Συνεχίζονται τα έργα αντιπυρικής προστασίας προϋπολογισμού 1,7 εκατ. € από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης

Συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς τα έργα 1,7εκ € αντιπυρικής προστασίας που υλοποιεί το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, ως δράση του Εθνικού Προγράμματος προληπτικών καθαρισμών, ANTINERO, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/ Γενική Γραμματεία Δασών με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί:

  • Η συντήρηση όλων των δασικών δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων που διοικητικά υπάγονται στο Δήμο Ωραιοκάστρου, στις Δ.Κ. Φιλύρου, Ευκαρπίας και Λιβαδίου, καθώς και του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης

  • Η διαχείριση των υπολειμμάτων υλοτομιών σε αναδασώσεις Πεύκης πέριξ των οικισμών Ν.Μεσήμβριας και Λητής

Είναι υπό εξέλιξη:

  • Η ανάπτυξη ειδικής αντιπυρικής ζώνης πλάτους (50+10 μ.) στη μικτή ζώνη δάσους οικιστικού ιστού – δάσους στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης (τα ειδικά συνεργεία εργάζονται παράλληλα σε Πανόραμα, Συκιές και Θεσσαλονίκη), με τις εργασίες να εκτελούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ειδικές προδιαγραφές από Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αναμένεται ότι η δημιουργία της ζώνης αυτής, με απομάκρυνση κωνοφόρων σε ζώνη 10m, χαμηλή αποκλάδωση δέντρων και απομάκρυνση της χαμηλής βλάστησης και ξερών δέντρων σε ζώνη 60m, να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα επιβράνδυνσης της δασικής πυρκαγιάς και να δώσει σημαντικό χρόνο στους κατοίκους, στους μαθητές και στους χρήστες της περιοχής αυτής να διαφύγουν με ασφάλεια και στους πυροσβέστες να κατασβέσουν την πυρκαγιά πριν πλησιάσει τα κτήρια.

  • Η συντήρηση και βελτίωση των δασικών δρόμων στα αναχώματα του Αξιού, στην περιοχή της Περιστεράς και του Χορτιάτη, καθώς και των λοιπών δασικών οδών στην περιοχή ευθύνης μας.

  • Η απομάκρυνση της χαμηλής και μεσαίας βλάστησης πλευρικά των βασικών δασικών οδών, καθώς και των βασικών μονοπατιών δημοφιλών Χώρων Δασικής Αναψυχής του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης.

  • Κατασκευάζονται μικρά τεχνικά έργα για την αποτροπή της διάβρωσης δασικών δρόμων στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, καθώς και στις περιοχές του Μελισσοχωρίου και της Ευκαρπίας.

  • Η συντήρηση των Πυροφυλακίων του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης.

  • Η διαχείριση των υπολειμμάτων υλοτομιών σε αναδασώσεις Πεύκης πέριξ των οικισμών Μονολόφου, Πενταλόφου, Πετρωτού, Λητής, Μελισσοχωρίου και Φιλύρου.

(Φωτογραφίες: @ Δασαρχείο Θεσσαλονίκης)

 ΚατηγορίεςΈργα - Προκηρύξεις, Δασική Υπηρεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: