K. Μητσοτάκης: Τρεις θεσμικές παρεμβάσεις για τη προστασία των δασών (video)

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στα πλαίσια της διαβούλευσης για την Ολιστική Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας μετά τη δασική πυρκαγιά του Αυγούστου 2021, που πραγματοποιήθηκε στην Ιστιαία, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η καταστροφή του καλοκαιριού μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις στον τρόπο οργάνωσης της προστασίας των δασών».

«Η πρώτη ήταν η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων των δασικών υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Περιφέρειες στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, υπό τη Γενική Διεύθυνση Δασών, είπε ο πρωθυπουργός. «Για πρώτη φορά οι δασικές υπηρεσίες έχουν φυσικό προϊστάμενο ο οποίος ασχολείται ουσιαστικά με το αντικείμενό τους και όχι απλά με τη διοικητική εποπτεία. Είναι μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία ούτως ή άλλως δρομολογείτο. Μας έδωσαν την “ευκαιρία” οι καταστροφικές πυρκαγιές να την επισπεύσουμε». Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε στο σημείο αυτό να ευχαριστήσει τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Βαγγέλη Γκουντούφα, για την σπουδαία δουλειά την οποία έχει κάνει στο ζήτημα αυτό.

«Δεύτερη σημαντική τομή: ο θεσμός του Αναδόχου Αναδάσωσης. Έχουμε βρει έναν τρόπο να παντρέψουμε την προσφορά για δωρεές με συγκεκριμένα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται πια από ιδιώτες και τα οποία ταυτίζονται και με τη διάθεση του ιδιώτη να συνδέσει το όνομά του -η οποία είναι απολύτως θεμιτή- με πολύ συγκεκριμένα έργα. Δοκιμάζεται στην πράξη και μας έχει λύσει τα χέρια ως προς την ταχύτητα υλοποίησης τέτοιων έργων. Γι’ αυτό και μπορούμε και κινούμαστε με ρυθμούς οι οποίοι είναι ασυνήθιστοι για τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τρίτη πολύ σημαντική παρέμβαση, η οποία γίνεται από κοινού με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι οι προληπτικοί καθαρισμοί. Ο εντοπισμός δηλαδή ιδιαίτερα ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων, στα οποία πρέπει να παρέμβουμε προληπτικά. Είναι αδύνατον να μπορείς να παρέμβεις προληπτικά σε όλα τα δάση της χώρας. Υπάρχουν όμως δασικά οικοσυστήματα εξαιρετικής σημασίας, τα οποία και πρέπει να προστατευτούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, άρα να γίνουν πολύ πιο συστηματικές παρεμβάσεις καθαρισμού, πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Αυτά τα έχουμε ήδη εντοπίσει μαζί με το υπουργείο και οι παρεμβάσεις θα γίνουν πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι γίνονταν στο παρελθόν», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Για το ίδιο θέμα:
Γ. Αμυράς – Το «Νέο Δάσος» της Βόρειας Εύβοιας

Η παρουσίαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κου Γ. Αμυρά σχετικά με την στρατηγική του ΥΠΕΝ και τα έργα αποκατάστασης (αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά, κ.α.) στη Β. Εύβοια από τις Δασικές Υπηρεσίες (ΕΔΩ).



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , , , , ,

1 replies

  1. Σας μπορειτε να μου πειτε με ποια αποφαση κηρύχθηκε αναδασωτέα η Βόρεια Εύβοια
    Μερκούρης
    EMAIL miltiadis.merkouris@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading