επιτυχία και αφού διαπίστωσαν ότι δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα τραυματισμού, το άφησαν να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.

Από τις αρχές καλοκαιριού κάθε έτους, ένας σημαντικός αριθμός ελαφιών στο νησί της Ρόδου παγιδεύεται σε πλαστικά δίχτυα περίφραξης αγροκτημάτων, συρματοπλέγματα και στη συνέχεια, το φθινόπωρο, σε δίχτυα συλλογής ελιάς. Σχεδόν το 90% των περιπτώσεων αφορά αρσενικά ζώα που τα κέρατά τους μπλέκονται σε δίχτυα ή συρματοπλέγματα. Τα κέρατα του πλατονιού, πέφτουν κάθε χρόνο την άνοιξη και ξαναφυτρώνουν σιγά-σιγά και είναι πλήρως ανεπτυγμένα τον Σεπτέμβριο. Για κάθε χρόνο ηλικίας του ελαφιού, προστίθεται στα καινούργια κέρατα και μία μύτη στο πλατύκερο τμήμα.

Η χρήση διχτυών για τη περίφραξη αγροκτημάτων που χρησιμοποιείται ευρέως στο νησί της Ρόδου, λόγω χαμηλού κόστους, περικλείει σοβαρούς κινδύνους για τα αρσενικά ελάφια, που μπλέκουν τα κέρατά τους και δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν εύκολα, ενώ η απελευθέρωσή τους δεν είναι πάντα επιτυχής, καθώς τα άτυχα ζώα αντιδρούν έντονα στην ανθρώπινη παρουσία.

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: Σταμάτης Χουρδάκης

 

 
ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: