Γενική Διεύθυνση Δασών Α.Δ. Κρήτης: 21η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

21 Μαρτίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί να μνημονεύεται σε ένα περιβαλλοντικό και φυσικό δίπολο, ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, αλλά και ως πρώτη ημέρα της Άνοιξης. Μ’ αυτόν τον τρόπο ισχυροποιείται η σύνδεση των Δασών με την ελπίδα αναγέννησης που φέρνει η Άνοιξη στον άνθρωπο και τη φύση.

Όλο και πιο συχνά όμως τελευταία, λιγότερο από ημέρα γιορτής, είναι μια ημέρα περισυλλογής, και ευαισθητοποίησης των πολιτών αλλά και των φορέων για τον ρόλο, την προστασία και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων, με ένα βλέμμα ανήσυχο στραμμένο στο μέλλον. Τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, βλέπουμε όλο και πιο συχνά φαινόμενα μεγάλης έντασης και έκτασης να πλήττουν και να αποσταθεροποιούν τις φυσικές και ανθρώπινες ροές όπως τις έχουμε συνηθίσει. Η λειψυδρία, οι μεγαπυρκαγιές, η επέκταση της ερημοποίησης, πλημμυρικά φαινόμενα, μείωση της βιοποικιλότητας και η ρύπανση της ατμόσφαιρας συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την καταστροφή των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο, σε κύκλους φαύλους που επεκτείνονται διαρκώς. Τα δάση, αποτελούν θεμελιώδη συνιστώσα του περιβάλλοντος στην αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων: είναι ένας φυσικός πόρος ανεκτίμητος, τον οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού για τις επερχόμενες γενεές, να τον διαχειριστούμε αειφορικά και, επιτακτικά πλέον, να τον επαυξήσουμε.

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας βρίσκει την Δασική Υπηρεσία σε νέα φάση καθώς αλλάζει η δομή Διοίκησης σε νέα καθετοποιημένη βάση. Στόχος ο αναπροσανατολισμός της από γραφειοκρατικός σε υλωρικής διαχείρισης των δασών και εν γένει των υπαγόμενων εκτάσεων. Αυτό υποδεικνύει την οδό για νέα πεδία που θα συμβάλλουν στην αποφόρτιση των δασών από το πυρικό φορτίο. Έτσι σύντομα θα εκκινήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα (Δνση Δασών Χανίων) εκμάθησης της διαδικασίας ρητινοσυλλογής σαν μεθόδο πρόληψης και μείιωσης των κινδύνων.

Οι Δ/νσεις Δασών Κρήτης με την Γενική Δ/νση επικεφαλής, το προσωπικό και οι συνεργάτες τους, δίνοντας διαρκώς το παρών σε έργα και δράσεις στο φυσικό, και ιδιαίτερα το δασικό, περιβάλλον της περιοχής, αλλά και σε συνέργεια με όμορες περιοχές, προσεγγίζει τη διαχείριση των δασών της αειφορικά, καθόλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο να μπορεί να είναι η 21η Μαρτίου μια αληθινά γιορτινή Ημέρα των Δασών.

ΕΚ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΘΥΝΣΕΩΣ ΔΑΣΩΝ ΚΡΗΤΗΣΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: