«Παιχνίδια τακτικής» σε βάρος των Δασολόγων οι εξελίξεις για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Δ.Δ.Υ.)

“Παιχνίδια τακτικής” σε βάρος των Δασολόγων οι εξελίξεις για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

  Άνοιξε η συζήτηση και σε συνδικαλιστικό επίπεδο για το θέμα του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη. Στο πλαίσιο αυτό ενημερώθηκαν οι Ομοσπονδίες και η Π.Ε.Δ.Δ.Υ για την γνωμοδότηση της διυπουργικής επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Η επιτροπή σύμφωνα με την γνωμοδότηση αξιολογεί (και βαθμολογεί) το αντικείμενο απασχόλησης  των κλάδων στους οποίους καταβαλλόταν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, μεταξύ των οποίων και οι δασικοί κλάδοι και συσχετίζει ορισμένα περιβαλλοντικά κριτήρια που είχε θέσει με το έργο μας, επιχειρώντας να διαχειριστεί το ύψος του επιδόματος ανάμεσα στους κλάδους ή να αποκλείσει ορισμένους από τους δικαιούχους από την περαιτέρω καταβολή του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ.Δ.Υ κρίνει ως προσχηματική,  και επιστημονικά και νομικά ελλιπή την γνωμοδότηση σε ότι αφορά τους δασικούς υπαλλήλους και θεωρεί ότι δεν λήφθηκε υπόψη ούτε η επικινδυνότητα του έργου μας, ούτε οι ανθυγιεινές συνθήκες που εργαζόμαστε στην ύπαιθρο, ούτε το ιστορικό της χορήγησης και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις και οι γνωμοδοτήσεις του Ν.Σ.Κ με βάση τις οποίες  μας χορηγείται.

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει το μνημονιακό πλαίσιο που ψηφίστηκε από την προηγούμενη και να μειώσει το εργασιακό κόστος. Στη βάση αυτή η εύκολη και άμεση λύση είναι η περικοπή ή και η  κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για ορισμένους κλάδους (μεταξύ των οποίων είναι και οι δασολόγοι).  Για να το κάνει αυτό με το μικρότερο πολιτικό κόστος επιχειρεί να διαιρέσει  τους εργαζόμενους,  εξαιρώντας από τη μια πλευρά ορισμένους κλάδους από τους δικαιούχους και αυξάνοντας το ύψος του επιδόματος σε άλλους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ.Δ.Υ ζητά από την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας να σεβαστεί στην πράξη το έργο (πραγματικά επικίνδυνο και ανθυγιεινό) που προσφέρουν οι δασικοί υπάλληλοι και στη βάση αυτή:   

  • Καλεί την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με ενιαίο τρόπο τους Δασικούς Υπαλλήλους, ως δικαιούχους της καταβολής επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, δεδομένου ότι όλοι ανεξαιρέτως οι δασικοί υπάλληλοι, που τοποθετούνται και υπηρετούν στις Δασικές Υπηρεσίες, υποχρεωτικά, κατά το Νόμο 1845/1989 (άρθρο 38 παρ. 1), συμμετέχουν στα προγράμματα δασοπροστασίας.
  • Να μην ισχύσει η προτεινόμενη, από την επιτροπή μεταρρύθμισης, διάκριση και εξαίρεση ενός μεγάλου μέρους των υπηρετούντων δασικών υπαλλήλων (κυρίως δασολόγων), από τους δικαιούχους καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Να συνεχίσει να καταβάλλει, ισόποσα, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, σε όλους τους δασικούς υπαλλήλους (Δασολόγους, Δασοπόνους και Δασοφυλάκες), που υπηρετούν στις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που πλέον υπήχθησαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι οποίοι ασχολούνται με τη δασοπροστασία της χώρας.

Αν πραγματικά υπάρχει  πολιτική βούληση για αναμόρφωση του πλαισίου και ένταξη νέων κλάδων, τότε, θα πρέπει να βρεθεί με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης επαρκής δημοσιονομικός χώρος για την καταβολή των επιδομάτων στο σημερινό τους ύψος καθώς και για την κάλυψη του επιπλέον κόστους για τη χορήγηση των επιδομάτων σε νέους δικαιούχους.

Καλούμε τους συναδέλφους δασικούς υπαλλήλους να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, των Ομοσπονδιών και των Δασικών Σωματείων για τη διατήρηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, προκειμένου να μη προχωρήσει η πρόταση – γνωμοδότηση της επιτροπής που τέθηκε σε συζήτηση.

Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ. θα συνεχίσει τις ενέργειες της  προς όλες τις κατευθύνσεις  για την διατήρηση του επιδόματος.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

Νικήτας Φραγκισκάκης

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γεώργιος ΠαπαρουσόπουλοςΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: