Ομάδα πίεσης για την προστασία της δασοκομίας από Φινλανδία, Σουηδία, Αυστρία και Σλοβενία

(Φωτογραφία αρχείου)

Η Φινλανδία, μαζί με τη Σουηδία, την Αυστρία και τη Σλοβενία, δημιούργησαν μια άτυπη στρατηγική εταιρική σχέση «Για το Δάσος» με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της δασικής διαχείρισης και των δασικών πολιτικών εντός της ΕΕ.

Η συμφωνία που υπέγραψαν οι τέσσερις υπουργοί στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα (17 Οκτωβρίου) μπορεί να ερμηνευτεί αν όχι ως αντεπίθεση, αλλά τουλάχιστον ως προετοιμασία για την αυξανόμενη πίεση για την προστασία και τη διατήρηση των δασών με νέα νομοθεσία.

«Αυτό που έλαβε χώρα σήμερα ήταν ότι βγήκαμε από το ξύλινο ντουλάπι», σχολίασε ο Φινλανδός υπουργός Γεωργίας και Δασών Antti Kurvinen (Κέντρο) για τη συνεργασία των τεσσάρων χωρών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Ilta-Sanomat την Τρίτη (18 Οκτωβρίου), ο Kurvinen δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να εξετάζουμε τη δασοκομία αποκλειστικά μέσα από το πρίσμα της πολιτικής για το κλίμα και το περιβάλλον. Δίπλα σε αυτό, πρέπει να έχει κανείς κατά νου και θέματα ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης. Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς μια επιτυχημένη ευρωπαϊκή δασική βιομηχανία, δήλωσε ο Kurvinen.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βρυξέλλες πάσχουν από οξεία έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης στη δασοκομία σε σύγκριση με τις υπάρχουσες καλές γνώσεις σε θέματα κλίματος και προστασίας της φύσης. Ένας από τους στόχους της ομάδας «Για το Δάσος» θα είναι να εμποδίσει πρωτοβουλίες που βασίζονται σε «ψευδή ή αντιεπιστημονικά στοιχεία» και αντ’ αυτού να προωθήσει «λογική και βιώσιμη» νομοθεσία, δήλωσε ο υπουργός Kurvinen. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της διατήρησης της δασικής πολιτικής στη σφαίρα της εθνικής λήψης αποφάσεων, «με τρόπο που περιγράφεται στη Συνθήκη της ΕΕ».

Πηγή: euractiv.grΚατηγορίεςΔασική Πολιτική

Tags: , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: