Οι κίνδυνοι της αραίωσης των δασών λόγω καταστροφών από ισχυρούς ανέμους

(Μελέτη των Kana Kamimura, Kazuki Nanko, Asako Matsumoto, Saneyoshi Ueno, Barry Gardiner και James Gardiner, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», 2022)

Απόδοση κειμένου στα ελληνικά: Σόφη Παυλάκη, νομικός

Σε όλο και περισσότερες περιοχές του πλανήτη αυξάνονται ραγδαία οι καταστροφές των δασών από τους ισχυρούς ανέμους. Ιδιαίτερα λόγω του φαινομένου της εντεινόμενης κλιματικής αλλαγής προβλέπεται εντατικοποίηση των τροπικών κυκλώνων κατά τα επόμενα χρόνια και η εξάπλωσή τους βορειότερα, σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη. Τούτο σημαίνει ότι οι έντονοι άνεμοι από το πέρασμα των τυφώνων είναι πιθανό να γίνουν συχνότεροι κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου σε χώρες κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού και γύρω από τη Βόρεια Θάλασσα, ενώ αναμένεται να αυξηθούν και οι καταστροφές σε δάση και αστικά δέντρα από έντονες καταιγίδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η αραίωση των δασών λόγω της καταστροφής των δέντρων από έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως οι τυφώνες και οι καταιγίδες, καθιστούν τα εναπομείναντα δέντρα περισσότερο ευάλωτα λόγω της απομάκρυνσης των γειτονικών τους δέντρων, που παρέχουν ένα είδος φυσικής ακαμψίας στους κορμούς και δυνατότητα άμεσης επαναφοράς τους στον άξονά τους από τους κλυδωνισμούς τους που προκαλεί ο ισχυρός άνεμος. Αντίθετα στα δάση που έχουν υποστεί αραίωση, μεταξύ άλλων λόγω φυσικών καταστροφών, τα δέντρα είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε βλάβες που προκαλούνται όταν πλήττονται από τον ισχυρό άνεμο.

Το βασικό δίδαγμα της παρούσας επιστημονικής μελέτης για τη διαχείριση των δασών υπό ακραίες καιρικές συνθήκες τροπικών καταιγίδων και τυφώνων, είναι ότι η αλληλεπίδραση της κόμης των δέντρων στα δάση που παραμένουν πυκνά ως προς τη σύστασή τους σε δέντρα, είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα, την υγεία και τη βιωσιμότητα των δέντρων και κατ’ επέκταση και των ίδιων των δασών κατά τη διάρκεια των ισχυρών ανέμων. Αντίθετα, οποιαδήποτε διαταραχή στο δάσος που μειώνει αυτή την αλληλεπίδραση της κόμης των δέντρων, όπως η αραίωση, απομειώνει αναλόγως και τη σταθερότητα των δέντρων απειλώντας καθοριστικά την ίδια την ύπαρξή τους.

Στην περίπτωση αυτή, για την αντιμετώπιση του κινδύνου, με τον καιρό παρατηρείται πως η κόμη των δέντρων που απομένουν όρθια θα μεγαλώσει, οι ρίζες τους θα εξαπλωθούν, όπως και η διάμετρος του κορμού τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του περιβάλλοντός τους, όπως διαμορφώνονται σε ένα αραιωμένο δάσος που εξακολουθεί να βάλλεται συχνά από δυνατούς ανέμους. Η σημασία της αλληλεπίδρασης της κόμης των δέντρων ενδέχεται ακόμα να είναι ο λόγος για τον οποίο οι ακανόνιστες συστάδες παραμένουν σταθερές, αλλά και η αιτία για την οποία η επιλεκτική αραίωση αποτελεί ενδεχομένως την κατάλληλη επιλογή για περιοχές με θυελλώδες κλίμα ή για δασικές συστάδες μεγάλων δέντρων, που καθίστανται περισσότερο ευάλωτα σε καταστροφές από τους δυνατούς ανέμους.

Πηγή: https://www.science.org/doi/full/10.1126/sciadv.abm7891

 


 ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Δασική έρευνα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: