Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Δασολόγων για τη κατάργηση του Ταμείου Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Παν/κών Δασών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, που ανατρέπει τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό ρόλο του Ταμείου Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών και στοχεύει στην μετατροπή των Πανεπιστημιακών Δασών της χώρας, σε κέντρα κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων του τουριστικού, εμπορικού και κατασκευαστικού τομέα. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται και η πολιτική υποκρισία της για την δήθεν προστασία του περιβάλλοντος

Συγκεκριμένα το Υπ. Παιδείας με το άρθρο 296 του Νσχ «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία..», (το οποίο δεν υπήρχε στη διαβούλευση), το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο ιδρύθηκε με τον α.ν. της 25ης.1.1936 (Α΄ 52) και το β.δ. της 6ης.6.1936 (Α΄275) και το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τ.Δ.Δ.Π.Δ.) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο ιδρύθηκε με τον ν. 1881/1951 (Α΄ 210), καταργούνται την 31η.12.2022 ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και συγχωνεύονται – απορροφώνται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Με το άρθρο 260, τα παραπάνω Ταμεία περνάνε στην «Εταιρεία Αξιοποίησης Πανεπιστημιακής Περιουσίας», οι σκοποί της οποίας είναι εμφανείς και σίγουρα όχι εκπαιδευτικοί. Ανοίγουνε διάπλατα οι δρόμοι για την εκμετάλλευση των Πανεπιστημιακών μας Δασών από επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εντάσσεται στη στρατηγική της ΕΕ, της Μπολόνιας, της Λισσαβόνας, που υλοποιούν και εξειδικεύουν τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Ταμείο Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών, ασκεί με την πολύχρονη λειτουργία και δράση του εκπαιδευτικό και ερευνητικό ρόλο, λειτουργώντας ως πιλότος για τις δασικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα ασκεί κοινωνικό ρόλο με τις τοπικές κοινωνίες. Είναι ξεκάθαρη η στόχευση της κυβέρνησης της ΝΔ για ολική εμπορευματοποίηση των Δασών και του Περιβάλλοντος και δεν διστάζει να το εφαρμόσει ακόμη και στα Πανεπιστημιακά Δάση.

Ζητάμε:

  • την απόσυρση του άρθρου 285 του ΝΣΧ που προβλέπει την κατάργηση του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (Τ.Δ.Δ.Π.Δ.) και του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

  • την ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας-όχι στην παιδεία ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ της επιχειρηματικότητας και της αγοράς.

7 Ιούλη 2022

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙΚατηγορίεςΕπικαιρότητα

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: