Συζήτηση στη Βουλή για την μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ

Συζήτηση στη Βουλή της ερώτησης του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Σωκράτη Φάμελλου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Η πρόχειρη εξαγγελία της κυβέρνησης για την μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο Υ.Π.ΕΝ. δεν προχωρά και δημιουργεί προβλήματα στους δασικούς υπαλλήλους».

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι προχώρησε σε μια νομοθέτηση χωρίς σχέδιο, χωρίς γνώση, χωρίς προετοιμασία και επάρκεια και χωρίς προσλήψεις, η οποία τελικά δεν υλοποιήθηκε. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αμυρά, «πετάξατε ένα “πυροτέχνημα” για να ξεχάσει η κοινωνία το ότι είχατε δυστυχώς αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο σε πυρκαγιές φέτος». 

«Η έλλειψη πολιτικής πρόληψης πυρκαγιών και η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης δυστυχώς είχε καταστροφικά αποτελέσματα, διότι η έκταση των πυρκαγιών οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις ευθύνες της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος και υποστήριξε ότι «για να καλύψει αυτή την αδυναμία ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε, πρόχειρα τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών από τις αποκεντρωμένες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου τον Αύγουστο».

Στην απάντησή του ο κ. Αμυράς εξήγησε ότι σύντομα θα εκδοθεί και η διαπιστωτική πράξη από το Υ.Π.ΕΝ., με την οποία θα καταταχθούν οι μεταφερόμενοι υπάλληλοι σε ισάριθμες θέσεις στις υπηρεσίες του Υπουργείου μας. «Ακολούθως, προχωράμε, σύμφωνα με την παράγραφο 5 της ΠΝΠ του Αυγούστου, στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για να ρυθμίσουμε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι οι διοικητικές λεπτομέρειες, τα θέματα της υπηρεσιακής κατάστασης, τις μεταθέσεις, τις κάθε είδους μετακινήσεις προσωπικού, τη μισθοδοσία, τη στέγαση υπηρεσιών και θέματα άσκησης των αρμοδιοτήτων τους. Η ΚΥΑ αυτή απαιτεί προσεκτική και εξονυχιστική μελέτη ώστε να μην συμπεριλάβει κάποια πράγματα και αφήσει αρρύθμιστα κάποια άλλα πεδία».

Για το θέμα των προσλήψεων, ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι «έχουμε δεσμευτεί και το Υπουργείο Εσωτερικών έβγαλε τη λίστα με τις προβλεπόμενες του χρόνου μόνιμες τοποθετήσεις μέσω ΑΣΕΠ και τριακόσιες θέσεις δασικών υπαλλήλων. Και επιτέλους ολοκληρώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να πάρουμε και οκτακόσιους υπαλλήλους, δασοπόνους, δασολόγους και  διοικητικούς με οκτάμηνες συμβάσεις, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, για να ενισχύσουν τις δασικές υπηρεσίες, πόσω μάλλον που τώρα γίνεται και αυτή η μετάβαση».

Επειδή η συζήτηση που εξελίχθηκε στη Βουλή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατίθεται παρακάτω το απόσπασμα από τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης που αφορά την ερώτηση του κ. Φάμελλου.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ: Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): 

Συνεχίζουμε με την πέμπτη με αριθμό 664/25-10-2021 ερώτηση εκ των αναφορών και ερωτήσεων του Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Σωκράτη Φάμελλου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Η πρόχειρη εξαγγελία της κυβέρνησης για την μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο Υ.Π.ΕΝ. δεν προχωρά και δημιουργεί προβλήματα στους δασικούς υπαλλήλους».

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αμυράς.

Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, η ερώτηση αυτή έχει κατατεθεί στις 25/10 γραπτά και δεν απαντήθηκε ως όφειλε με αποτέλεσμα να έρθουμε με μια πολύ μεγάλη ερώτηση να κάνουμε τη συζήτηση αυτή.

Είναι γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν η χειρότερη χρονιά την τελευταία δεκαετία όσον αφορά το μέγεθος των δασικών πυρκαγιών με ιδιαίτερα καταστροφικά αποτελέσματα για το φυσικό περιβάλλον, για τα δασικά οικοσυστήματα, για την ανθρώπινη περιουσία, αλλά δυστυχώς και για ανθρώπινες ζωές.

Από στοιχεία που υπάρχουν έχουν αποτεφρωθεί πάνω από ενάμισι εκατομμύρια στρέμματα και μάλιστα με πολύ μεγάλες πυρκαγιές, δηλαδή με αύξηση του μέσου μεγέθους της τελευταίας δεκαετίας κατά 500% και ενώ η Κυβέρνηση στον προϋπολογισμό είχε δεσμευθεί για μείωση του ποσοστού των καμένων εκτάσεων. Η έλλειψη προετοιμασίας και η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης δυστυχώς είχε καταστροφικά αποτελέσματα.

Για να καλύψει αυτή την αδυναμία ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να εξαγγείλει, πρόχειρα φυσικά, τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών από τις αποκεντρωμένες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου τον Αύγουστο.

Σημειώνω ότι η καθετοποίηση των δασικών υπηρεσιών προβλεπόταν στη δασική στρατηγική που είχε συντάξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, συνδυαζόταν με στελέχωση, με πόρους και με αλλαγή των προεδρικών διαταγμάτων. Αντίθετα, η Κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο, χωρίς γνώση, χωρίς προετοιμασία και επάρκεια και χωρίς προσλήψεις, προχώρησε σε μια νομοθέτηση η οποία τελικά, απ’ ό,τι βλέπουμε, δεν υλοποιήθηκε.

Οι διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προέβλεπαν ότι μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν οι διαπιστωτικές πράξεις των αποκεντρωμένων διοικήσεων και μία υπουργική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος για τη μισθοδοσία, τη λειτουργία του προσωπικού και όλα τα αντίστοιχα που προβλέπει η μεταφορά των υπηρεσιών.

Τελικά, απ’ ότι αποδείχθηκε, δεν είχατε καν εικόνα της κατάστασης. Γι’ αυτό και στις 24 Αυγούστου συγκροτείτε ομάδα διοίκησης έργου. Ούτε αυτή τα καταφέρνει και στις 7.10 γίνεται ανάθεση σε μία προφανώς ανάδοχο εταιρεία με 36.000 ευρώ για να σχεδιάσει ο ανάδοχος αυτό που εξαγγείλατε, χωρίς πρακτικά να έχετε την παραμικρή προετοιμασία. Άρα, δεν είχατε ούτε καν τα στοιχειώδη.

Έτσι, οι δασικοί υπάλληλοι στις 6.10 καταγγέλλουν το γεγονός αυτό. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών παγώνει τη διαδικασία και αναγνωρίζει σε έγγραφό που το έχουμε επίσης στα χέρια μας τα πολλά προβλήματα που δημιουργήσατε με μια εξαγγελία χωρίς κανένα σχέδιο: Αδυναμία υποβολής αιτημάτων για συνταξιοδοτήσεις, μεταθέσεις, μετατάξεις, άδειες. Και η Ένωση των Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων επίσης με επιστολή στις 11.10 σας λέει ότι πρακτικά το έχετε κάνει ένα νέο «γεφύρι της Άρτας».

Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι δεν είχατε καμία προετοιμασία ούτε γνώση φυσικά του τι λέγατε. Πετάξατε ένα «πυροτέχνημα» για να ξεχάσει η κοινωνία το ότι είχατε δυστυχώς αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο σε πυρκαγιές φέτος.

Ρωτάμε, λοιπόν, πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της κάθετης οργάνωσης και υπαγωγής των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος; Πότε θα εκδοθεί αυτή η περιβόητη υπουργική απόφαση που έπρεπε να έχει βγει στα μέσα του Σεπτεμβρίου; Τελικά, οι άριστοι της Κυβέρνησης Μητσοτάκη παρέλαβαν το παραδοτέο της ομάδας διοίκησης έργου ή τελικά, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, είστε μία Κυβέρνηση τουρλού;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κατ’ αρχάς, θα καλέσω τον αγαπητό συνάδελφο να μας πει αν συμφωνεί ή όχι με την κάθετη υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Εμμέσως λέτε ότι συμφωνείτε, διότι το είχατε προβλέψεις και εσείς –λέτε- στον στρατηγικό σας σχεδιασμό, αλλά, ω του θαύματος, και πάλι δεν προλάβατε. Όλα τα καλά που εμείς υλοποιούμε τώρα και τα τρέχουμε, ω του θαύματος, τα είχατε κάπου στο μυαλό σας, κάπου τα είχατε σχεδιάσει, αλλά δεν προλάβατε.

Εμείς, όμως, προλαβαίνουμε και προχωράμε με γρήγορο ρυθμό, με προσεκτικά βήματα, διότι η μεταφορά και η μετάβαση ενός οργανισμού που από το 1998 υπαγόταν αλλού για να έρθει σήμερα στην κάθετη υπαγωγή του Υπουργείου Περιβάλλοντος θέλει προσοχή, προσεκτικά βήματα. Θα πάρουμε όσο χρόνο χρειαστούμε, τρέχοντας, όμως, πηγαίνοντας με γρήγορους ρυθμούς, για να γίνει σωστά η μετάβαση. Διότι η προστασία του δασικού πλούτου αποτελεί την ύψιστη περιβαλλοντική προτεραιότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τα δάση μας είναι ο ανεκτίμητος φυσικός πλούτος της Ελλάδας. Και είμαστε σίγουροι ότι τα στελέχη των δασικών υπηρεσιών, τα οποία από αύριο θα πορεύονται μαζί μας, τα οποία είναι άξια, ικανότατα, τα οποία είχαν αφεθεί στη μοίρα τους, χωρίς πόρους, χωρίς μέσα, χωρίς καμία ενθάρρυνση, θα έρθουν δίπλα μας να περπατήσουμε μαζί σ’ αυτόν τον δρόμο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, πώς βεβαίως δεν έχουμε μείνει καθόλου στάσιμοι, όπως εσείς λέτε. Κατ’ αρχάς, όλες οι αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας έχουν προβεί στην έκδοση των προβλεπόμενων στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Αυγούστου 2021 διαπιστωτικών πράξεων, οι οποίες καθορίζουν το σύνολο του τακτικού προσωπικού των οργανικών μονάδων των αποκεντρωμένων διοικήσεων που μεταφέρονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δεύτερον, η εν λόγω διαπιστωτική πράξη περιλαμβάνει το σύνολο του προσωπικού που υπηρετεί στις δασικές υπηρεσίες και καλύπτει οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, μόνιμη, ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι μη δασικοί, δηλαδή οι διοικητικοί που κατέχουν οργανική ή προσωποπαγή θέση στην αποκεντρωμένη διοίκηση και υπηρετούν στις δασικές υπηρεσίες της κάθε αποκεντρωμένης.

Σύντομα –ναι, σύντομα- θα εκδώσουμε και την προβλεπόμενη στην παράγραφο 3 του τρίτου άρθρου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου διαπιστωτική πράξη από εμάς, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία θα καταταχθούν οι μεταφερόμενοι υπάλληλοι σε ισάριθμες θέσεις στις υπηρεσίες του Υπουργείου μας.

Ακολούθως, προχωράμε, σύμφωνα με την παράγραφο 5 της ΠΝΠ του Αυγούστου, στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για να ρυθμίσουμε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι οι διοικητικές λεπτομέρειες, τα θέματα της υπηρεσιακής κατάστασης, τις μεταθέσεις, τις κάθε είδους μετακινήσεις προσωπικού, τη μισθοδοσία, τη στέγαση υπηρεσιών και θέματα άσκησης των αρμοδιοτήτων τους. Η ΚΥΑ αυτή απαιτεί προσεκτική και εξονυχιστική μελέτη ώστε να μην συμπεριλάβει κάποια πράγματα και αφήσει αρρύθμιστα κάποια άλλα πεδία.

Γιατί η Κυβέρνηση νομοθέτησε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με ρωτάτε σε ένα από τα δέκα ερωτήματά σας. Το λέει, βεβαίως, το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος ότι σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, επείγουσας κατάστασης, μπορεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει με αυτόν τον τρόπο. Όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού αποτέλεσαν μία φυσική καταστροφή άνευ προηγουμένου και βεβαίως, δικαιολογούσαν τις εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες καταστάσεις οι οποίες μας οδήγησαν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Για την ομάδα έργου που με ρωτάτε κιόλας. Θα σας πω στην ομάδα διοίκησης έργου -για τη μεταφορά, κυρία Πρόεδρε, θα πω στη δευτερολογία μου και θα απαντήσω και στα υπόλοιπα ερωτήματα- τι έχει κάνει, σε πόσο βάθος έχει προχωρήσει τη δουλειά και πόσο έτοιμοι είμαστε να κάνουμε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση. Διότι πρόκειται για μεγάλη μεταρρύθμιση.

Όσο δε για το προσωπικό που είπατε και τις μη πρόσληψης, σας θυμίζω ότι η τελευταία πρόσληψη που έγινε στη Δασική Υπηρεσία επίσημα ήταν πριν από δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια, το 2004. Εμείς έχουμε δεσμευτεί και το Υπουργείο Εσωτερικών έβγαλε τη λίστα με τις προβλεπόμενες του χρόνου μόνιμες τοποθετήσεις μέσω ΑΣΕΠ και τριακόσιες θέσεις δασικών υπαλλήλων. Και επιτέλους ολοκληρώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να πάρουμε και οκτακόσιους υπαλλήλους, δασοπόνους, δασολόγους και διοικητικούς με οκτάμηνες συμβάσεις, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, για να ενισχύσουν τις δασικές υπηρεσίες, πόσω μάλλον που τώρα γίνεται και αυτή η μετάβαση.

Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία μου.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: 

Βλέπετε ο κ. Αμυράς έκανε το λάθος να κλείσει την πρώτη του απάντηση με αυτό ακριβώς που είναι το μεγάλο λάθος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το που ανέλαβε την Κυβέρνηση -γιατί ρωτήσατε τι προκάμαμε να κάνουμε- πάγωσε πεντακόσιες προσλήψεις προγραμματισμένες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Χωρίς χρηματοδότηση!

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Τις παγώσατε, λοιπόν, και μάλιστα οι διακόσιες από αυτές ήταν μόνιμες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στον προϋπολογισμό και οι άλλες τριακόσιες είχαν πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ήταν τρίχρονες και όχι οκτάμηνα που κάνετε τώρα. Άρα, παγώσατε τις προσλήψεις και τολμάτε να ρωτάτε τι κάνουμε εμείς για τις δασικές υπηρεσίες.

Δεν υλοποιήσατε, όμως, ούτε καν τη δασική στρατηγική. Τη θυμηθήκατε τώρα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δύο χρόνια τίποτα, λοιπόν, και το θυμηθήκατε τώρα μετά από μια μεγάλη καταστροφή. Και ρωτάτε τι κάναμε. Εμείς την κάναμε τη δασική στρατηγική με τους δασικούς υπαλλήλους, αυτούς που διαμαρτύρονται τώρα γιατί δεν μπορείτε να υλοποιήσετε την εξαγγελία πυροτέχνημα του κ. Μητσοτάκη.

Μιλάτε για προσεκτικά βήματα. Αναρωτιέμαι: Όταν συντάξατε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν γνωρίζατε ότι χρειάζονται προσεκτικά βήματα; Τότε γιατί είπατε ότι σε ένα μήνα θα βγει υπουργική απόφαση και τώρα πάτε για τέσσερις και βλέπουμε; Και μάλιστα, την προστασία του δασικού πλούτου δεν την πετύχατε. Κάνατε, δυστυχώς, αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα. Τουλάχιστον τις εξαγγελίες τις διοικητικές μπορείτε να τις υλοποιήσετε;

Διότι εμείς μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει συμφωνία των συναρμόδιων Υπουργείων. Και να σας πω πώς. Κυρία Πρόεδρε, έχουμε έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που υπογράφει και ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος λέει ότι συνεννοήθηκε με το ΥΠΕΝ να παραμείνει ο προϋπολογισμός στις αποκεντρωμένες γιατί δεν θα προχωρήσουν στην υπουργική απόφαση τόσο γρήγορα απ’ ό,τι φαίνεται και πρέπει να μείνουν οι πόροι για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, δηλαδή στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Αναρωτιέμαι λοιπόν: Όταν το εξήγγειλε ο κύριος Πρωθυπουργός γνώριζε όλα αυτά τα προβλήματα και τα προσεκτικά βήματα; Εσείς τον κοροϊδέψατε ή ο κύριος Πρωθυπουργός κορόιδεψε τους Έλληνες πολίτες και τους δασικούς υπαλλήλους; Πρέπει να απαντήσετε σε αυτό.

Εμείς διαβάζουμε ότι και ο προϋπολογισμός είναι μικρότερος για κάποιες δασικές υπηρεσίες. Δηλαδή, κυρία Πρόεδρε, στην Αττική με αυτό το τραγικό αποτύπωμα, ο προϋπολογισμός για τις δασικές υπηρεσίες του 2022 έχει λιγότερους πόρους απ’ ό,τι είχε πέρυσι. Μπράβο σας! Τα καταφέρατε!

Στην εγκύκλιο την οποία εσείς δημοσιεύσατε τον Νοέμβριο παραδέχεστε ότι όχι μόνο δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση, αλλά παραδέχεστε ότι εσείς δημιουργείτε προβλήματα εξαιτίας αυτής της αμέλειας και της διοικητικής ανεπάρκειας -και το γράφει ο Γενικός Γραμματέας- σε θέματα συνυπηρέτησης συζύγων, μετακινήσεις υπαλλήλων, λύση υπαλληλικής σχέσης λόγω συνταξιοδότησης, διορισμός συγγενούς θύματος, εξέταση θεμάτων δασικών υπαλλήλων για τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Άρα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιούργησε προβλήματα και προφανώς το πυροτέχνημα δεν το έχει υλοποιήσει. Κύριε Αμυρά μην βιάζεστε, μη διαβάζετε κείμενο που σας έχουν δώσει. Είπα ήδη στην πρωτομιλία μου ότι ήταν στη δασική στρατηγική η μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Και τελικά εξυπηρετούνται από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Και αναρωτιέμαι, αυτό στον κ. Σκρέκα το έχετε πει; Γιατί ο κ. Σκρέκας ήρθε εδώ στις 11 Νοεμβρίου σε συνεδρίαση με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Σινκεβίτσιους και είπε: «Προχωρήσαμε σε μία τεράστια διοικητική μεταρρύθμιση και φαίνεται ότι ο συντονισμός της δασικής υπηρεσίας είναι πολύ ταχύτερος και αποδοτικότερος». Μα δεν του είπατε ότι δεν έχει γίνει ακόμα;

Ο κ. Σκυλακάκης λέει να μην μεταφερθούν οι πόροι. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών λέει ότι υπάρχουν διοικητικά προβλήματα και παραμένουν και ο κ. Σκρέκας έρχεται στην Βουλή και λέει ότι το πετύχατε; Τι πετύχατε δηλαδή; Ούτε πρόληψη δασικών πυρκαγιών, αρνητικό αποτέλεσμα στο δασικό οικοσύστημα, κολλήσετε την ίδια την εξαγγελία σας και μας λέτε ότι έγινε ταχύτερη η δασική υπηρεσία; Μα οι υπόλοιποι Υπουργοί λένε ότι έμεινε πίσω! Πρέπει να μας πείτε λιγάκι ποτέ λέτε αλήθεια.

Και δυστυχώς δεν υπάρχουν και άλλα θέματα λυμένα. Διότι, θα σας ρωτήσω το τελευταίο. Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δασών σε συνεδρίαση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος –ήμασταν μαζί με την κυρία Καφαντάρη- στις 25 Οκτωβρίου είπε ότι λειτουργείτε στο Υπουργείο ομάδα έργου για να σχεδιάσατε και συμπληρωματικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Δηλαδή δεν φτάνουν ούτε οι διαπιστωτικές πράξεις, ούτε η υπουργική απόφαση, ούτε η ομάδα έργου, ούτε η ανάθεση και ετοιμάζετε και νομοθετικές ρυθμίσεις;

Άρα πολύ λογικά σας ρωτώ: Ποιες είναι αυτές οι ρυθμίσεις; Πέστε μας πώς θα καταφέρει η Κυβέρνησή σας να μην δημιουργήσει άλλα προβλήματα στους υπαλλήλους, διότι δημιουργείτε ήδη πάρα πολλά προβλήματα στο οικοσύστημα της χώρας, πολύ μεγάλους κινδύνους για τα δάση της Ελλάδας. Γιατί το βασικό πρόβλημα, κύριε Αμυρά, είναι να ενισχυθεί η δασική υπηρεσία με προσωπικό και με πόρους, όπως είχε προγραμματιστεί από εμάς και απουσιάζει από τον προϋπολογισμό του 2022.

Γιατί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη στρατηγική πάγωσε και τις προσλήψεις και τις χρηματοδοτήσεις και δυστυχώς εφαρμόζει αντιδασική πολιτική. Τουλάχιστον την εξαγγελία μπορείτε μετά από πέντε μήνες να την υλοποιήσετε, αυτή του ενός μηνός; Έχετε έστω αυτήν την επάρκεια; Είναι ένα ερώτημα για τον ιστορικό του μέλλοντος.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): 

Η δική σας επάρκεια συνοψίζεται σε ένα ρητό του ελληνικού λαού: «Ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια». Πείτε μου σε ποιον κωδικό του Υπουργείου Οικονομικών είχατε ρυθμίσει και είχατε δεσμεύσει χρήματα για τις υποτιθέμενες προσλήψεις δασικών υπαλλήλων επί των ημερών σας; Πείτε μου τον κωδικό και εγώ εδώ μεγαλοπρεπώς θα σας ζητήσω συγγνώμη. Από εκθέσεις ιδεών χορτάσαμε. Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία, η πράξη και να προχωράμε μπροστά. Αυτό κάνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη σε απόλυτη αντίθεση με την κυβέρνηση Τσίπρα.

Για να δούμε λοιπόν τα στοιχεία ένα προς ένα. Τι λέει το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους; Λέει εντελώς τα αντίθετα από αυτά που εσείς αναφέρατε πριν λίγο. Λέει για τις δαπάνες των δασικών υπηρεσιών χωρικής δικαιοδοσίας των αποκεντρωμένων διοικήσεων μετά τη μεταφορά τους στο ΥΠΕΝ ότι προκρίνει και προκρίνεται η ισχύς του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 5 του τρίτου άρθρου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή, το σύνολο των διοικητικών πράξεων αυτών των υπηρεσιών εκδίδεται σύμφωνα με τις έως σήμερα ισχύουσες διατάξεις και η μισθοδοσία του προσωπικού των δασικών υπηρεσιών καλύπτεται από τις αποκεντρωμένες.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι εκδοθείσες διοικητικές πράξεις από τις 13 Αυγούστου και μετά διατηρούν κανονικά την ισχύ τους. Άρα αδίκως μας κατηγορείτε ότι δημιουργούμε τάχα προβλήματα στους δασικούς υπαλλήλους. Και για αυτό λοιπόν με αυτήν την ερμηνεία και με αυτή τη νομοθετική κατεύθυνση σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους λύνουμε οποιαδήποτε δυσαρμονία πήγε να εμφανιστεί με τη συνυπηρέτηση των συζύγων, με τις μετακινήσεις υπαλλήλων εντός και εκτός νομού, με τη λύση υπαλληλικής σχέσης λόγω συνταξιοδότησης, με τον διορισμό συγγενούς λόγω θανάτου, με την εξέταση θεμάτων δασικών υπαλλήλων από τα υπηρεσιακά συμβούλια, με την άσκηση καθηκόντων αιρετών.

Αναφερθήκατε στην ομάδα διοίκησης έργου. Στις 24 Αυγούστου 2021 εκδώσαμε απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία συγκροτήθηκε η ομάδα διοίκησης έργου. Τι κάνει και ποια είναι αυτή η ομάδα διοίκησης έργου; Αποτελείται από αξιόλογα στελέχη, από εμπειρότατους υπηρεσιακούς παράγοντες. Συγκροτήθηκε σε υψηλό επίπεδα με επικεφαλής τον υπηρεσιακό Γραμματέα του Υπουργείου τον κ. Μιχαλόπουλο ο οποίος είναι ένας -θα έλεγα- άνθρωπος εξαιρετικής γνώσης και ικανότητας σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση.

Και αμέσως συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία από τις Αποκεντρωμένες για την οργανωτική διάρθρωση, το προσωπικό, τις δαπάνες, τη μισθοδοσία, τα κτίρια, τα οχήματα, τις υποδομές πληροφορικής, επεξεργάστηκε όλα τα δεδομένα και έχει ήδη αποστείλει προς έγκριση και περαιτέρω εάν χρειαστεί επεξεργασία σχέδιο νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες θα διευθετηθούν επιμέρους ζητήματα.

Τώρα, αυτό που λέτε για την ανάθεση σε εταιρεία εκτός του Υπουργείου για να υποστηρίξει την ομάδα διοίκησης έργου μόνο εντυπώσεις και μάλιστα θολές εντυπώσεις επιχειρεί να προκαλέσει και τίποτε παραπάνω. Αυτή η πρακτική των δημοσίων υπηρεσιών να συνεπικουρούνται από εξειδικευμένες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα είναι συνήθης σε κάθε περίπτωση. Επομένως μην ρίχνετε θολά νερά διότι η αποκλειστική ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο και ο πλήρης έλεγχος του έργου στη δημόσια υπηρεσία.

Για να ξαναμείνω λίγο στις ενέργειες των οικονομικών υπηρεσιών του Υπουργείου, οι οικονομικές μας υπηρεσίες από την πρώτη στιγμή προσέγγισαν συστηματικά, μεθοδικά και με λεπτομέρεια το έργο της ενσωμάτωσης της διευρυμένης δομής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Υπουργείο και γι’ αυτό έχουμε αδιάκοπη επικοινωνία –και μην προσπαθείτε να βάλετε διαβολές- με το Υπουργείο Οικονομικών, με τον κ. Σκυλακάκη, με το Υπουργείο Εσωτερικών για να έχουμε επάρκεια στις πιστώσεις για οποιοδήποτε θέμα οικονομικής φύσης.

Έχουμε ήδη συγκεντρώσει από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έχουμε προετοιμάσει ένα ενοποιημένο σύστημα μισθοδοσίας ενώ παράλληλα είχαμε προβεί και στην πρόβλεψη για τη διαχείριση των φακέλων μισθοδοτούμενων σε αποκεντρωμένο επίπεδο ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα έγκαιρης αποστολής των προς συνταξιοδότηση υπαλλήλων στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Όλα αυτά λοιπόν που σας είπα και ακόμα περισσότερα, που δεν έχω τον χρόνο να σας τα αναφέρω τώρα, δείχνουν ότι εμείς νοιαζόμαστε για μεταρρυθμίσεις. Ναι, οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν χρόνο, απαιτούν προσεκτικά βήματα. Πρέπει να γίνεται σωστά η δουλειά και με σχεδιασμό στην τελευταία της λεπτομέρεια. Με μελέτη, με στοχευμένες ενέργειες κάνουμε βήματα μπροστά. Δεν είμαστε στάσιμοι. Προχωράμε μπροστά.

Δεν παραγνωρίζουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα ανακύπτουν στην πορεία, αλλά βρίσκουμε αμέσως λύση, δηλαδή το ακριβώς αντίθετο απ’ ό,τι έκανε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έβρισκε ένα πρόβλημα για κάθε λύση. Εμείς κάνουμε ακριβώς το αντίστροφο. Βρίσκουμε μία λύση για κάθε πρόβλημα.

Και είτε αρέσει είτε δεν αρέσει οι δασικές υπηρεσίες θα έρθουν με κάθετο έλεγχο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να κάνουμε μια δασική πολιτική έτσι όπως τη θέλουμε, όπως την έχουμε οργανώσει σε συνεργασία και με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Πηγαίνουμε χέρι-χέρι, κάνουμε μία ευρύτατη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να προστατεύσουμε τα δασικά μας οικοσυστήματα. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Ντροπή σας που κάποια χρόνια τώρα αφήσατε μια Υπηρεσία δίωξης,όπως είναι η Δασική Υπηρεσία,με τρείς(3) κλάδους ανακριτικών Υπαλλήλων οι οποίοι προστατεύουν,ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ(δασική Νομοθεσία),ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ και Δεσποζόμενα ζώα.Δηλαδή ότι είναι εκτός Αστικών ιστών(απο πόλεις και χωριά) αρμόδια είναι η Δασική Υπηρεσία,ως επίσης,Άλση και Πάρκα εντός Αστικών περιοχών,προστατεύονται από την Δασική Υπηρεσία και εσείς(το Κράτος διαχρονικά) την μεταφέρατε στις αποκεντρωμένες και βάλτωσε.Κοιτάξτε σας παρακαλώ σε όλα τα Κράτη του κόσμου και στα τριτοκοσμικά πως δουλεύει η ανάλογη Υπηρεσία και μη κοιτάξετε τον Καναδά,Αμερική, που είναι πρότυπα.Και Μισθολογικά μας καταντήσατε,ΡΑΚΟΣ,ζητούμε από τους γονείς μας συμπλήρωμα.Σας το γράφει ο υποφαινόμενος Δασοφύλακας με 42 πραγματικά χρόνια στην Υπηρεσία,με μεγάλη εμπειρία και στις Δασικές Πυρκαγιές,που παρακολουθούμε όλοι οι Δασικοί μετά το 1998,με οργή και δίχως να έχουμε άποψη και συμμετοχή επιχειρησιακά, του μεγαλύτερου ατοπήματος που έγινε στη χώρα μας,με τις τραγικότερες συνέπειες μέχρι και σήμερα και δυστυχώς συνεχίζονται τα λάθη και τα πειράματα στις Δασικές πυρκαγιές.Το επαναλαμβάνω πολλάκις από το 1998 μέχρι σήμερα ότι 150 χρόνια να περάσουν,η ΠΥ κάθε χρόνο θα καίνε σπίτια και ανθρώπους,ηθικός δε δια τούτο θα είναι το ΚΡΑΤΟΣ και οι σύμβουλοί τους,εκτός και εάν υπάρχει οικονομικό …….υπόβαθρο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: