Δασικές Υπηρεσίες: Τεράστιο το έλλειμμα σε προσωπικό

Στη σοβαρή υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών εστιάζει το ρεπορτάζ της Μαρίας Λιλιοπούλου που δημοσιεύει το ethnos.gr. Όπως εύστοχα αναφέρει, «τα 55 – 60 έτη φτάνει ο μέσος όρος ηλικίας των δασολόγων και δασοπόνων που στελεχώνουν τις Δασικές Υπηρεσίες με πολλούς απ΄αυτούς μάλιστα να παραμένουν στις θέσεις τους ενώ έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια, μόνο και μόνο επειδή διστάζουν να αποχωρήσουν εξαιτίας των καθυστερήσεων στην έκδοση των συντάξεων».

Οι δεσμεύσεις για την πρόσληψη 400 δασολόγων επί του παρόντος παραμένουν στα χαρτιά και το μόνο που έχει προχωρήσει είναι η πρόσληψη των 500 «δασοκομάντος», οι οποίοι εκτιμάται ότι θα είναι λειτουργικοί μετά την 1η Ιουνίου καθώς τότε θα ολοκληρωθεί η μηνιαία εκπαίδευσή τους. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 40 δασολόγοι, οι οποίοι όμως δε θα υπάγονται στη Δασική Υπηρεσία αλλά στην …Πυροσβεστική διαιωνίζοντας το χάσμα.

«Δεν είναι υπερβολικός ο αριθμός των προσλήψεων που ζητάμε. Ας πάρουν την απόφαση και ας ενισχύουν την υπηρεσία με 200 άτομα το χρόνο έστω. Οι δασικές υπηρεσίες είναι ερημοποιημένες. Υπηρεσίες 200 ετών τόσο κρίσιμες για το περιβάλλον αργοσβήνουν μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις των δασολόγων» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), Νικήτας Φραγκισκάκης, προσθέτοντας ότι η υποστελέχωση έχει χτυπήσει …κόκκινο και τα τελευταία χρόνια με τη σύνταξη των δασικών χαρτών και την εξέταση των αντιρρήσεων, με την οποία είναι επίσης επιφορτισμένη η ειδικότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕΔΔΥ, οι τελευταίοι διορισμοί είχαν γίνει το 2001: «Από τότε έχουν περάσει είκοσι χρόνια. Είναι μια υπηρεσία, η οποία αυτή τη στιγμή, είναι στα όρια της κατάρρευσης από πλευράς προσωπικού».

Εφόσον όμως ακόμα δεν έχουν προχωρήσει οι προσλήψεις, οι δασολόγοι έχουν ήδη ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα κινητικότητας καθώς ενόψει της μεταφοράς στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα εντοπιστούν και άλλα κενά: «Θα υπάρξουν κενά στις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες. Πως θα τα τρέξουμε μόνοι μας αυτά αν δε μας ακολουθήσουν και κάποιες κρίσιμες ειδικότητες; Οι δασικές υπηρεσίες δεν μπορούν να μεταφερθούν «γυμνές». Γνωρίζετε ότι περίπου το 80% της οικονομικής διαχείρισης κάποιων αποκεντρωμένων σχετιζόταν με τις δασικές υπηρεσίες; Τώρα ποιος θα ασχολείται με όλα αυτά; Θα κινδυνεύουμε να μείνουμε ακόμα και από καύσιμα» καταλήγει ο κ. Φραγκισκάκης.

ethnos.grΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: