Δασαρχείο Καρδίτσας: Περισυλλογή νεκρού όρνιου

Ένα ακόμα νεκρό Όρνιο, πιθανότατα θύμα δηλητηρίασης, περισυνέλλεξε κλιμάκιο υπαλλήλων του Δασαρχείου Καρδίτσας σε περιοχή κοντά στον αυχένα της Νιάλας. Πρόκειται για ένα από τα τρία όρνια που είχαν απελευθερωθεί πριν λίγους μήνες από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων  (δείτε εδώ). Το συγκεκριμένο είχε ονομαστεί Μάρκος, τιμώντας τον Μάρκο Μπότσαρη και τους αγωνιστές του 1821.

Το νεκρό όρνιο εντοπίστηκε στις 7 Ιουνίου από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικού του Δασαρχείου Ιωαννίνων και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, χάρη στον δορυφορικό πομπό έφερε στη πλάτη του, οι οποίοι και ενημέρωσαν το Δασαρχείο Καρδίτσας.

Δεδομένου ότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα της δηλητηρίασης από την παράνομη χρήση τοξικών ουσιών, η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της  Ελληνικής Ορνιθολογικής  Εταιρείας, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καρδίτσας, θα μεταβούν στον παραπάνω  χώρο, με σκοπό τον εντοπισμό του δολώματος και ενδεχομένων άλλων θυμάτων δηλητηρίασης, προκειμένου να αποφευχθεί δηλητηρίαση και άλλων ζώων της περιοχής.

Όπως τονίζει το Δασαρχείο Καρδίτσας, «η ταχύτατη ανταπόκριση της δασικής υπηρεσίας και η συνεργασία τις με άλλες υπηρεσίες, ιδρύματα και οργανώσεις (όπως Αγροτικά Κτηνιατρεία, Φορείς Διαχείρισης, κ.λπ.), στο πλαίσιο υλοποίησης συγκροτημένων δράσεων για τους πληθυσμούς των γυπών στην Ελλάδα (έργο Life-IP: https://edozoume.gr/draseis/) και ευρύτερα στα Βαλκάνια, με την χρήση της δορυφορικής τηλεμετρίας (έργο BalkanDeTox: https://balkandetoxlife.eu/), θα δώσει τη δυνατότητα για τη συστηματική συλλογή αποδεικτικών στοιχείων που θα οδηγήσουν τους υπαίτιους στην δικαιοσύνη, σε αυτό το εξαιρετικά σοβαρό και χρονίζων περιβαλλοντικό έγκλημα που αντιμετωπίζουν τα πτωματοφάγα αρπακτικά και έχουν οδηγηθεί στο χείλος της εξαφάνισης».

Η ΧΡΗΣΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΛΩΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΣΟ ΤΑ ΖΩΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: