Κύπρος: «Ένα νησί και ένα εκατομμύριο δέντρα»

Πώς η Κύπρος αντιδρά στην κλιματική αλλαγή

«Ένα νησί και ένα εκατομμύριο δέντρα» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στις στήλες της Frankfurter Allgemeine Zeitung από την Κύπρο που υπογράφει ο Μίχαελ Μάρτενς. Και στον υπότιτλο σημειώνεται: «Στην Κύπρο, οι πολίτες φυτεύουν μαζικά δέντρα για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη και στο τμήμα του νησιού που ελέγχεται από τους Τούρκους, ο κόσμος θέλει να συμμετάσχει».

Το δημοσίευμα περιστρέφεται γύρω από τη συνέντευξη της κ. Άννας Προδρόμου, συμβούλου επιχειρήσεων και από τις πρωτεργάτριες της πρωτοβουλίας πολιτών για τη δεντροφύτευση της Κύπρου. Το άρθρο αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή που γίνεται ήδη έντονα αισθητή στην Κύπρο και στις πυρκαγιές που έπληξαν το καλοκαίρι το νησί. «Περισσότεροι από ογδόντα ενδιαφερόμενοι ήρθαν σε μια πρώτη συνάντηση στη Λευκωσία. Έτσι γεννήθηκε η πρωτοβουλία «300.000 δέντρα για τη Λευκωσία», ένα για κάθε κάτοικο της πρωτεύουσας. Πολλοί από τους εθελοντές συμμετέχουν επειδή θέλουν να κάνουν κάτι προσωπικά εναντίον της κλιματικής κρίσης», αναφέρει η κυρία Προδρόμου.

Προσπαθούν να συμβουλεύονται ειδικούς και να φυτεύουν δέντρα που ταιριάζουν στον περιβάλλοντα χώρο τη σωστή χρονική στιγμή. Ωστόσο ακόμα έχουν πολλά να γίνουν, όπως τονίζει η κ. Προδρόμου: «Τμήματα της πρωτεύουσας φαίνονται να έχουν χαθεί ανεπανόρθωτα. Εκεί φαίνεται να έχει θριαμβεύσει η μαφία του μπετόν. Ωστόσο είναι ακόμα εφικτό να αλλάξει κάτι σε άλλους δρόμους. Η πρωτοβουλία έχει αποδείξει ότι όπου αναπτύσσονται περισσότερα δέντρα, η θερμοκρασία είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι στις περιοχές που υπάρχει μόνο μπετόν».

Τέλος, το άρθρο επισημαίνει πως «υπάρχουν πολλοί ομοϊδεάτες στο βορρά, που θέλουν επίσης να κάνουν κάτι για να αναδασώσουν το νησί, λέει η Πρόδρομου … Είναι σημαντικό για εκείνη να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι, να τους ευαισθητοποιήσει και να τους καταστήσει σαφές ο καθένας μπορεί να προσφέρει».

Μαρία Ρηγούτσου

dw.comΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: