Η ΠΟΓΕΔΥ για τη μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ

Επιτέλους

Επιτέλους οι Γεωτεχνικοί  εισακούστηκαν έστω και εν μέσω πυράς και τέφρας.

Η εξέλιξη  αυτή που εξαγγέλθηκε και αφορά στην κάθετη διάρθρωση και υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, αποτελεί  δικαίωση για όσους ζητούσαν να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για την προστασία των δασών.

Η Δασική Υπηρεσία μετά από πολλές επίπονες προσπάθειες και φωνές των ανθρώπων της, αυτών που πασχίζουν για την ουσιαστική εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στην πράξη, επιστρέφει εκεί που ανήκει.

Στο φυσικό της χώρο στην πρώτη γραμμή οργάνωσης ενός σύγχρονου και αποτελεσματικό μηχανισμού δασοπροστασιας, όπως απαιτεί η επιστήμη και η κοινωνία και όπως ακούραστα αγωνιζόμαστε στην ΠΟΓΕΔΥ και στα πρωτοβάθμια σωματεία μας.

Χαιρετίζουμε την απόφαση του πρωθυπουργού, να προχωρήσει σε αυτή την αναγκαία μεταρρύθμιση που αποτελεί το πρώτο βήμα για να θεμελιωθεί σε νέα βάση η οργάνωση και η λειτουργία του δασικού Τομέα.

Η Δασική Υπηρεσία στο ΥΠΕΝ (Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας), στην πρώτη γραμμή για την χάραξη μιας Εθνικής Δασικής Πολιτικής / Στρατηγικής για την ανάπτυξη, την ανάδειξη, την αξιοποίηση και την προστασία των Δασών και του Φυσικού Περιβάλλοντος. Με γνώμονα τις αρχές και τις αξίες της Δασικής Επιστήμης.

Οι Γεωτεχνικοί – Δασολόγοι και όλο το δασικό δυναμικό των λοιπών κλάδων καλούμαστε να συμβάλουμε στην αναδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών και να συνδέσουμε τη δασική υπηρεσία με το φυσικό της αντικείμενο. Να δώσουμε περιεχόμενο στη διαχείριση των δασών, στην ορεινή υδρονομία, στην δασοπροστασία, στη θηραματοπονία και στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

Ασφαλώς απαιτείται να γίνουν και άλλα βήματα για την επιστημονική στελέχωση των υπηρεσιών και για τη βιώσιμη λειτουργία του Τομέα. Χωρίς εκπτώσεις .στο φυσικό αντικείμενο που διαχειρίζεται.

Σε αυτό το δύσκολό της “ολικής επαναφοράς” στις παλιές και δοκιμασμένες ορθές δασικές πρακτικές,  πρέπει να συμβάλλουμε όλοι.

Στο ΥΠΕΝ  πέφτει ο κλήρος. Οι πρωτοβουλίες δικές του κι εμείς αρωγοί.

Στελέχη με επιστημονική εμπειρία  και σθένος, βρίσκονται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Στελέχη ικανά που μπορούν και θέλουν να ενώσουν το καλό παρελθόν με το σύγχρονο σήμερα και το μέλλον. Μακριά από ενδεχόμενες αγκυλώσεις του παρελθόντος, μακριά από συμβιβασμούς, με ρεαλιστικές απόψεις και καινοτομίες.

Η πολιτεία έκανε το πρώτο βήμα  και πήρε αυτή την κεντρική πολιτική απόφαση. Εμείς από οποιαδήποτε θέση ευθύνης βρισκόμαστε, θα στηρίξουμε και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν και θα αφορούν στην ενίσχυση  των Δασικών Υπηρεσιών με μέσα και προσωπικό και πόρους, με τελικό δασοπολιτικο στόχο την επανίδρυση της Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια που είναι και η πρόταση των κοινοβουλευτικών επιτροπών για τα δάση και την οργάνωση ενός αποτελεσματικό μηχανισμού δασοπροστασίας.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος. Προχωράμε δυνατά.

——ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , ,

3 replies

 1. ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΗ ΑΛΑΖΟΝΙΑ.
  ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΙΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ…ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ Ή ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ) , ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΣΩΣΤΑ ( ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ….) ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ.
  Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΥΟΘΕΤΟΥΝ……

  • Τα γραφόμενά σας προδίδουν νεότητα και άγνοια. Μάλλον δεν σας έχουν μιλήσει για την χαρακτηριστή περίπτωση Αρχιτέκτονα Μηχανικού όπου σε μελέτη Αρχιτεκτονικής Τοπίου που συνέταξε – αρκετά χρόνια πριν – σε μπαράκι και πρότεινε φύτευση ατόμων μπανανιάς και φοινικόδεντρων στην …. Κοζάνη! Κρίμα λοιπόν που εσείς το βλέπετε σαν συντεχνιακή παραξενιά και δεν λαμβάνετε καθόλου υπ όψιν σας το επιστημονικό υπόβαθρο του κάθε κλάδου. Ότι έχει διδαχθεί ο καθένας στην Σχολή του – φαίνεται κι απ το δικό σας υπόβαθρο.

 2. Επιτέλους;
  Θα πρέπει πράγματι να το γιορτάσουμε; Το ότι αυτό θα αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο για την άλωση των Δασικών από τους Μηχανικούς δεν το σκέφτηκε κανείς;
  Τώρα με την παγκόσμια πρωτοτυπία του ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ το ΤΕΕ εποφθαλμιά. Αναρωτηθήκατε πόσες ΜΚΟ έχει έτοιμες για την αρπαγή των ευρωπαϊκών χρημάτων που θα δοθούν για αναδασώσεις;
  Περιμένετε τις μελέτες δάσωσης υπογεγραμμένες από τους μηχανικούς περιβάλλοντος – του Σπίρτζη. Και στην συνέχεια, όπως φύτεψαν τους μηχανικούς στις επιτροπές αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες, δεν θα είναι τόσο δύσκολο να φυτέψουν και τους μηχανικούς στις Δασικές Υπηρεσίες. Με την λειψανδρία των Δασολόγων, από τι περιμένετε να τους αντικαταστήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος – άντρο του ΤΕΕ;
  Η λογική τους είναι να εξαφανίσουν τα Δασαρχεία γιατί είναι οι μόνοι που επέμειναν να τους πηγαίνουν στα δικαστήρια για όλα τα περιβαλλοντικά αίσχη που ψηφίζουν. Διαβάστε την τελευταία ανακοίνωση της Greenpeace Ελλάδος για να καταλάβετε.
  Θα πρέπει να το γιορτάζουμε;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: