Το μήνυμα της Ένωσης Ελλήνων Δασοπόνων Δ.Υ. για τη Διεθνή Ημέρα των Δασών

Σε δελτίο τύπου για τη Διεθνή Ημέρα των Δασών, η Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΕΕΔΔΥ), αναφέρει:

21η Μαρτίου, Διεθνής Ημέρα των Δασών

Για άλλη μια φορά, πανηγυρικοί λόγοι, πράσινα μηνύματα, εορταστικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα για να τονιστεί η σημασία των δασών για την ύπαρξη του ανθρώπου και τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας… και όλοι – όλες  θα αισθανόμαστε περήφανοι. Όσο βέβαια μας επιτρέπουν οι κοινωνικοπολιτικές διεθνείς συγκυρίες, με έναν πόλεμο να μαίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας…  

Φοβούμενοι μια νέα ραδιενεργό μόλυνση, που τόσο κοντά της βρεθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες, λησμονούμε ότι άλλη μια χρονιά, βρήκε την χώρα μας μεταξύ των λοιπών, με περίπου δέκα εκατομμύρια εκτάρια δάσους υποβαθμισμένα ή καταστρεμμένα. Μόνο κατά το προηγούμενο θέρος, στον Ελλαδικό χώρο, περίπου ενάμιση εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης έγιναν παρανάλωμα του πυρός, με ανείπωτες συνέπειες όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την οικονομία, την ποιότητα ζωής, την καθημερινότητα των παραδασόβιων πληθυσμών, την περιουσία των πολιτών.

Η καθ’ ύλην αρμόδια Δασική Υπηρεσία, ψυχορραγώντας, καθώς γερασμένη και υποστελεχωμένη, έχει δώσει μια άνιση μάχη εκτελώντας πληθώρα έργων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και αναδασωτικών, έβαλε για πρώτη φορά στο κάδρο σε τόσο μεγάλη κλίμακα, τον ιδιωτικό τομέα. Μια νέα πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί αναφορικά με τα δημόσια δασικά έργα, η οποία αναδεικνύει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το πού δίνεται πλέον η προτεραιότητα, του πώς ορισμένοι οραματίζονται το νέο δημόσιο κράτος ή το πώς έχουν φανταστεί το σύγχρονο-έξυπνο δάσος.

Οι ελάχιστες κρατικές χρηματοδοτήσεις, τα πενιχρά μέσα, το μειούμενο μόνιμο προσωπικό και οι συνεχώς αφαιρούμενες δασικές αρμοδιότητες είναι τα βασικά που οφείλει να διορθώσει η νεοσυσταθείσα Γενική Γραμματεία Δασών για να μπορέσει να παραδώσει τη δασική υπηρεσία και στην επόμενη γενιά. Απαιτούνται στοχευμένες και μεθοδικές κινήσεις για να «σώσει ότι σώζεται». Τα πεδία πολλά και οι προκλήσεις ακόμη περισσότερες. Το στοίχημα της λειτουργικής, οικονομικά και διοικητικά, μεταφοράς του συνόλου της Δασικής Υπηρεσίας στο ΥΠΕΝ ίσως αποτελέσει ένα βήμα προς την ενδυνάμωση του δασικού χώρου.

Εμείς, νοιώθοντας πολλές φορές ανήμποροι μπροστά στην απαξίωση και την αδιαφορία, δράττουμε της ευκαιρίας του σημερινού εορτασμού και φωνάζουμε… ακούστε μας!!!

Η επιθυμία είναι το μισό της ζωής. Η αδιαφορία είναι το μισό του θανάτου.

(Χαλίλ Γκιμπράν)

 


 ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: