Φωτιά στην Πεντέλη: Όλες οι εξελίξεις (live)

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

19:25

Χρ. Στυλιανίδης: Εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες στην φωτιά στην Πεντέλη – Ριπές ανέμων πάνω από 110χλμ. την ώρα

Έκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιά στην Πεντέλη από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.

Έκτακτη ενημέρωση για τα μέτωπα των πυρκαγιών από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.

«Αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, εκτυλίσσεται μια δύσκολη πυρκαγιά στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων και άλλη μία πυρκαγιά στη Σαλαμίνα, ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης επισήμανε πως «μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκαν άμεσα και επιχειρούν».

Ειδικότερα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι στα Μέγαρα συνδράμουν 14 εναέρια μέσα.

Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στην περιοχή της Πεντέλης, ανέφερε: «Χθες και σήμερα αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά» και τόνισε πως «η χθεσινή πυρκαγιά στην Πεντέλη είναι μια πυρκαγιά που είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολύ δύσκολα διαχειρίσιμης κατάστασης».

«Κάθε πυρκαγιά αφήνει πληγές. Χάνουμε ένα κομμάτι από τον φυσικό μας πλούτο, ακόμα χειρότερα χάνονται περιουσίες και ακόμα χειρότερα χάνονται ζωές. Η πυρκαγιά στην Πεντέλη το βράδυ επιδεινώθηκε. Οι δυνάμεις επιχειρούσαν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 110χλμ. την ώρα» είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Για τα αίτια της φωτιάς ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση μέσα σε 10 λεπτά και πρόσθεσε: «Τα αιτία της πυρκαγιάς διερευνώνται, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος που σημαίνει ότι όλα τα αλλά ενδεχόμενα είναι ανοικτά».

Ακόμα, αναφέρθηκε στις πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες «έδωσαν τον εαυτό τους, με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος».

18:45

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πεντέλη – Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην Βένιζα Μεγάρων

Νεότερη ενημέρωση Πυροσβεστικής:

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στον ορεινό όγκο της Πεντέλης επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς είναι σε ύφεση και αντιμετωπίζονται μικρές εστίες στις περιοχές Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις που έχουν διατεθεί από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η τοπική αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ, μεγάλη δύναμη εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντές των ομάδων Πολιτικής Προστασίας, η ΕΛ.ΑΣ. και το ΕΚΑΒ.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ. και η ΕΛ.ΑΣ.

Με εντολή Αρχηγού ΠΣ σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής.

15:40

ΕΚΑΒ: Συνολικά 34 πολίτες από τις πυρόπληκτες περιοχές της Πεντέλης έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία

Συνολικά 34 πολίτες από τις πληγείσες περιοχές από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα, κινητές ιατρικές μονάδες και όχημα του ΕΤΙΚ (Ειδικό τμήμα Ιατρικής των Καταστροφών), ενώ έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες χωρίς διακομιδή σε 17 πολίτες.

Ειδικότερα το ΕΚΑΒ μετέφερε έναν πολίτη στο “Γ.Γεννηματάς”, πέντε στο “Ιπποκράτειο”, 23 στον “Ερυθρό Σταυρό”, έναν στο “Σωτηρία”, έναν στο ΚΑΤ, ενώ τρεις πυροσβέστες με αναπνευστικά και ελαφρείς τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ.

Εξάλλου, από τις εκκενώσεις που έγιναν από τις Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), από το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής) και από την Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακα), το ΕΚΑΒ μετέφερε σε νοσοκομεία μόνο τους φιλοξενούμενους που είχαν ανάγκη.

14:20

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πεντέλη και χωρίς ενεργό μέτωπο

Νεότερη ενημέρωση από το Συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι η πυρκαγιά της Πεντέλης είναι σε ύφεση, ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και πως οι δυνάμεις εξακολουθούν να εργάζονται για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες, αλλά και για να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Εν προκειμένω, κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν την εικόνα ότι μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

Πολύ ισχυρές δυνάμεις και 19 εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς. Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της πυρκαγιάς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.

Βάσει της συγκεκριμένης ενημέρωσης, το έργο των Πυροσβεστών συνδράμουν στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιώτες εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η Ελληνική Αστυνομία, η οποία συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δασικές Υπηρεσίες που συνδράμουν στη διάνοιξη ασφαλών ζωνών και λωρίδων, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικής ήταν και είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως και το ΕΚΑΒ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο του και τις κολώνες που κάηκαν.

12:38

Αναβάλλεται η αυριανή περιοδεία του πρωθυπουργού στην Πρέβεζα λόγω των πυρκαγιών

Λόγω των πυρκαγιών στην Αττική, η προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη 21 Ιουλίου, περιοδεία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Πρέβεζα, αναβάλλεται, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

12:34

Φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη

Δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης έχει διασφαλιστεί, κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (213 15 10 100) και, δηλώνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση οικίας και ΑΔΤ), να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση.

11:45

Έκτακτη ενημέρωση ΠυροσβεστικήςΤο κύριο μέτωπο βρίσκεται στα όρια Διώνης – Δασαμάρι

Νεότερη ενημέρωση από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγό Ιωάννη Αρτοποιό, σχετικά με την πυρκαγιά στην Πεντέλη.

Η τρίτη ενημέρωση της ημέρας από το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, αποτυπώνει τα ενεργά μέτωπα στον χάρτη επιβεβαιώνει τον θάνατο με αυτοπυροβολισμό του κατοίκου της Ανθούσας ενώ επισημαίνεται ότι αυτήν την ώρα το πλεόν ενεργό μέτωπο βρίσκεται στα ανατολικά όρια Διώνης – Δασαμάρι όπου επiχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό:

 • Ενα μικρότερο μέτωπο βρίσκεται δυτικά του οικισμού Ντράφι
 • διάσπαρτες εστίες στην Ανθούσα
 •  δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της Μαραθώνος για περιορισμό μετώπου στα βόρεια της λεωφόρου
 • Βελτίωση στο υπόλοιπο τμήμα του πύρινου μετώπου, ανέφερε ο Γιάννης Αρτοποιός

Ενημέρωσε επίσης ότι στη μάχη βρίσκονται εννέα αεροσκάφη και δέκα ελικόπτερα εκ των οποίων ένα για ενάέριο συντονισμό

 • Μεσω του 112 έγιναν οργανωμένες απομακρύνσεις σε έκταση που αφορά 90.000 κατοίκους
 •  30 είναι οι διακομιδές μεταξύ αυτών τρεις εγκαυματίες
 • τρεις πυροσβέστες συγκαταλέγονται στους τραυματίες
 • 50 άτομα από Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων έχουν απομακρυνθεί
 • έχει ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus

Πηγή: ΕΡΤ

11:04

Τρεις ασθενείς με εγκαύματα στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»

Τρεις ασθενείς που αφορούσαν την πλαστική Χειρουργική, προσήλθαν από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη χθες στο Νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς”.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Νοσοκομείο, 54χρονος προσήλθε μόνος του με εκτεταμένα εγκαύματα συνολικής εγκαυματικής επιφάνειας 60% της ολικής επιφάνειας σώματος, από την πυρκαγιά στον Γέρακα. Λόγω της σοβαρότητας των εγκαυμάτων ο ασθενής εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων και η κατάστασή του είναι σταθερή.

Από την περιοχή της Πεντέλης, 28χρονη προσήλθε λόγω εισπνοής καπνού, και μετά τη διενέργεια των ενδεδειγμένων βάσει πρωτοκόλλου εξετάσεων και παρακλινικού ελέγχου, αποφασίστηκε η διακομιδή της στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” για πνευμονολογική εκτίμηση, λόγω της φύσης του εισπνευστικού εγκαύματος. Ωστόσο η ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως την διακομιδή της με ΕΚΑΒ και ανέφερε ότι θα μεταβεί από τους συνοδούς της στο “Σωτηρία”.

Τέλος, 35χρονος προσήλθε με ΕΚΑΒ από την Πεντέλη λόγω θερμικών εγκαυμάτων. Έγινε σύσταση για εισαγωγή στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ωστόσο ο ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως και θα προσέλθει σήμερα για επανεξέταση στο εξωτερικό ιατρείο Πλαστικής Χειρουργικής.

9:40

Το βλέμμα της Ευρώπης στραμμένο στην Ελλάδα – Διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στην Πεντέλη

Εκτενείς αναφορές και αναλυτικά ρεπορτάζ από τον πύρινο εφιάλτη που κατακαίει την Πεντέλη από το απόγευμα της Τρίτης κατακλύζουν τα Διεθνή ΜΜΕ.

Από την πρώτη στιγμή ειδησεογραφικά πρακτορεία και δημοσιογραφικοί οργανισμοί κάνουν λεπτομερείς αναφορές με εικόνες και βίντεο από την κατάσταση που επικρατεί με τους πυροσβέστες να δίνουν τιτάνια μάχη να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς, με μεγάλο αντίπαλο τους ισχυρούς ανέμους.

H αμερικανική εφημερίδα Washington Post καλύπτει τις εξελίξεις σε δημοσίευμα με φωτογραφία την Ακρόπολη και τον καπνό από τις φωτιές.

Το πρακτορείο Reuters σε πιο δραματικούς τόνους περιγράφει ότι «εκκενώνονται ακόμη και νοσοκομεία καθώς μαίνεται πυρκαγιά στο όρος Πεντέλη, μόλις 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας».

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, ισχυρές παραμένουν οι επίγειες δυνάμεις καθώς επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες. Επιπλέον, έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “Όλυμπος” για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το ΠΣ. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Ακόμα, συνεχίζεται η συνδρομή από πολυάριθμα στελέχη του ΓΕΕΘΑ, της δασικής υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, των τοπικών φορέων και της ΕΛ.ΑΣ. που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα κυρίως για τη διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών, την απομάκρυνσή τους σε ασφαλές σημείο και την διαφύλαξη της περιουσίας τους.

Πηγή: ertnews.gr

9:35

Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη μάχη με τις φλόγες

Στη σχετική ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ επισημαίνεται ότι ούτε οι ομάδες, ούτε τα μηχανήματα συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης, αλλά βρίσκονται σε αναμονή.

Για τα μέσα συνδρομής που διέθεσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη μάχη με τις φλόγες της φωτιάς στην Πεντέλη, ενημέρωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Οι διατιθέμενες δυνάμεις στην πυρκαγιά της Πεντέλης:

 • 3 CL-415
 • 2 CL-215
 • 2 ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ (2η ΜΑΛ, 575 ΤΠΖΝ συνολικά 22 άτομα συν τους οδηγούς)
 • 2 Φορτωτές Tροχοφόρους με τους φορείς τους (725 ΤΜΧ (Χαϊδάρι) και 747 ΤΜΧ (Λουτράκι) με τους χειριστές και το βοηθητικό προσωπικό, συνολικά 8 άτομα)

Επισημαίνεται ότι ούτε οι ομάδες, ούτε τα μηχανήματα έχουν χρησιμοποιηθεί (έχουν έρθει σε επαφή με τον συντονιστή του Πυροσβεστικού Σώματος και βρίσκονται σε αναμονή).

Επιπλέον ομάδες σε άμεση ετοιμότητα :

 • 6 ομάδες: (61 άτομα)
 • 575 ΤΠΖΝ: 11 άτομα
 • ΠΑΛΑΣΚΑ: 10 άτομα
 • ΣΑΛΑΜΙΝΑ: 10 άτομα
 • ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: 10 άτομα
 • 114ΠΜ: 10 άτομα
 • 123 ΣΤΕ:10 άτομα

Ακόμα, υπάρχουν 13 μηχανήματα σε άμεση ετοιμότητα με το υποστηρικτικό προσωπικό τους στο 725 ΤΜΧ

Διαθέσιμα λεωφορεία:

 • 28 των 50 θέσεων
 • 20 minibus των 6-14 θέσεων

Σε 2ωρη ετοιμότητα βρίσκονται:

 • ΓΕΣ: 90 άτομα
 • ΓΕΝ: 30 άτομα
 • ΓΕΑ: 30 άτομα

Επιπλέον, ζητήθηκαν και έχουν εκπεμφθεί 7 επιπλέον περιπολίες σε:

 • Πάρνηθα (2 από ΔΕΠ, 2 από ΓΕΑ)
 • Υμηττό (2 από ΓΕΣ, 1 από ΓΕΝ)

Πηγή: ΓΕΕΘΑ

9:28

Μεταβολές στο δίκτυο λεωφορειακών γραμμών λόγω της πυρκαγιάς

Λόγω της πυρκαγιάς στην Πεντέλη δεν επιτρέπεται η εκτέλεση λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ.

Ειδικότερα, ο ΟΑΣΑ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχει επιβάλλει η Ελληνική Αστυνομία δεν επιτρέπουν την εκτέλεση των εξής λεωφορειακών γραμμών:

301 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)

301 Β ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)

314 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΡΑΦΗΝΑ

319 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΕΚΠΤ. ΧΩΡΙΟ ΣΠΑΤΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)

324 ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΚΑΝΤΖΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)

Επίσης, τροποποιήσεις υπάρχουν στη διαδρομή των εξής λεωφορειακών γραμμών: 302 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΓΕΡΑΚΑΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ) 446 ΣΤ. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ – ΝΟΣΟΚ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ (ΜΕΣΩ ΠΙΚΠΑ) 450 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ 451 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ) 460 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Π. ΠΕΝΤΕΛΗ 461 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Π. ΠΕΝΤΕΛΗ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ) Α5 ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΑΝΘΟΥΣΑ Χ93 ΣΤ. ΥΠΕΡ. ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΟΥ – ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS) Χ95 ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS)

Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να καλούν στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185.

9:21

ΔΕΔΔΗΕ: Στο σημείο της πυρκαγιάς τα προβλήματα ηλεκτροδότησης

Στο σημείο που είναι σε εξέλιξη η φωτιά εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Επισημαίνεται ακόμη ότι τα συνεργεία των τεχνικών είναι σε αναμονή και μόλις επιτραπεί από την Πυροσβεστική θα κάνουν επιθεώρηση του δικτύου.

Η βλάβη εντοπίζεται σε μια γραμμή Μέσης Τάσης που τροφοδοτεί τμήμα της Παλλήνης και της Πεντέλης.

Χωρίς προβλήματα λειτουργεί εξάλλου το δίκτυο Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ.

8:55

«Οι ριπές ανέμου θα κυμαίνονται σήμερα στα 75 με 80 χλμ/ώρα – Η μέρα είναι δύσκολη»

«Όπως το περιμέναμε, οι άνεμοι τις πρώτες πρωινές ώρες, γύρω στις 04.00 ενισχύθηκαν με την αιχμή του ξεσπάσματος να σημειώνεται στις 05.00 το πρωί. Στις 04.50 οι ριπές του ανέμου που κατέγραψε το Αστεροσκοπείο στην περιοχή έφτασαν τα 113 χιλιόμετρα την ώρα», αναφέρει στο kathimerini.gr ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος. 

«Αυτή την ώρα οι άνεμοι είναι και πάλι ενισχυμένοι με τις ριπές να φτάνουν τα 75 με 80 χιλιόμετρα την ώρα. Η μέρα θα είναι δύσκολη και επικίνδυνη από άποψης καιρού. Σταδιακά μέσα στην ημέρα θα ξεκινήσει εξασθένηση των ανέμων η οποία θα είναι πιο ”χειροπιαστή” από το απόγευμα και μετά. Η μέση τιμή του ανέμου θα είναι στα 5 με 6 μποφόρ αλλά οι ριπές θα παραμείνουν πολύ υψηλές όλη την ημέρα, στα 75 με 80 χιλιόμετρα την ώρα με κάποιες αυξομειώσεις», σημειώνει ο ίδιος. 


8:43

Πυροσβεστική: Ενεργά μέτωπα σε Γέρακα, Ανθούσα, Παλλήνη, Διώνη και Λ.Μαραθώνος

Στον Γέρακα, την Ανθούσα, την Παλλήνη, τη Διώνη καθώς και εκατέρωθεν της λεωφόρου Μαραθώνος, εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στην Πεντέλη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο. Όπως αποτυπώνεται στον χάρτη που παρουσίασε, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες περιμετρικά, ενώ τα ενεργά μέτωπα εντοπίζονται στον Γέρακα, στην Ανθούσα, στην Παλλήνη και στη Διώνη καθώς και εκατέρωθεν της Λεωφόρου Μαραθώνος. Επιπλέον, όπως είπε, έμφαση δίνεται στη νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών Αττικής και νοτιοανατολικά επίσης στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς. Ενημέρωση από την Πυροσβεστική: 600 απομακρύνσεις πολιτών- Η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε τα 80 χλμ την ώρα

«Παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής αλλά και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών», σημείωσε.

Ισχυρές παραμένουν οι επίγειες δυνάμεις καθώς επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες. Επιπλέον, έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “Όλυμπος” για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το ΠΣ. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Ακόμα, συνεχίζεται η συνδρομή από πολυάριθμα στελέχη του ΓΕΕΘΑ, της δασικής υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, των τοπικών φορέων και της ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα κυρίως για τη διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών, την απομάκρυνσή τους σε ασφαλές σημείο και την διαφύλαξη της περιουσίας τους.

Στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων βρίσκεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και όλη η ηγεσία του υπουργείου σε διαρκή επικοινωνία με τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, διαρκής είναι η ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς ώστε άμεσα να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την παροχή κάθε απαραίτητης συνδρομής.


8:28

Αυτοκτόνησε 80χρονος που κάηκε το σπίτι του στην Ανθούσα

Νεκρός εντοπίστηκε ένας ηλικιωμένος άνδρας στο σπίτι του στην Ανθούσα, το οποίο παραδόθηκε στις φλόγες

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 80χρονο, ο οποίος έφερε τραύματα από πυροβόλο όπλο και η εκτίμηση είναι ότι αυτοκτόνησε βλέποντας το σπίτι του να καίγεται. 

Αναμένεται επίσημη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ.ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

1 reply

 1. Η φωτιά ξεκίνησε σε αραιή θαμνώδη έκταση. Αντί να μπούνε δυο μπουλντόζες να την περιχαρακώσουν και να την καταπολεμήσει ένα πεζοπόρο τμήμα είδαμε πάλι την πυροσβεστική να περιμένει να φτάσει στο δρόμο, να περιμένει τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα….Τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: