Η Αλβανία εκτοξεύει δύο δορυφόρους για την πάταξη της εδαφικής παρανομίας

Η Αλβανία εκτόξευσε τους δύο πρώτους δορυφόρους της, τον Albania 1 και τον Albania 2, σε τροχιά από τον διαστημικό σταθμό του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ αυτή την εβδομάδα, ελπίζοντας ότι θα βοηθήσουν στην πάταξη της καλλιέργειας ναρκωτικών και άλλων εγκλημάτων.

Οι δορυφόροι αποτέλεσαν μέρος της πτήσης της SpaceX Transporter-6 από το διαστημικό συγκρότημα 40. Ήρθαν σε συνέχεια μιας συμφωνίας ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Satelllogic USA που υπογράφηκε το 2022 για τη δημιουργία ενός ειδικού δορυφορικού αστερισμού για την παρακολούθηση της επικράτειας.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα έγραψε στο Facebook: «Μόλις εκτοξεύτηκε από τη βάση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ο πύραυλος Falcon 9, η κοινή αποστολή SpaceX Transporter 6 που μεταφέρει τους δύο δορυφόρους μας στο διάστημα, ALBANIA1 και ALBANIA2».

Εκτός από την παρακολούθηση της παράνομης καλλιέργειας κάνναβης, οι δορυφόροι θα βοηθήσουν επίσης στον εντοπισμό εγκλημάτων όπως η παράνομη οικοδόμηση και η υλοτομία και θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση της ασφάλειας των συνόρων, των πυρκαγιών και της κυκλοφορίας.

«Από σήμερα η Αλβανία διαθέτει περισσότερες δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας για τον έλεγχο, την προστασία και τη διοίκηση της επικράτειας, για την παροχή σε σημαντικό πραγματικό χρόνο δεδομένων σε διάφορες βασικές πτυχές για τη βιώσιμη ανάπτυξη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο της τριετούς συμφωνίας με τη Satellogic, η Αλβανία θα λάβει δορυφορικές εικόνες και εκπαίδευση κυβερνητικών ειδικών για την ανάλυση των δεδομένων και τη διαβίβαση πληροφοριών στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.

Η Αλβανία συνέχισε να αγωνίζεται με την καλλιέργεια ναρκωτικών και ονομάστηκε μία από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο για την καλλιέργεια και τη διανομή κάνναβης από την Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2022 του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Η χώρα αποτελεί επίσης βασική χώρα προορισμού και διαμετακόμισης κάνναβης και κοκαΐνης και σταθμό της βαλκανικής οδού για την παράνομη μετανάστευση.

Πηγή: euractiv.grΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: