Επίκαιροι προβληματισμοί και διαπιστώσεις μετά την μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ

Βάσω Τριανταφύλλου,
Δασοπόνος

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ

Μερικοί επίκαιροι προβληματισμοί και διαπιστώσεις μετά την μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ:

 • Οι Διευθύνσεις Συντονισμού υποστελεχωμένες τόσο σε δασικό προσωπικό όσο και σε διοικητικό προσωπικό προσπαθούν να ανταποκριθούν στα νέα τους αντικείμενα (οικονομικά και διοικητικά).
  Φιλότιμες προσπάθειες των εκεί υπηρετούντων συναδέλφων πέφτουν στο κενό. Δεν ξέρουν από πού να αρχίσουν και που να τελειώσουν.
  Προμήθειες, μισθοδοσία, συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων, αποφάσεις αναλήψεις υποχρεώσεων, προσλήψεις ωφελούμενων των προγραμμάτων ΟΑΕΔ, υλοποίηση των Προγραμμάτων Δημοσίων επενδύσεων στα οποία ήδη ορίστηκαν υπόλογοι…
 • Η μεταφορά της οικονομικής δραστηριότητας των Δασικών Υπηρεσιών στις Διευθύνσεις Συντονισμού στα μέσα του οικονομικού έτους τελικά αποδεικνύεται ότι ήταν μεγάλο λάθος.
 • Δημιουργήθηκαν μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα τόσο στις προμήθειες καυσίμων, στις επισκευές των υπηρεσιακών αυτοκινήτων (τα οποία μετά από την οποιαδήποτε ζημιά ακινητοποιούνται), στις προμήθειες γραφικής ύλης (μελάνια κ.λπ.) και τέλος στην έκδοση αποφάσεων ανάληψης υποχρέωσης για τις πληρωμές υπερωριών και εκτός έδρας αποζημιώσεων για την υλοποίηση του προγράμματος Δασοπροστασίας 2022.
  Το πρόγραμμα Δασοπροστασίας 2022 (υπερωρίες και περίπολα) είτε έχει σταματήσει π.χ. στις Δασικές Υπηρεσίες του νομού Αττικής είτε δεν έχει καν αρχίσει π.χ. στις Δασικές Υπηρεσίες της Κρήτης.
  Είναι πρωτόγνωρο θέαμα οι Δασικές Υπηρεσίες να είναι κλειστές τα Σαββατοκύριακα εν μέσω μάλιστα αντιπυρικής περιόδου, λες και είναι τράπεζες.
 • Σίγουρα έπρεπε να μεταβούν οι Δασικές Υπηρεσίες στον φυσικό τους χώρο που είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος όμως με σωστό προγραμματισμό και πρώτα από όλα προσλήψεις και κατάλληλη εκπαίδευση διοικητικών υπαλλήλων που θα στελεχώσουν τις Δ/νσεις Συντονισμού.
 • Θλιβερή διαπίστωση είναι ότι επιστρέψαμε στον φυσικό μας χώρο, δηλαδή στο ΥΠΕΝ, ως «πρόσφυγες».ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: