Ο «ανάδοχος αποκατάστασης» εξαφανίστηκε…

Για σιωπηρή αθέτηση της υποχρέωσης που ανέλαβε η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» να κατασκευάσει αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή του οικισμού Σχίνου Κορινθίας, κάνει λόγο δημοσίευμα στον ιστότοπο eksegersi.gr, με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από βροχοπτώσεις στις 26 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει, «τα ΕΛΠΕ, που στις 21 Οκτώβρη ανέλαβαν να κατασκευάσουν, με δική τους δαπάνη, ύψους 1.490.926 ευρώ, τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στον Σχίνο, εξαφανίστηκαν! Δεν είχαν καμία επικοινωνία με το Δασαρχείο Κορίνθου, που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι η αρμόδια δημόσια υπηρεσία που θα επιβλέψει την εκτέλεση του έργου και μέχρι σήμερα δεν έχει αρχίσει η κατασκευή κανενός έργου!».

Για το ίδιο θέμα:
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Απάντηση για τα έργα αποκατάστασης στο Σχίνο Κορινθίας

Με δυο αποφάσεις που εκδόθηκαν στις 21 και στις 26 Οκτώβρη, τα ΕΛΠΕ ορίζονταν ως ανάδοχος της κατασκευής του έργου αυτού, καθώς και των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων έκτασης 3.197 στρεμμάτων στη Βαρυμοπόμπη. Από έγγραφο της Δ/νσης Δασών Κορινθίας προκύπτει ότι από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα τα ΕΛΠΕ δεν επικοινώνησαν με το Δασαρχείο Κορίνθου, αδιαφορώντας για τις μεγάλες καταστροφές που υφίστανται οι κάτοικοι στο Σχίνο αλλά και ο δασικός πλούτος και οι οδικές υποδομές από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο eksegersi.gr, «οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις που διαφημίστηκαν ως “ανάδοχοι αποκατάστασης” ανέλαβαν μερικές μόνο και όχι όλες τις εκτάσεις των δασών που καταστράφηκαν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενέκρινε μεν τη χρηματοδότηση για μερικά απ’ αυτά τα έργα, όμως στην πράξη μόνο στην περίπτωση του Σχίνου Κορινθίας είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη μεταφορά της χρηματοδότησης έτσι ώστε να αρχίσει το Δασαρχείο Κορίνθου, σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Αμυρά, τις διαδικασίες για την κατακύρωση του διαγωνισμού σε εργολάβο (εδώ και χρόνια έχει ιδιωτικοποιηθεί η κατασκευή των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων).

»Δεύτερο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να αποφύγει την εκταμίευση των εγκεκριμένων ποσών από το ΠΔΕ και να στηριχτεί μόνο στη χρηματοδότη από καπιταλιστικές επιχειρήσεις, υποσχόμενη σε αυτές ότι θα τους παραχωρήσει την εκμετάλλευση του δασικού πλούτου της χώρας και το ελεύθερο να κατασκευάζουν ανεξέλεγκτα ανεμογεννήτριες με γενναία κρατική χρηματοδοτηση

»Τρίτο, με αυτή την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι κάτοικοι στον Σχίνο Κορινθίας, στο Αλεποχώρι, στη Βαρυπόμπη, στη Βόρεια Εύβοια, στην Ηλεία και αλλού θα υφίστανται και τις καταστροφικές συνέπειες από τις βροχοπτώσεις.

»Στις 15 Οκτώβρη, το Δασαρχείο Κορίνθου ζητούσε (πάντα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία) από τη Διεύθυνση Δασών Κορίνθου να του εγκρίνει τις ενέργειες για την ανεύρεση εργολάβου, σύμφωνα με την απόφαση Αμυρά».

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, στις 21 Οκτώβρη, με την έκδοση της απόφασης ορισμού των ΕΛΠΕ ως αναδόχου αποκατάστασης, αυτή η διαδικασία διακόπηκε, με ευθύνη του υπουργού Περιβάλλοντος Σκρέκα και του ίδιου του Μητσοτάκη. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, το έργο της κατασκευής των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων θα ολοκληρωνόταν στις 21 Γενάρη του 2022, δηλαδή μέσα σε τρεις μήνες. Στις 26 Οκτωβρίου, με δεύτερη απόφαση, ορθή επανάληψη της πρώτης, ο χρόνος αποπεράτωσης των έργων αυξήθηκε σε πέντε μήνες. Ο χρόνος αυτός, όμως, σύμφωνα με τη νέα απόφαση, δεν θα αρχίσει να τρέχει από τις 26 Οκτώβρη του 2021, αλλά από την ημέρα που θα αρχίσει η κατασκευή των έργων!

Οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο Αλεποχωρίου-Σχίνου είναι τεράστιες, καθώς και στο δίκτυο ύδρευσης του Σχίνου. Ο Δημήτρης Δεσύλλας, πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Σχίνου «Τα Γεράνεια», περιγράφει την εικόνα που αντίκρισε κάνοντας χτες με τα πόδια (τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να περάσουν) τη διαδρομή από το Σχίνο μέχρι τα όρια Κορινθίας-Αττικής:

Οδοιπορικό από Βαμβακιές μέχρι τα Σύνορα Αττικής – Κορινθίας (27-11-2021)

Ο δρόμος Σχίνου – Αλεποχωρίου θα παραμείνει κλειστός για απροσδιόριστο διάστημα ακόμα. Σήμερα περπατήσαμε από τις Βαμβακιές μέχρι τα σύνορα Αττικής – Κορινθίας και είδαμε πραγματικά μια αποκάλυψη.

Από τον Σχίνο μέχρι τα σύνορα μετρήσαμε συνολικά 19 κατολισθήσεις σοβαρές, χωρίς να μετράμε τις μικρές που δεν έκλεισαν τελείως τον δρόμο. Πολλά νέα ρέματα έχουν αρχίσει και διαμορφώνονται σε σημεία που δεν είχαν δημιουργήσει πρόβλημα στο παρελθόν. Αρχίζει και φαίνεται πλέον η νέα διαμόρφωση της περιοχής μετά τις φωτιές και πώς θα συμπεριφερθεί το βουνό.

Απομένουν ακόμα 13 σημεία, 8 από αυτά αφορούν μεγάλες κατολισθήσεις ενώ οι 5 μέτριες, που θα πάρουν χρόνο για να καθαριστούν ώστε να ανοίξει ο δρόμος, χωρίς όμως να μιλάμε για πλήρη αποκατάσταση ή καθαρισμό του δρόμου.

Επίσης φαίνεται ότι και οι δύο πηγές του Σχίνου (Βαρυκόκκα και Μπελούσι) έχουν υποστεί ζημιές και ήδη έχουμε παράπονα από κόσμο ότι οι βρύσες στα σπίτια τους βγάζουν λάσπες.

Ο δρόμος θα πάρει μέρες για να ανοίξει ώστε να υπάρχει μια κάποια πρόσβαση και περισσότερο μέχρι να αποκατασταθεί.

Πολύ σοβαρές ζημιές έχουν γίνει στην περιοχή της Μαυρολίμνης. Ομως και στις Βαμβακιές υπήρξαν προβλήματα όπου έπεσαν μάντρες και πλημμύρισαν σπίτια.

Η περιοχή πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πρέπει κάτι να γίνει με το νερό. Δεν μπορεί να πίνουμε λάσπες όλο τον χειμώνα. Επίσης κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους με τα αντιδιαβρωτικά έργα. Τι συμβαίνει με τον ανάδοχο του Υπουργείου τα Ελληνικά Πετρέλαια; Θα κάνουν αντιδιαβρωτικά έργα ή όχι;;; Γιατί δεν αφήνουν το δασαρχείο να τα κάνει αφού δεν φαίνεται να θέλουν να ασχοληθούν;

Στις διαμαρτυρίες κατοίκων του Σχίνου στην ΔΕΥΑΛ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Λουτρακίου), οι αρμόδιοι απαντούν ότι το λασπόνερο που τρέχει από τις βρύσες των σπιτιών τους θα καθαρίσει, αδιαφορώντας για το νερό που θα πίνουν οι κάτοικοι μέχρι να συμβεί αυτό!

Και συνεχίζει το δημοσίευμα, «ευτυχώς που προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Koρίνθου είναι ακόμη ο Παναγιώτης Καλλίρης, ένας δασολόγος που έχει “ματώσει” για την προστασία και ανάπτυξη του δασικού πλούτου στην ΠΕ Κορίνθου (όπως και για την προστασία του οικοσυστήματος της Στυμφαλίας από τα αρπακτικά του κεφαλαίου). Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Koρίνθου αποφάσισε να ενεργοποιηθεί η πρόταση του Δασαρχείου Κορίνθου της 15ης Οκτώβρη, την οποία ανέκοψε βίαια το υπουργείο Περιβάλλοντος με την απόφαση ανακήρυξης των ΕΛΠΕ σε “ανάδοχο αποκατάστασης”.

»Είναι χαρακτηριστικά αυτά που επισημαίνει στην απόφασή του ο Παναγιώτης Καλλίρης (ολόκληρη η απόφαση δημοσιεύεται στο τέλος):

“Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, σύμφωνα με προφορική ενημέρωση του Δασαρχείου, δεν έχει εμφανιστεί η παραπάνω εταιρία (σ.σ. εννοεί τα ΕΛΠΕ) για την έναρξη των εργασιών παρά την άμεση και επιτακτική ανάγκη άμεσης εκτέλεσης του έργου και επειδή δεν πρέπει να χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος για το ξεκίνημα της διαδικασίας της ανάδειξης ανδόχου για την κατασκευή των έργων”!»

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [356.24 KB]ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: