Ματιές… από το βασίλειο των ζώων

Τα μάτια των ζώων είναι πραγματικά κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους: Μερικά έχουν κοφτερή ματιά, άλλα πανοραμική, ενώ άλλα… δεν χρειάζονται τίποτα.

Πανοραμική όραση

Ένας χαμαιλέοντας μπορεί να κινήσει εντελώς αυτόνομα τα ολοστρόγγυλα μάτια του. Αυτό του δίνει μια θέα σχεδόν 360 μοιρών. Μπορεί επίσης να στρέψει τα μάτια του τόσο μπροστά, ώστε τα δύο οπτικά πεδία να συμπίπτουν εντελώς. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμά τις αποστάσεις με μεγάλη ακρίβεια προτού πιάσει με την κολλώδη γλώσσα του το θήραμά του.

Τυφλός σαν… τυφλοπόντικας

Ισχύει όντως ότι ο τυφλοπόντικας δεν μπορεί να δει τίποτα; Αλλά… μάτια έχει, δεν έχει; Πράγματι, έχει. Αλλά είναι τόσο μεγάλα όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας και κρυμμένα βαθιά μέσα στη γούνα του. Και δεν του είναι και ιδιαιτέρως χρήσιμα, καθώς ζει κυρίως υπόγεια. Έτσι, ο τυφλοπόντικας μπορεί να διακρίνει μόνο μεταξύ φωτεινού και σκοτεινού, έχοντας όμως άριστη αίσθηση αφής, ακοής και όσφρησης.

Μάτια ευγενικά και επικίνδυνα

Για τους εχθρούς της, η αράχνη της φωτογραφίας δεν είναι τόσο αστεία όσο φαίνεται. Παραμονεύει σε τοίχους ή στο πάτωμα και πηδά επάνω στη λεία της. Μάλιστα μπορεί να την εντοπίσει από απόσταση 20 έως 30 εκατοστών. Διαθέτει συνολικά οκτώ μάτια, τέσσερα μπροστά και δυο σε κάθε πλευρά, ενώ βλέπει τρισδιάστατα και έγχρωμα.

Χίλια και ένα μάτια

Όχι, αυτά δεν είναι ηχεία, αλλά τα μάτια μίας μύγας, τα οποία αποτελούνται από χιλιάδες μεμονωμένα μάτια, τα λεγόμενα ομματίδια. Μάλιστα, το μάτι μιας μύγας φτάνει μέχρι και τις 300 εικόνες ανά δευτερόλεπτο, ενώ αυτό των ανθρώπων μόνο τις 60. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό μηχανισμό προστασίας από τους εχθρούς της.

Γατίσια μάτια

Τα μάτια της γάτας είναι από τα πιο συναρπαστικά στον κόσμο, και όχι μόνο για τους γατόφιλους. Οι κόρες δεν είναι στρογγυλές, αλλά σαν κάθετες σχισμές. Μπορούν να αντιληφθούν περίπου το 90% όσων συμβαίνουν στο σκοτάδι, ενώ λαμπυρίζουν λόγω της αντανάκλασης που δημιουργείται στον βυθό τους.

Μάτια με θέα από ψηλά

Έχουν μεγάλα καστανά μάτια και πυκνές μαύρες βλεφαρίδες που τα προστατεύουν από τη σκόνη και τα επικίνδυνα κλαδιά. Από όλα τα ζώα στη σαβάνα, οι καμηλοπαρδάλεις είναι τα ζώα με την καλύτερη όραση. Και φυσικά λόγω του ύψους τους, το οποίο φτάνει μέχρι και τα 6 μέτρα, απολαμβάνουν εξαιρετική θέα…

Σαν κεραίες – πτυσσόμενες

Το συγκεκριμένο καβούρι… φάντασμα μπορεί να το συναντήσει κανείς στις παραλίες του Ειρηνικού. Το νυχτόβιο ον της φωτογραφίας έχει καταπληκτική όραση εύρους 360 μοιρών. Επίσης, αν χρειαστεί, μπορεί να τα διπλώσει, στις ειδικές κοιλότητες που σχηματίζονται στο μπροστινό μέρος του κελύφους τους.

Διχρωμίες και ψευδαισθήσεις

Τα μάτια του θρυλικού Ντέιβιντ Μπάουι είχαν δύο διαφορετικά χρώματα. Το ένα ήταν καστανό και το άλλο πράσινο-γκρι. Για τη διχρωμία αυτή υπήρχε ένας σοβαρός λόγος. Σε ηλικία 14 ετών τραυματίστηκε σοβαρά σε έναν καυγά και η κόρη του ματιού του διεστάλη πολύ από τότε. Τα διαφορετικά χρώματα των ματιών του δεν είναι τίποτα άλλο από μια οπτική ψευδαίσθηση λόγω αυτής της διαστολής.

Πηγή: dw.comΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: