Δασικοί υπάλληλοι: Μετέωροι μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

«Μετέωροι παραμένουν ακόμα οι 3.100 υπάλληλοι των Δασικών Υπηρεσιών, οι οποίοι βάσει των δεσμεύσεων της κυβέρνησης αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού εξαιτίας των οποίων έγινε στάχτη η μεγαλύτερη έκταση των τελευταίων ετών, θα μεταφέρονταν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Λιλιοπούλου στο ethnos.gr.

Η απόφαση η οποία είχε ενθουσιάσει τα στελέχη των δασικών υπηρεσιών καθώς θα επέστρεφαν στο φυσικό τους χώρο, είχε στόχο την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας στα ζητήματα πρόληψης μέσω της συνεργασίας με την Πυροσβεστική υπηρεσία μετά από 24 χρόνια.

Ωστόσο και ενώ μας χωρίζουν λιγότερες από 15 ημέρες από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, δεν έχει ακόμα γίνει πράξη η πρώτη εξαγγελία του περασμένου Αυγούστου, η οποία είχε αποτυπωθεί και στη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση.

Οκτώ μήνες μετά και ενώ οι διευρυμένες συσκέψεις μεταξύ των υπουργείων Περιβαλλοντος και Κλιματικής Κρίσης ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας, η Κοινη Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα καθόριζε τα ζητήματα της μεταφοράς των δασικών υπαλλήλων περιφέρεται μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων χωρίς να έχει ακόμα εκδοθεί.

«Παλινδρομούμε μεταξύ Αποκεντρωμένων και υπουργείου ακόμα και σήμερα, οκτώ μήνες μετά» λέει στο «ethnos.gr» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), Νικήτας Φραγκισκάκης. Και συνεχίζει: «Είμαστε διαρκώς στο στάδιο της αναμονής της ΚΥΑ που θα ρυθμίζει ζητήματα διοικητικά, οικονομικά, μετακινήσεων, διαχείρισης, δαπανών, μισθοδοσίας, στέγασης, αλλά και αρμοδιοτήτων τύπου ποιος θα πληρώνει το ενοίκιο. Υπάρχουν συνάδελφοι σε ορισμένες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που ήθελαν να πάρουν εκπαιδευτική άδεια και δε γνώριζαν ποιος έπρεπε να την εγκρίνει. Ολα αυτά τα ζητήματα έχουν παγώσει εδώ και μήνες εν αναμονή της ΚΥΑ».

Οπως ο ίδιος προσθέτει έχουν ήδη εκδοθεί οι διαπιστωτικές πράξεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με τις οποίες διαπιστώνεται ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι υπάγονται στη Δασική Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει. Κι όπως φαίνεται μετά την έκδοση της ΚΥΑ, η προεργασία αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί για να καταγραφούν οι μεταβολές στο προσωπικό.

Την ίδια στιγμή και το φετινό ποσό ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο για το σύνολο των Δασικών Υπηρεσιών για τη διενέργεια έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων, είναι πενιχρό, σύμφωνα με τους δασολόγους παραμένοντας στα περσινά επίπεδα και αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1/10 των πραγματικών αναγκών.

Πηγή: ethnos.grΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: