Γαλλία: Καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση για υλοτομία και κλοπή εκατοντάδων δέντρων

Ένας Ισπανός καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση, οι εννέα με αναστολή, για παράνομη υλοτομία και κλοπή εκατοντάδων δέντρων στη γειτονική Γαλλία. Ανάμεσα σε αυτά και πολλές αιωνόβιες βελανιδιές!

Σχεδόν τετρακόσια δέντρα, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 250 έλατα ύψους 30 μέτρων, με κορμούς διαμέτρου ενός μέτρου και πολλές αιωνόβιες βελανιδιές υλοτομήθηκαν παράνομα από ιδιωτικά δάση στην περιοχή Perles-et-Castelet (Ariège) που εκτείνεται σε υψόμετρο μεταξύ 600 και 2.000 μ., κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Ax-3 Domaines. Τα δέντρα μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στην Ισπανία.

Ο υλοτόμος που κρίθηκε ένοχος για παράνομη υλοτομία και κλοπή ξυλείας τον Νοέμβριο του 2020 και τον Φεβρουάριο του 2021 στη Γαλλία, τιμωρήθηκε επίσης να καταβάλει ο ίδιος πρόστιμο 40.000 ευρώ, ενώ η εταιρεία υλοτομίας όπου εργάζεται, καλείται να πληρώσει 100.000 ευρώ. Κατά την ακροαματική διαδικασία ο εισαγγελέας τόνισε ότι η ζημιά δεν αφορά μόνο τους ενάγοντες. Αγγίζει όλους όσους τους αρέσει να περπατούν στο δάσος. Είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης δύο ετών, εκ των οποίων το ένα με αναστολή, πρόστιμο 200.000 ευρώ σε βάρος της εταιρείας, καθώς και απαγόρευση άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας σε όλη την εθνική επικράτεια.

Ο κατηγορούμενος, Μανουέλ Μπαουτίστα, τέθηκε τον Αύγουστο υπό δικαστική εποπτεία με απαγόρευση να μεταβεί στην Αριέζ, εκτός όταν απαντά στις δικαστικές κλήσεις, και να ασκεί το επάγγελμα του υλοτόμου στη Γαλλία.

Η ποινή φυλάκισης δεν είναι μετατρέψιμη.

Το δικαστήριο αναγνώρισε δεκατρείς διάδικους. Οι ζημιές θα υπολογιστούν ποσοτικά στις 26 Απριλίου, αλλά το δικαστήριο έχει ήδη επισημάνει ότι ως πρόβλεψη θα πρέπει να καταβληθούν 63.000 ευρώ ή 4.000 ευρώ ανά ενάγοντα. Οι διάδικοι εκτιμούν τη ζημιά τους σε σχεδόν 200.000 ευρώ.

Η εταιρεία του, με έδρα την ισπανική πόλη Λέριδα, υποστήριξε ότι έκανε λάθος εξαιτίας ενός συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού σε ένα από τα φορτηγά της.

Ο δικηγόρος του Μπαουτίστα, δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ και lemonde.frΚατηγορίεςΥλοτομίες

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: