14 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών (Word Migratory Bird Day) γιορτάζεται δύο φορές κάθε χρόνο, τον Μάιο και τον Οκτώβριο: το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου (14 Μαΐου 2022) και το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου (8 Οκτωβρίου 2022).

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και σκοπό έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη σχετικά με την προστασία των αποδημητικών πτηνών και των οικοτόπων τους.

Δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο, δισεκατομμύρια πουλιά μετακινούνται σε τεράστιες αποστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι κύριοι λόγοι που τα πουλιά μεταναστεύουν είναι η τροφή, καθώς και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα εδάφη αναπαραγωγής και διαχείμασης.

Ο εορτασμός της παγκόσμιας Ημέρας Αποδημητικών Πτηνών σηματοδοτεί την κορύφωση της εαρινής μετανάστευσης, με εκατομμύρια πουλιά να ταξιδεύουν προς τις περιοχές όπου θα περάσουν το καλοκαίρι στη Μεσόγειο και το Βόρειο Ημισφαίριο. Τα μεταναστευτικά πουλιά χρησιμοποιούν τρεις κύριες διαδρομές: Την αφρικανική-ευρασιατική, την ανατολική ασιανοαυστραλιανή και την αμερικανική. Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι μετανάστευσης και για τον λόγο αυτό υπάρχει η ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, των μεταναστευτικών τους διαδρομών και των βιοτόπων όπου σταθμεύουν για να τραφούν και να ξεκουραστούν, ώστε να συνεχίσουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους.

Το σλόγκαν της φετινής παγκόσμιας εκστρατείας είναι «Σβήστε τα φώτα για τα πουλιά τη νύχτα!» και επικεντρώνεται στις επιπτώσεις της φωτορύπανσης στα αποδημητικά πτηνά. Το τεχνητό φως αυξάνεται παγκοσμίως κατά τουλάχιστον 2% ετησίως και είναι γνωστό ότι επηρεάζει αρνητικά πολλά είδη πτηνών. Η φωτορύπανση αποτελεί σημαντική απειλή για τα αποδημητικά πτηνά, προκαλώντας αποπροσανατολισμό όταν πετούν τη νύχτα, οδηγώντας σε συγκρούσεις με κτίρια, παρεμβολές στο “εσωτερικό ρολόι” τους ή παρεμποδίζοντας την ικανότητά τους να πραγματοποιούν μεταναστεύσεις μεγάλων αποστάσεων.

Σκοπός της φετινής εκστρατείας, η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, δεν είναι μόνο η ευαισθητοποίηση γύρω από τις επιπτώσεις της συνεχώς αυξανόμενης αλλά υποτιμημένης απειλής της φωτορύπανσης, αλλά η έναρξη συγκεκριμένων δράσεων, δεσμεύσεων και λήψης μέτρων παγκοσμίως, έτσι ώστε να αρχίσουν να εφαρμόζονται κατά την φθινοπωρινή μετανάστευση τον Οκτώβριο 2022.
ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: