Ξεκίνησε ο θρυμματισμός των υπολειμμάτων εξυγιαντικών υλοτομιών στο Σέιχ Σου

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ανακοινώνει ότι ξεκίνησε τον θρυμματισμό των υπολειμμάτων των εξυγιαντικών υλοτομιών στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης όπως είχε ενημερώσει τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και όπως είχε δεσμευτεί ενώπιον του Υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης.

Η συγκεκριμένη δράση αφορά σε 1.165 στρέμματα στην περιοχή Ελαιορέματος του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη που περιλαμβάνονται στην υφιστάμενη μελέτη του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, η οποία περιγράφει πλήρως την κατάσταση στο περιαστικό δάσος και η οποία εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Θεσσαλονίκης πριν από δύο μήνες. Είναι σημαντικό να τονιστεί η άποψη των ειδικών επιστημόνων, ότι ο θρυμματισμός αφενός αποτελεί τη βέλτιστη και επιστημονικά ορθή μέθοδο διαχείρισης, αφού εμπλουτίζει με μεγάλες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων το δάσος και αφετέρου το μικρό μέγεθος των θρυμμάτων (chips) αποτρέπει τη συνέχεια του κύκλου ζωής του φλοιοφάγου εντόμου Tomicus piniperda.

Η Α.Δ.Μ-Θ ολοκληρώνοντας τις προσπάθειες μηνών, όπως είχε προαναγγείλει, υπέγραψε από την προηγούμενη εβδομάδα τις σχετικές αποφάσεις.

Θα ακολουθήσουν αναθέσεις και για τις πιστώσεις ύψους 74.400€ που μεταφέρθηκαν στην Α.Δ.Μ-Θ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για 460 στρέμματα της μελέτης, κάτω από τον Περιφερειακό, στις περιοχές των Δήμων Θεσσαλονίκης και Νεάπολης – Συκεών, ενώ, όπως τονίζει θα εξαντλήσει κάθε πιθανή χρηματοδότηση προς όφελος του δάσους.

Για τις ενέργειες ενημερώθηκαν και οι δήμαρχοι των Δήμων Πυλαίας – Χορτιάτη, Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών και Θέρμης, οι οποίοι  χαιρετίζουν την πρωτοβουλία της Α.Δ.Μ-Θ, που θωρακίζει το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης σε μια κρίσιμη περίοδο.

 


 ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: