Τώρα ή ποτέ για τα γερμανικά δάση

 

Η κατάσταση των γερμανικών δασών επιδεινώνεται. Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κακή διαχείρισή τους είναι οι λόγοι.

Τα δάση πεθαίνουν

O θάνατος των γερμανικών δασών σχετίζεται κυρίως με πιο ξηρά και ζεστά καλοκαίρια και τη μάστιγα των σκαθαριών του φλοιού. Το 2020, περισσότερα δέντρα πέθαναν εδώ από ποτέ. Ανάμεσά τους και πολλές οξιές που φυτεύτηκαν σε μεγάλη κλίμακα τα τελευταία χρόνια λόγω της αντοχής τους στο κλίμα. Η εθνική σύνοδος κορυφής για τα δάση αναζητά λύσεις.

Ευθύνεται το κλίμα ή η δασοκομία;

Η κλιματική αλλαγή και η μάστιγα των σκαθαριών του φλοιού προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, η διάσκεψη για τα δάση στοχεύει στην επανεξέταση της διαχείρισης των δασών. Για παράδειγμα, από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν φυτευτεί έλατα σε περιοχές όπου δεν είναι ο φυσικός τους χώρος. Το έλατο αποτελεί τώρα το 25 τοις εκατό των γερμανικών δασών. Ως αλπικό δέντρο όμως χρειάζεται υγρές και κρύες συνθήκες.

Τα μισά θα μπορούσαν να εξαφανιστούν

“Είναι κυρίως το τεχνητό δάσος που πεθαίνει”, δήλωσε ο δασολόγος και συγγραφέας Πέτερ Βολέμπεν στην DW. “Στα επόμενα δέκα χρόνια πάνω από το 50% των δασών θα μπορούσαν να πεθάνουν λόγω κακής διαχείρισης”, προειδοποιεί ο συγγραφέας. Τα ξηρά καλοκαίρια κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη.

Αφήστε ήσυχα τα δάση

“Αν θέλετε να καταπολεμήσετε την κλιματική αλλαγή, θα ήταν καλύτερο να αφήσετε τα δάση στην ησυχία τους”, λέει ο Βολέμπεν. “Τα οικοσυστήματα είναι πολύ πιο ανθεκτικά αν τα αφήσετε στην τύχη τους”, προσθέτει ο συγγραφέας του μπεστ σέλερ “Η μυστική ζωή των δέντρων”. Λέει ότι τα μονοκαλλιεργημένα δάση πρέπει να ξανασυμπληρωθούν με ποικίλα ιθαγενή είδη.

Τα δάση είναι κοινωνικά δίκτυα

Τα δέντρα είναι προσανατολισμένα προς την κοινότητα, μαθαίνουν το ένα από το άλλο, ειδικά σε περιόδους ξηρασίας, λέει ο Βολέμπεν. Όταν ένα δέντρο εντοπίσει ότι το νερό τελειώνει, μεταφέρει τις πληροφορίες σε άλλα δέντρα και μαζί μειώνουν την κατανάλωση νερού. “Όσο περισσότερο διαταράσσουμε αυτό το κοινωνικό δίκτυο, τόσο πιο αδύναμο γίνεται το δάσος”.

H βιοποικιλότητα είναι το κλειδί

Όσον αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές της συνόδου κορυφής για τα δάση, η Γιούντιθ Ράιζε, επιστήμονας στο γερμανικό ινστιτούτο Öko λέει: “Η προστασία της βιολογικής ποικιλομορφίας πρέπει να είναι η βάση για ό,τι κάνουμε”. Αυτή τη στιγμή η Γερμανία χάνει σαφώς τους στόχους της για την προστασία των δασών.

Η Γερμανία χρειάζεται περισσότερα παλιά δάση

Το παλαιότερο δάσος που δεν έχει πειραχθεί βρίσκεται στο γερμανικό νησί Βιλμ και είναι μόλις 300 ετών, εξηγεί η Γιούντιθ Ράιζε. «Δεν έχουμε άγρια βλάστηση στη Γερμανία», λέει. Τα δάση χρησιμοποιούνται πάρα πολύ για την υλοτομία. Τα δάση χρησιμοποιούνται επίσης για αναψυχή και τα αντιαισθητικά, νεκρά ξύλα, αν και είναι απαραίτητα για τη βιοποικιλότητα, καθαρίζονται.

Μπορεί το ξύλο να ανακόψει την κλιματική αλλαγή;

Η σύνοδος κορυφής στις 5 και 6 Αυγούστου εξέτασε επίσης πώς μπορεί να προωθηθεί μια βιώσιμη βιομηχανία ξυλείας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα, το ξύλο θα μπορούσε πιο συχνά να αντικαταστήσει οικοδομικά υλικά που καταστρέφουν το κλίμα, όπως το σκυρόδεμα και ο χάλυβας.

Πηγή: dw.comΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα

Tags: , , ,

1 reply

  1. Η καταστροφή των δασών έγινε από την όξινη βροχή.Η ανάπτυξη της βιομηχανίας και τεχνολογίας έχουν αποτέλεσμα την μόλυνση της ατμόσφαιρας την δημιουργία της όξινης βροχής.
    Δεν είναι φαινόμενο μιας στιγμής συσσώρευση πολλών χρόνων . Όσο και να θέλει η Γερμανία να σώσειι τα δαση της πρέπει να κλείσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες που εκεί στηρίζεται …
    Ο αργός θάνατος των δασών της θα συνεχίζεται….

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: