Δασαρχείο Λάρισας: Ολοκληρώθηκε η διάθεση καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες

Ολοκληρώθηκε η διάθεση καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες μόνιμων κατοίκων χωριών του Κισσάβου και του Ολύμπου, στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λάρισας, με τη συνολική ποσότητα που παραδόθηκε φέτος να ανέρχεται στα 2.722,5 χωρικά κυβικά μέτρα.

Της Λένας Κισσάβου
eleftheria.gr

Η διάθεσή τους είχε ξεκινήσει τον περασμένο Οκτώβριο και στο μεγαλύτερο μέρος της είχε ολοκληρωθεί στους περισσότερους δικαιούχους μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα, πλην εξαιρέσεων που προέκυψαν από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στα δασικά συμπλέγματα και δυσκόλεψαν τη μεταφορά της υλοτομημένης ξυλείας από τους δασικούς συνεταιρισμούς, που προμηθεύουν το Δασαρχείο για να καλύψει τις ανάγκες του εν λόγω ετήσιου προγράμματος διάθεσης καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες.

Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, όπου το κόστος των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευθεί στα ύψη, το πρόγραμμα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, για τη στήριξη των κατοίκων που παραμένουν στα χωριά τους, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που καταγράφονται στις αιτήσεις τους.

«Ικανοποιήθηκε το 99,8% των αιτήσεων, που έγιναν φέτος, για προμήθεια καυσόξυλων στους μόνιμους κατοίκους δέκα χωριών αρμοδιότητάς μας» δηλώνει στην «Ε» ο δασάρχης του Δασαρχείου Λάρισας κ. Αστέριος Γκάτσικος και σημειώνει: «Διατέθηκαν καυσόξυλα (οξιά), σε συνταξιούχους του ΟΓΑ και χαμηλοσυνταξιούχους άλλων ταμείων, καθώς και σε ευπαθείς ομάδες (άτομα με αναπηρία, πολύτεκνες οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι), που είναι μόνιμοι κάτοικοι δέκα χωριών και συγκεκριμένα της Καλλιπεύκης, της Κρανιάς, της Καρίτσας, των Αμπελακίων, του Ομολίου, του Στομίου, της Ραψάνης, της Ανατολής, του Μεγαλόβρυσου και της Σπηλιάς».

Ο κ. Γκάτσικος εξηγεί ότι η ποσότητα που θα διατεθεί εξαρτάται κάθε χρόνο από τη χρηματοδότηση που θα εγκρίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος γι’ αυτήν τη δράση και τονίζει πως οι πιστώσεις τα δύο τελευταία χρόνια παραμένουν οι ίδιες.

Τα καυσόξυλα που διαθέτει στους κατοίκους το Δασαρχείο, τα προμηθεύεται από τους δασικούς συνεταιρισμούς υλοτομίας, τους οποίους δεσμεύει να παραδώσουν μία συγκεκριμένη ποσότητα ανάλογα με τη δασική έκταση που θα εκμεταλλευτούν.  Οι μόνιμοι κάτοικοι καταβάλλουν για την προμήθεια των καυσόξυλων ένα συμβολικό ποσό που φέτος (2021) ανέρχεται στα 15,88 ευρώ το χωρικό κυβικό μέτρο για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ και στα 18,99 ευρώ το χωρικό κυβικό μέτρο αντίστοιχα για τις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου, οι ενδιαφερόμενοι μόνιμοι κάτοικοι των κοινοτήτων, για προμήθεια καυσόξυλων και για την ένταξή τους στο σχετικό πρόγραμμα, καταθέτουν αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στους κατά τόπους Δήμους, απ’ όπου και ελέγχονται.

Οι τελικοί κατάλογοι των δικαιούχων στέλνονται ακολούθως στα Δασαρχεία και βάσει αυτών πραγματοποιείται η διάθεση των καυσόξυλων.

ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑ ΧΩΡΙΟ

Με τη μερίδα του λέοντος των καυσόξυλων να έχει διατεθεί φέτος στην Καρίτσα του Δήμου Αγιάς (και ακολουθεί το Στόμιο) ο κ. Γκάτσικος, μας παραθέτει τα στοιχεία των ποσοτήτων που παραδόθηκαν στα δέκα χωριά:
Καλλιπεύκη: 288 χωρικά κυβικά μέτρα
Καρίτσα: 570 χ.κ.μ.
Κρανιά: 110 χ.κ.μ.
Μεγαλόβρυσο: 174,5 χ.κ.μ.
Ομόλιο: 213 χ.κ.μ.
Σπηλιά: 194 χ.κ.μ.
Στόμιο: 456 χ.κ.μ.
Ραψάνη: 148 χ.κ.μ.
Αμπελάκια: 429 χ.κ.μ.
Ανατολή: 140 χ.κ.μ.

eleftheria.gr



ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Δασική Υπηρεσία

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: