Ανακατασκευή κρεμαστής γέφυρας στο Περού με την τεχνική των Ίνκας

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Περουβιανοί από την κοινότητα Χουιντσίρι στην περιοχή του Κούσκο ξαναχτίζουν μία 500 ετών κρεμαστή γέφυρα των Ίνκας, κατασκευασμένη με παραδοσιακές τεχνικές ύφανσης για να φτιάξουν ένα πέρασμα πάνω από τον ποταμό Απουριμάκ.

Η γέφυρα Q’eswachaka έχει χρησιμοποιηθεί για πάνω από 500 χρόνια ώστε να συνδέει κοινότητες χωρισμένες από τον ποταμό. Αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 κατέρρευσε. Μέλη των πληγέντων κοινοτήτων, όπως το Χουιντσίρι, αποφάσισε να ανοικοδομήσει τη γέφυρα μήκους 30 μέτρων με το παραδοσιακό στιλ Ίνκας, την ύφανση με σχοινιά.

Ομάδες εργαζομένων, ξεκινώντας από τις δύο πλευρές του φαραγγιού και ισορροπώντας σε γιγαντιαία σχοινιά που είχαν τεντωθεί πάνω από το ποτάμι, εργάστηκαν πηγαίνοντας προς το κέντρο και τοποθετώντας μικρότερα σχοινιά ως εμπόδια μεταξύ των σχοινιών του κιγκλιδώματος και του δαπέδου της γέφυρας.

«Πέρυσι λόγω της πανδημίας, δεν ενισχύθηκε… Αυτός είναι και ο λόγος που φέτος τον Μάρτιο η γέφυρα έπεσε», είπε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Κούσκο Ζαν Πολ Μπεναβέντε.

«Αλλά τώρα είναι κάτι σαν μια απάντηση στην ίδια την πανδημία. Από τα βάθη της περουβιανής ταυτότητας των Άνδεων, αυτή η γέφυρα είναι κρεμασμένη στη λεκάνη του Απουριμάκ και μπορούμε να πούμε στον κόσμο ότι σιγά σιγά ξεπερνάμε ό,τι συνέβη».

Το 2013, η Unesco αναγνώρισε την τεχνική και τις παραδόσεις που συνδέονται με την ανοικοδόμηση της γέφυρας Q’eswachaka ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Το Περού είναι πλούσιο σε αρχαίους θησαυρούς. Έχει εκατοντάδες τοποθεσίες που χρονολογούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια και καλύπτουν δεκάδες πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένης της αρχαίας αυτοκρατορίας των Ίνκας που ήταν στην εξουσία όταν οι Ισπανοί εξερευνητές έφτασαν στις αρχές της δεκαετίας του 1500.

«Αυτή είναι ιστορία άνω των 500 ετών. Η Q’eswachaka, αυτή η γέφυρα των Ίνκας, είναι πραγματικά μία πολιτιστική έκφραση», πρόσθεσε ο Μπεναβέντε.

«Αυτή είναι η κοινότητα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κοινότητα Χουιντσίρι από την περιοχή Quehue εργάζεται προς το παρόν για να κατασκευάσει αυτή τη γέφυρα που συνδέει τόσο τα χωριά, όσο και τις παραδόσεις και τον πολιτισμό».

naftemporikigr με πληροφορίες ReutersΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: