Νέο δίκτυο μονοπατιών στο πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 26/6/2022, στο Περτούλι Τρικάλων, με μεγάλη επιτυχία και με παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των τοπικών πολιτικών και δασικών αρχών,  τα εγκαίνια του νέου δικτύου μονοπατιών που κατασκευάστηκαν εντός των ορίων του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου στα πλαίσια του έργου «Κατασκευή, σήμανση και ανάδειξη περιηγητικών διαδρομών του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου». Το έργο, κατόπιν θετικής εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος  χρηματοδοτήθηκε από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΝ.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν από κοινού οι κ.κ. Κ. Σκρέκας (Υπουργός ΠΕΝ), Γ. Αμυράς (Υφυπουργός ΠΕΝ), Ε. Γκουντούφας (Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος), Κ. Αγοραστός (Περιφερειάρχης Θεσσαλίας) και Ι. Γήτας  (Καθηγητής Α.Π.Θ. – Πρόεδρος του Ταμείου Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών).

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν μεταξύ άλλων και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδος, κ. Κ. Παππάς, η Αν. Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων, κα Ζ. Φτίκα, ο Αν. Προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών Τρικάλων, κ. Χ. Μπουλογεώργος, ο Δασάρχης Τρικάλων, κ Χ. Κουλουκούρας και ο Δασάρχης Καλαμπάκας, κ Χ. Πίσσιας.

Το δίκτυο Μονοπατιών περιλαμβάνει τρεις κύριες περιηγητικές διαδρομές συνολικού μήκους 16 χλμ. Οι διαδρομές αυτές διέρχονται από μοναδικής φυσικής ομορφιάς δάση, ρέματα και άλλα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής, όπως τα Περτουλιώτικα Λιβάδια, ο Ι.Ν. Αγίας Κυριακής, το Ηρώο των Ανταρτών, τα Υπολείμματα του Βρετανικού Στρατηγείου του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, το Φαράγγι της Μάνας και η Βρύση Μπράικου.

Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη και η προβολή δικτύου πεζοπορικών διαδρομών στην περιοχή του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου Τρικάλων, με κριτήριο τις βέλτιστες εθνικές και διεθνείς πρακτικές πεζοπορίας, ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιτυχία στην προσέλκυση επισκεπτών – πεζοπόρων αλλά και ταυτόχρονα, εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Οι πεζοπορικές διαδρομές, με τη βελτιωμένη βατότητά τους και την κατάλληλη σήμανση που απέκτησαν λόγω του έργου, θα αποτελέσουν κύριο στοιχείο της ανάδειξης του τοπικού πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος της Περιοχής, αποτελώντας παράλληλα ένα πεδίο εκπαίδευσης των φοιτητών. Το σύνολο των έργων αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και εναρμόνιση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, με το υφιστάμενο τοπίο.

Σημειώνεται πως στα παραδοτέα του έργου περιλαμβάνονται και μία εφαρμογή (app) για κινητά τηλέφωνα  καθώς και ιστοσελίδα προβολής του έργου, καθιστώντας ευκολότερη την προβολή του. Έτσι, το νέο δίκτυο μονοπατιών που δημιουργήθηκε σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα μονοπάτια (στην περιοχή του Κόζιακα) αναμένεται να συμβάλει στην ανάδειξη του ορεινού όγκου και της μοναδικής φυσικής ομορφιάς της ευρύτερης περιοχής και τη συνολική τουριστική της αναβάθμιση.ΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: