Το Δάσος της Παναγίας Βαλτινού

Το Δάσος της Παναγίας του Βαλτινού Δήμου Τρικκαίων ανακηρύχθηκε «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» το 2018. Πρόκειται για δάσος 27 στρεμμάτων, με επικρατέστερο είδος τον φράξο (Fraxinus angustifolia) και αποτελεί αντιπροσωπευτικό φυτοκοινωνικό σχηματισμό της παραποτάμιας βλάστησης του Θεσσαλικού κάμπου και πηγή πολύτιμων πληροφοριών για την επιστημονική κοινότητα και τη διατήρηση της βιοποικοιλότητας.

Η σύνθεση της δασικής βλάστησης, δηλωτική του αρχέγονου παραποτάμιου δάσους του Πηνειού ποταμού, αποτελείται από τα ακόλουθα κυρίως είδη: νερόφραξο, ασημόλευκα, πεδινή φτελιά (καραγάτσι), χνοώδη ποδισκοφόρο δρυ (βελανιδιά), πεδινό σφενδάμι, ιτιά κ.ά. Όλα τα παραπάνω είδη είναι υδροχαρή και συνθέτουν παραποτάμια δάση ή δάση ελωδών περιοχών.

Σε όλη την έκταση του δάσους απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση εκτός από τις χρήσεις της για επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, για την οργάνωση ήπιας υπαίθριας αναψυχής και τα απολύτως αναγκαία έργα προστασίας, διαχείρισης, διατήρησης και ανάδειξης του δάσους μετά από έγκριση των σχετικών μελετών, σύμφωνα με τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας και περί προστασίας των Διατηρητέων Μνημείων της Φύσης.

Εντός του δάσους βρίσκεται ο ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ένα λιτό ξωκλήσι που έδωσε στο δάσος την ονομασία του και αποτελεί ανέκαθεν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους όλων των γύρω περιοχών. Ο χώρος που περιβάλλει τον ναό είναι κατάφυτος από πανύψηλα, υπεραιωνόβια και πανέμορφα δέντρα.

Σχετικά:

https://www.youtube.com/watch?v=qo8B-s3bKwU&t=1s

Πηγή: tovaltino.blogspot.com

 



ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading