Παρουσίαση Οδηγού Εφαρμογής για τη Γενετική Παρακολούθηση Δασών

Τον Οδηγό Εφαρμογής για τη Γενετική Παρακολούθηση Δασών (ΓΔΠ) παρουσιάζει σε Επιστημονική Ημερίδα η Ερευνητική Ομάδα του διεθνούς Έργου LIFEGENMON διάρκειας επτά ετών, στο οποίο από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν το Εργαστήριο Δασικής Γενετικής του ΑΠΘ & η Γενική Δ/νση Δασών της Α.Δ Μακεδονίας-Θράκης. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, με ώρα έναρξης 10.30 στη Θεσσαλονίκη, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Γ. Τσουμή στο Κτ. Α΄ των εγκαταστάσεων του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ στον Φοίνικα. Θα παρουσιαστεί η αγγλική & η ελληνική έκδοση του Οδηγού & το σχέδιο για την ενσωμάτωση της ΓΠΔ στα δασικά διαχειριστικά σχέδια.

Η Ημερίδα, αποτελεί συνέχεια της Κεντρικής Εκδήλωσης για την Παρουσίαση του Οδηγού Εφαρμογής που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2022, στην Αθήνα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δασών καθ. Κ. Αραβώση, των Αντιπροέδρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής κας Χ. Καφαντάρη & κ. Γ. Αρβανιτίδη, του Γενικού Διευθυντή Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος κ. Ε. Γκουντούφα, της Διευθύντριας του Ινστιτούτου Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων Δρ. Ε. Πιτταρά & εκπροσώπων φορέων, καθώς & των συναντήσεων που είχαν οι επικεφαλής της Ελληνικής Ερευνητικής Ομάδας του έργου LIFEGENMON με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αρμόδιο για Θέματα Δασών κ. Γ. Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Δασών καθ. Κ. Αραβώση & με την Πρόεδρο & την Αντιπρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής Δρ. Δ.-Θ. Ζήσιμου-Αυγερινοπούλου & κα. Χ. Καφαντάρη αντίστοιχα. Τόσο κατά την Κεντρική Εκδήλωση, όσο & κατά τις συναντήσεις που ακολούθησαν, εκφράστηκε η βούληση για την αξιοποίηση της έρευνας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης & της άμεσης εφαρμογής της στην δασική πράξη

Ο Οδηγός είναι το επιστέγασμα ενός εμβληματικού έργου πανευρωπαϊκής εφαρμογής, που προήρθε από την σύμπραξη του Εργαστηρίου Δασικής Γενετικής, του ΑΠΘ, της Γενικής Δ/νσης Δασών & Α.Υ της Α.Δ. Μακεδονίας-Θράκης και των λοιπών εταίρων του έργου από την Γερμανία & την Σλοβενία. Αποτελεί την πρακτική εφαρμογή του Άρθρου 7 της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα & των Στόχων Aichi. Συμβάλει ουσιαστικά στον καθορισμό κριτηρίων & δεικτών σε σχετικές ευρωπαϊκές πολιτικές (Στρατηγική της ΕΕ για τα Δάση, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, Οδηγία της ΕΕ για το Αναπαραγωγικό Φυτευτικό Υλικό, Κανονισμός της ΕΕ για τα Χωροκατακτητικά Ξενικά Είδη κ.α.).

Αν και η ανάγκη για την παρακολούθηση της γενετικής συνιστώσας της βιοποικιλότητας είχε αναγνωριστεί από το 1992 στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο, μόλις σήμερα είναι απολύτως εφικτή η εφαρμογή της στα δασικά οικοσυστήματα με βάση την ανάπτυξη θεωρητικής & εφαρμοσμένης έρευνας στην οποία κύριο ρόλο διαδραμάτισε η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Δασικής Γενετικής του Α.Π.Θ., υπό τον καθηγητή Φ.Α. Αραβανόπουλο. Η συμμετοχή της Ελληνικής Δασικής Υπηρεσίας, μαζί με την Δασική Υπηρεσία της Σλοβενίας & της Βαυαρίας στο Έργο είχε ως στόχο τη δημιουργία μηχανισμού ενσωμάτωσης των γενετικής παρακολούθησης των δασών στα εργαλεία διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων.

Η εκδήλωση της 21-6-2022, έχει ως στόχο την παρουσίαση του Οδηγού Εφαρμογής στην ακαδημαϊκή – ερευνητική κοινότητα των Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, των Ερευνητικών Ιδρυμάτων του ΕΛΓΟ & της ΓΓΕΤ, στους δασολόγους και άλλους επιστήμονες που εργάζονται στα δασικά οικοσυστήματα & στους φοιτητές. Έχει επίσης στόχο να ενημερώσει & να ευαισθητοποιήσει την πολιτική ηγεσία της Θεσσαλονίκης & της Βόρειας Ελλάδας στα θέματα προστασίας & παρακολούθησης της βιοποικιλότητας.ΚατηγορίεςΔασική Έρευνα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: