Αντιμετώπιση ασθενειών Δασοπονικών ειδών στα δάση, αστικό και περιαστικό πράσινο με Μοριακή Φυτοπροστασία, βασισμένη με ψεκασμό RNA σκευασμάτων

 

Του Παναγιώτη Κορισιάνου
πρώην Δ/ντή Δασών Ν. Ηλείας

Η καταστρεπτική ασθένεια των πλατανιών από τον μύκητα Ceratocystis fimbriata, η φαιά σήψη και το έλκος στις Καστανιές, η πευκοκάμπια, το κόκκινο σκαθάρι στα φοινικοδάση και φοίνικες, η Lymantria dispar στα πουρνάρια και πολλοί άλλοι εντομολογικοί εχθροί από ξυλοφάγα έντομα (οικ. Scolytidae στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου) έχουν προβληματίσει αρκετά την επιστημονική κοινότητα των Δασολόγων καθώς και άλλων γεωτεχνικών.

Έρχεται όμως σήμερα η Μοριακή Φυτοπροστασία να δώσει ελπιδοφόρες λύσεις περιβαλλοντικές τόσο στη δασοπονία όσο και στη γεωργία.

Η τεχνολογία  του Παρεμβατικού RNA είναι ένα νέο ισχυρό εργαλείο γονιδιακής ρύθμισης. Μέσω του ψεκασμού RNA σκευασμάτων δίνονται θεραπευτικές λύσεις για προσβολές των δένδρων, φυτών από μύκητες, ιούς, έντομα, βακτήρια, νηματώδεις και ζιζάνια ήδη στη Αμερική κάποιες εταιρείες έχουν έτοιμα σκευάσματα να τα ρίξουν στη κυκλοφορία, ενώ οι εργαστηριακές εφαρμογές σε ΕΕ και Κίνα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Ανατρέχοντας στη βιβλιογραφία και συγκεκριμένα στη Δασική Γενετική τού Πανέτσου, σελ. 151, αναφέρεται η ανακάλυψη της μεθόδου σύνθεσης in vitro τεχνητού ή συνθετικού mRNA καί  μάλιστα το 1961 ο Nireberg πήρε το βραβείο Νόμπελ μαζί δε με τον Matthaei  προχώρησαν στο μηχανισμό πρωτεϊνικής σύνθεσης.

Το 2006 απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ στους Andrew Fire  και Graig Mello για την ανακάλυψη του μηχανισμού τού Παρεμβατικού RNA.

Ο τρόπος δράσης τού RNA  ακολουθεί την παρακάτω πορεία, όταν ένα δίκλωνο RNA βρεθεί σε ένα ευκαρυωτικά κύτταρο κόβεται από τις κυτταρικές ενδονουκλεάσες σε μικρότερα δικλωνα RNA μεγέθους 21 νουκλεοτιδίων πού λέγονται short interfering RNAs (siRNA) σε συνέχεια η  μία αλυσίδα/κλώνος των SiRNAs φορτώνεται στις Κυτταρικές πρωτεινες.

Το σύμπλοκο κυτταρικές πρωτείνες  και siRNA εντοπίζεται  στο κυτταρόπλασμα και μόλις ανιχνεύσει ένα  αγγελιοφορο RNA(mRNA)  που παρουσιάζει νουκλεοτιδική συμπληρωματικότητα υβριδίζει μαζί του και το αποδομεί. Εν κατακλείδι ο ψεκασμός με RNA στα φυτά  δεν τροποποιεί το γονιδίωμα τους απλά οδηγούμαστε στη στοχευμένη καταστολή φυτικών γονιδίων αλλά και στη στοχευμένη αντιμετώπιση ιών, μυκήτων, εντόμων  στοχεύοντας στα  ζωτικά γονίδια/mRNA τους και οδηγώντας τους σε θνησιμότητα.

Είμαστε λοιπόν σε μια περίοδο υψηλής εξειδίκευσης σε σχέση με τα συμβατικά φυτοπροστατευτικά όπου κατάλληλα σχεδιασμένα siRNAs μπορούν να στοχεύσουν μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή ενός πολύ συγκεκριμένου γονιδίου/mRNA ενός πολύ συγκεκριμένου  οργανισμού, καταστρέφοντας ή αποδομώντας το συγκεκριμένο παθογόνο οργανισμό. Έχει σημασία να τονίσουμε ότι δεν έχουμε τοξικότητα και καμία επίπτωση  στο ανθρώπινο οργανισμό και το περιβάλλον.

Η εξέλιξη λοιπόν της παραπάνω τεχνολογίας είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση των μυκήτων, ιών, εντόμων στα δάση μας καθώς επίσης στα περιαστικά δαση, δενδροστοιχίες πάρκα, κήπους, χώρους αναψυχής και βεβαίως την ευρεία χρήση της στη γεωργία.

Παναγιώτης Κορισιάνος

πρώην Δ/ντής Δασών Ν.Ηλείας

 ΚατηγορίεςΑπόψεις

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: