Αίτημα για παράταση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ

Τη παράταση της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ με τίτλο: «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας», ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, «το χρονικό διάστημα των μόλις 7 ημερών για κατάθεση σχολίων και προτάσεων περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια για ουσιαστικό δημόσιο διάλογο και, ουσιαστικά, αποτελεί εμπαιγμό απέναντι σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα και πολίτη στο πλαίσιο της καλής διακυβέρνησης».

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

Προς:
κ. Κώστα Σκρέκα, Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

08 Ιουλίου 2022

Θέμα: Αίτημα για παράταση της διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης, προστατευόμενων περιοχών, ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων και κυκλικής οικονομίας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στις 6 Ιουλίου 2022 θέσατε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας» στον διαδικτυακό τόπο διαβουλεύσεων http://www.opengov.gr/minenv/?p=12390, με προθεσμία υποβολής σχολίων την 13η Ιουλίου.

Το εκτενές αυτό σχέδιο νόμου των 11 επιμέρους κεφαλαίων και των 97 άρθρων αφορά σε θέματα αιχμής των περιβαλλοντικών πολιτικών σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τους περιβαλλοντικούς ελέγχους, τις προστατευόμενες περιοχές, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Πράσινο Ταμείο, τα δάση και την αντιπυρική περίοδο, τη χωροταξία και πολεοδομία, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, την ενεργειακή κρίση και την κυκλική οικονομία στη χώρα μας. Οι αλλαγές που προτείνονται στο ισχύον νομικό πλαίσιο είναι πολυδιάστατες και καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων. Οι περιβαλλοντικές διαστάσεις των αλλαγών αυτών είναι άκρως σημαντικές, ενώ συγχρόνως επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας στη χώρα μας.

Είναι προφανές ότι μία τέτοια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να συνοδεύεται από επαρκούς διάρκειας δημόσια διαβούλευση. Όμως το χρονικό διάστημα των μόλις 7 ημερών που προσδιορίσατε για κατάθεση σχολίων και προτάσεων περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια για ουσιαστικό δημόσιο διάλογο και, ουσιαστικά, αποτελεί εμπαιγμό απέναντι σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα και πολίτη στο πλαίσιο της καλής διακυβέρνησης.

Επιπρόσθετα, επισημαίνουμε ότι η διευθέτηση των ζητημάτων που επιχειρείται με το σχέδιο νόμου είναι πραγματικά κρίσιμη και, για πολλά από τα ζητήματα αυτά, έχει καθυστερήσει για πολλά χρόνια. Από αυτή την άποψη, η διαχρονική και διακομματική αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει με επάρκεια τα κρίσιμα αυτά ζητήματα δεν είναι δυνατόν να δικαιολογεί τον επείγοντα χαρακτήρα των προτεινόμενων αλλαγών, αλλά ούτε και αυτός ο επείγων χαρακτήρας να εξαντλείται στην χρονική σύντμηση της διαβούλευσης.

Με βάση τα παραπάνω, σας καλούμε να παρατείνετε άμεσα την καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης στον ένα μήνα, δίνοντας έτσι χώρο στον δημόσιο διάλογο που τόσο έχει ανάγκη η χώρας μας προκειμένου να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο τις μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας, αλλά και σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις της διεθνούς Σύμβασης του Άαρχους και του εθνικού κυρωτικού νόμου για τη συμμετοχή του κοινού στη διαμόρφωση πολιτικών για το περιβάλλον [Άρθρο 7 του ν. 3422/2005 (Α΄ 303) για την κύρωση της Σύμβασης για την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα].

Με τιμή,
Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις
1. ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής
2. ΑΡΧΕΛΩΝ-Archelon, the Sea Turtle Protection Society of Greece
3. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
4. Προστασία της Φύσης (Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης)
5. Elliniki Ornithologiki Etaireia
6. Society for the Protection of Prespa (SPP) (Εταιρία Προστασίας Πρεσπών)
7. Καλλιστώ
8. Ecological Recycling Society – Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
9. Greenpeace Greece
10. MEDASSET-Mediterranean Association to Save the Sea Turtles
11. WWF GreeceΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: