Θεσσαλική πεδιάδα – Ευκαιρίες και απειλές για τη μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας

Σε μια ακτινογραφία της θεσσαλικής πεδιάδας, προχώρησε στο πρόσφατο Agri Business Thessaly Summit 2021 που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θεοφάνης Γέμτος.

Ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Θεσσαλία έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα για να καλύψει τις τοπικές ανάγκες και του τουρισμού, να τροφοδοτήσει τη μεταποίηση αλλά και να κάνει σημαντικές εξαγωγές που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Θεσσαλία έχει τη μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας με 5 εκατ. στρέμματα που συνεχώς μειώνονται. Θεωρητικά αρδεύονται τα 2.5 εκατ. στρέμματα που και αυτά μειώνονται κάθε χρόνο. Κύριες καλλιέργειες είναι το βαμβάκι και το σκληρό σιτάρι με μικρότερες εκτάσεις με κριθάρι, μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι και μηδική. Ελάχιστα οπωροκηπευτικά. Έχει σημαντική κτηνοτροφία με το 17% των βοοειδών, 22% των χοιρινών και 13% των προβατοειδών της χώρας. Σήμερα η Θεσσαλία, σύμφωνα με τον κ. Γέμτο, έχει τη πιο παραγωγική γεωργία της χώρας με μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών κοντά στα 300 ευρώ/στρ έναντι μέσου όρου κοντά στα 200 ευρώ/στρ της χώρας. Στα ισχυρά σημεία της θεσσαλικής γεωργίας ο ομότιμος καθηγητής αναφέρει πως είναι η μεγαλύτερη ενιαία ελληνική πεδιάδα και μεγαλύτερο μέγεθος αγροκτημάτων.

Επίσης διαθέτει μεγαλύτερο κύκλο εργασιών ανά στρέμμα από το μ.ο. Ελλάδος ως βάση ανάπτυξης. Διαθέτει ορεινούς όγκους που μπορούν να γίνουν ταμιεύσεις υδάτων για ύδρευση και άρδευση. Αλλά και μεγάλη ποικιλία μικροκλιμάτων και δυνατότητα παραγωγής ποικιλίας προϊόντων, κ.ά.

Στα αδύνατα σημεία της θεσσαλικής γεωργίας είναι οι 30% επικλινείς εκτάσεις με κίνδυνο καταστροφής τους από διάβρωση. Οι καλλιεργητικές πρακτικές που οδηγούν σε εδάφη με χαμηλή οργανική ουσία από μακροχρόνια καλλιέργεια και καλλιεργητικές πρακτικές που τη μειώνουν όπως συνεχές όργωμα, καύση ή απομάκρυνση φυτικών υπολειμμάτων, μη χρήση αμειψισπορών, μη χρήση καλλιεργειών φυτοκάλυψης ή χλωρής λίπανσης. Στα αδύνατα σημεία σύμφωνα με τον καθηγητή είναι το έλλειμμα των υπόγειων υδροφορέων από υπεράντληση, όπως και το υψηλό κόστος νερού που κάνει ασύμφορες τις αρδευόμενες καλλιέργειες. Η δυνατότητα επίσης ανάπτυξης καλλιεργειών υψηλής αξίας για κάλυψη τοπικών αναγκών, άμεση εξαγωγή και μεταποίηση, η δυνατότητα ανάπτυξης κτηνοτροφίας με παραγωγή τοπικών συμβατικών ζωοτροφών, αλλά και η ανάπτυξη έξυπνης και κλιματικά έξυπνης γεωργίας, είναι οι μερικές από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τη θεσσαλική πεδιάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην εκδήλωση. Οι κίνδυνοι καταστροφής του εδάφους, τονίζει ο κ. Γέμτος, είναι πολύ μεγάλοι και άμεσοι. Οι αλλαγές του καιρού από τη κλιματική αλλαγή θα αυξήσουν τους κινδύνους.

Για να καταλήξει τονίζοντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Γέμτος:

«Η γεωργία καλείται να οργανωθεί για να αποτρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, να συμβάλλει στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και να εξασφαλίσει τη διατροφή του αυξανόμενου πληθυσμού με υψηλής ποιότητας και υγιεινά τρόφιμα και πρώτες ύλες». «Πρέπει να καταγράψουμε τι καταναλώνουν οι πολίτες όλων των αγορών του κόσμου και να οργανωθούμε για να παράγουμε όσα μπορούμε δημιουργώντας πλούτο στους αγρότες και τη χώρα», τονίζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: