ΕΕΔΔΥ: Μη καταβολή υπερωριών – οδοιπορικών εξόδων Δασοπροστασίας έτους 2022

Επιστολή της Ένωσης Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων προς τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας αναφορικά με τη μη καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών – οδοιπορικών εξόδων του προγράμματος Δασοπροστασίας έτους 2022.

Θέμα: Μη καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών – οδοιπορικών εξόδων του προγράμματος Δασοπροστασίας έτους 2022 – Μεταφορά ως ανειλημμένων στο έτος 2023

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της μεταφοράς των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, έχει παρατηρηθεί σωρεία προβλημάτων σε δασικά θέματα αλλά κυρίως σε διοικητικά και οικονομικά ζητήματα και θέματα πληροφορικής, τα οποία έχουν καταστήσει τη Δασική Υπηρεσία δυσλειτουργική.

Μεταξύ άλλων, πολύ πρόσφατα (μόλις χθες), υπήρξε η ενημέρωση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών και οδοιπορικών εξόδων. Οι δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται στο ετήσιο πρόγραμμα Δασοπροστασίας έτους 2022.

Μέχρι και τη μεταφορά, η συνήθης πρακτική ήταν οι δαπάνες των υπερωριών και των οδοιπορικών εξόδων να εκκαθαρίζονται καθόλη την διάρκεια του προγράμματος. Ως ανειλημμένες μεταφέρονταν για το επόμενο έτος μόνο αυτές, οι οποίες πραγματοποιούνταν τον τελευταίο μήνα εκάστοτε έτους, δηλαδή τον Δεκέμβριο.

Φέτος, και για πρώτη φορά, και ενώ η μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών είχε αναγγελθεί από την 13η Αυγούστου 2021 και ολοκληρώθηκε την 31η Μαίου 2022, παρατηρείται να υπάρχει μια ολιγωρία στις σχετικές διοικητικές διαδικασίες, οι οποία πιστώνεται στις διοικητικές – οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο λόγος είναι ότι δεν υπήρξε η πρόνοια και η ελάχιστη ευαισθητοποίηση, για την ενημέρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής αναφορικά με την ύπαρξη των επτά (7) Επιθεωρήσεων Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής της Χώρας, ώστε να δοθούν οι σχετικοί κωδικοί στα αντίστοιχα τμήματα για να μπορεί να γίνει η ανάρτηση των σχετικών καταστάσεων σε μορφή xml και να καταστεί εφικτή η πληρωμή των σχετικών με το πρόγραμμα δασοπροστασίας, δαπανών.

Οι τρεις χιλιάδες (3.000) δασικοί υπάλληλοι των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, εν μέσω ενεργειακής και οικονομικής κρίσης και εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δεν θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους!!!

Πρωτοφανές στα χρονικά της Δασικής Υπηρεσίας!

Και είναι οι υπάλληλοι αυτοί που:

  • Μόλις χθες ο Γενικός Γραμματέας Δασών συνεχάρη για την μερική κύρωση των δασικών χαρτών,
  • Που εκτέλεσαν χωρίς καύσιμα και κάλυψη οδοιπορικών (λόγω καθυστέρησης μεταφοράς των πιστώσεων της δασοπροστασίας) και πέραν του ωραρίου τους το πρόγραμμα του ΑΝΤΙΝΕΡΟ 1 και τώρα το ΑΝΤΙΝΕΡΟ 2,
  • Όποτε και όταν τους ζητείται παραμερίζουν τυχόν προσωπική δυσκολία και αντιμετωπίζουν το όποιο ανακύπτον πρόβλημα προκειμένου να ανταποκριθούν .

H πολιτική και υπηρεσία ηγεσία του ΥΠΕΝ οφείλει να «ανταμείβει» εκείνους που ανταπεξέρχονται στα μεγάλα στοιχήματα. Και εν προκειμένω το ελάχιστο που οφείλει να πράξει η ηγεσία (πολιτική και υπηρεσιακή) του Υ.Π.ΕΝ. είναι η καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Στην περίπτωση αυτή, καθίσταται σαφές πέραν κάθε αμφιβολίας ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί πρόγραμμα δασοπροστασίας για το έτος 2023, με τις όποιες συνέπειες για το περιβάλλον, για την εν γένει δασοπροστασία, για τη συνεργασία της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για την εικόνα του Υπουργείου προς τους πολίτες της υπαίθρου, κι όχι μόνο!

Η Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων, από τον Μάρτιο είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αλλά για άλλη μια φορά αγνοήθηκε παντελώς.

Η Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων:

  • Απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση των ιθυνόντων, ώστε να καταστεί εφικτή η καταβολή των δεδουλευμένων των τριών χιλιάδων (3.000) δασικών υπαλλήλων των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών κατά το τρέχον έτος.
  • Σε αντίθετη περίπτωση, θα πράξει τα δέοντα ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί και σε όποιο βαθμό αναλογούν.ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: