Δασαρχείο Πύργου: Ο “μαύρος” απολογισμός του 2021 και η ελπίδα της αναγέννησης

Η ολοκλήρωση του έτους βρίσκει το δασαρχείο Πύργου να μέτρα τις πληγές που του επεφύλαξε το δύσκολο κατά κοινή ομολογία 2021 αλλά και να έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν γίνει πράξη και αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά προκειμένου να βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση αλλά και να αποτρέψει όσο αυτό είναι εφικτό νέες δυσάρεστες εξελίξεις.

Ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας σε δηλώσεις στο ilialive.gr αναφέρθηκε στα έργα στα οποία έχει προβεί η υπηρεσία και αφορούν την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική θωράκιση των καμένων περιοχών τονίζοντας ότι:

«Αυτή την περίοδο συνεχίζουμε τα αντιπλημμυρικά έργα, ήδη τρεις συνεταιρισμοί έχουν ολοκληρώσει, συνολικά δούλεψαν πέντε συνεταιρισμοί στην περιοχή μας και περίπου στα 150 άτομα που δούλεψαν τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα με δαπάνη 170.000 € ο κάθε συνεταιρισμός. Από αυτούς οι τρεις έχουν ολοκληρώσει το έργο τους, ο τέταρτος είναι στο 40% αυτή τη στιγμή και ο πέμπτος κατά σειρά είναι στο 20%. Αυτοί θα συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά αλλά και τη νέα χρονιά θα προχωρήσουμε και σε νέες αναθέσεις συνεταιρισμών προκειμένου να ολοκληρώσουμε το έργο μας» τόνισε ο δασάρχης Πύργου, που εμφανίστηκε ικανοποιημένος αφού όπως σημείωσε, παρόλο το υψηλό ποσοστό βροχοπτώσεων που είχαμε στην περιοχή που έφτασε σχεδόν στο 50% των βροχοπτώσεων του συνόλου της περιόδου του έτους, τα φράγματα δούλεψαν. «….έχουν ήδη γεμίσει φερτές ύλες, έχουν συγκρατήσει το έδαφος και γενικά δεν είχαμε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν άλλες περιοχές, εμείς παρόλο που έχει καεί η βλάστηση και έχει καεί τρεις φορές τα τελευταία 20 χρόνια δεν είχε το πρόβλημα που θα μπορούσε να έχει. Ήδη η φυσική αναγέννηση σε πολλά σημεία έχει αναπτυχθεί, κυρίως των αειφύλλων πλατυφύλλων και γενικά η εικόνα θα έλεγα ότι είναι καλή. Υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα τα οποία τα εντοπίσαμε, σε κάποιους οικισμούς και μετά τις γιορτές θα προχωρήσουμε σε καινούργια ξυλοφράγματα, κορμοφράγματα και κορμοδέματα κατά μήκος των ρεμάτων».

Επιπλέον ο κ. Λάττας αναφέρθηκε στην δημιουργία δύο προγραμματικών συμβάσεων, «…μία με τον Δήμο Πύργου για το βουνό του Κατακόλου η οποία εξελίσσεται και μία για την αντιπυρική θωράκιση του βουνού αλλά και μία με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που αφορά την κατασκευή αντιπλημμυρικών μεγάλων έργων κυρίως σε ρέματα, στο Λαμπέτι, στο Κολύρι, στην Ολυμπία, στον Πλάτανο δηλαδή σε μεγάλα ρέματα για να κατασκευαστούν εγκάρσια της κοίτης, μεγάλα φράγματα.

Είναι πάνω από 1 εκατομμύριο το έργο. Η υπηρεσία μας έχει πάρει ήδη πέντε άτομα ως εποχιακό προσωπικό δύο δασολόγους, δύο δασοπόνους και ένα διοικητικό και αυτό μας βοήθησε να μπορέσουμε να είμαστε πιο γρήγοροι στα έργα μας».

Το υπάρχον προσωπικό βέβαια όπως έκανε σαφές ο δασάρχης Πύργου πρέπει να πολλαπλασιαστεί καθώς «…η υπηρεσία θέλει μόνιμο προσωπικό προκειμένου να μπορέσει να σταθεί στο ύψος της. Μην ξεχνάμε ότι η δασική υπηρεσία σαν σύνολο ιδρύθηκε το 1833, είναι από τις πρώτες υπηρεσίες του κράτους και αστυνομεύουμε μία έκταση που φτάνει σχεδόν στο 95% του ελλαδικού χώρου. Δηλαδή χρειαζόμαστε και νέο προσωπικό για να μπορέσουμε να το σταθμίσουμε».

Αναφορικά με το θέμα των δασικών χαρτών και σε ό,τι αφορά στις αντιρρήσεις ο κ. Λάττας επεσήμανε πως: «…οι δύο επιτροπές που έχουμε στην υπηρεσία λειτουργούν κανονικά και σε ικανοποιητικό βαθμό. Όπως προχωράνε και οι αιτήσεις για ένταξη στο άρθρο 67 και των δασωμένων αγρών. Βέβαια βασική προϋπόθεση εκεί για να προχωρήσουμε είναι τα συμβόλαια πριν τις 8 Αυγούστου 2004. Το μόνο που εκκρεμεί είναι οι εκχερσωμένες εκτάσεις για τις οποίες αναμένονται εξελίξεις τη νέα χρονιά».

Παράλληλα όπως έκανε γνωστό δασάρχης Πύργου την περίοδο αυτή επιχειρείται μία προσπάθεια σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση προκειμένου να αναπτυχθεί και να καλλιεργηθεί το φιλοπεριβαλλοντικό αίσθημα στα παιδιά.

«Αυτή την περίοδο είμαστε σε επικοινωνία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ήδη έχουμε φέρει φυτά και δίνουμε στα σχολεία προκειμένου να προβούμε σε κάποιες περιβαλλοντικές αναδασώσεις κυρίως για να ενισχύσουμε το φιλοπεριβαλλοντικό κλίμα και βέβαια τη νέα χρονιά είμαστε σε επικοινωνία πλέον με την κεντρική υπηρεσία για να προχωρήσουμε και σε αναδασώσεις εκεί που χρειάζονται. Ήδη έχουμε βάλει 300 στρέμματα που απαιτούνται αναδασώσεις από ότι φαίνεται κυρίως στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς εκεί βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος και η αρχαιολογική περιοχή κυρίως για αισθητικούς λόγους και σε άλλες περιοχές που θα προκύψει».

Τέλος, από την πλευρά του δασαρχείου όπως υπογράμμισε ο κ. Λάττας «…θα συνεχίσουμε και τα έργα της αναψυχής και της δασικής αναψυχής και του ορεινού τουρισμού με μία τροποποίηση της μελέτης που φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε το έργο αυτό το οποίο λόγω των πυρκαγιών χρειάζεται και να παραμείνει πίσω και να αλλάξουμε το φυσικό του αντικείμενο ως προς την έκταση καθότι στις εκτάσεις που έχουν καεί δεν μπορούμε να μιλάμε για φυσική αναγέννηση και βέβαια με αυτή την ευκαιρία, ήδη έχουμε βάλει και πινακίδες στους καταρράκτες και θα ήθελα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί για εμάς απαγορεύεται η είσοδος καθότι τα φερτά υλικά που πέφτουν μαζί με το νερό καθιστούν πολύ επικίνδυνη την επαφή και την επισκεψιμότητα στον χώρο αυτό. Δηλαδή υπάρχουν πινακίδες που απαγορεύουν την είσοδο εκεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο δασάρχης Πύργου.

Πηγή: ilialive.grΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: